Zavrieť

Porady

platca DPH a neplatca DPH

prosim vysvetlite mi v skratke rozdiel medzi firmou ktora je platcom DPH a tou ktora nie je platcom DPH.. ake su prakticke dopady, pripadne vyhody a nevyhody jedneho a druheho?
Usporiadat
marions marions

marions je offline (nepripojený) marions

Pekne prosím, odobrí mi to niekto?
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

marions Pozri príspevok
Ide o to, že tu predávam tovar napr. za 120 eur + DPH. Do EU mám ponuku na predaj do EU za 120 eur bez DPH. Budem na tom zo svojim ziskom rovnako?
Pri samotnom predaji áno.
marions marions

Ďakujem Twety, a kedy je v tom rozdiel keď len pri samotnom predaji áno?
marions marions

Prosím, je nejaký rozdiel s obchodovaním platcu dph v tuzemsku alebo v EU?
SilMar Group SilMar Group

SilMar Group je offline (nepripojený) SilMar Group

marions Pozri príspevok
Ďakujem Twety, a kedy je v tom rozdiel keď len pri samotnom predaji áno?
Čo sa týka zisku, si na tom rovnako. Iné je to len s DPH - v SR navýšiš na svoj tovar DPH a tú musíš v daňovom priznaní priznať a odviesť daňovému úradu. Tú daň ti ale zaplatí tvoj zákazník zo SR (lebo faktúra, ktorá bola vystavená je aj s DPH). Pri predaji tovaru do EU platiteľovi dane registrovanému v inom členskom štáte je dodanie tovaru oslobodené §43/1 (pri splnení podmienok oslobodenia) a faktúra je vystavená bez DPH - daňová povinnosť sa prenáša na kupujúceho. Takže kupujúci ti zaplatí za tovar bez DPH a ty DPH nikam neodvádzaš. Takže v konečnom dôsledku je zisk rovnaký ako pri predaji v tuzemsku.
marions marions

No práve o tom hovorím, je to iné iba čo sa týka účtovania a vystavovania faktúr, ale čo sa týka zisku, je to rovnaké, ked sa obchoduje s tuzemskom, alebo EU. Aj pri nákupe, aj predaji. Ďakujem za odobrenie
icemangreen icemangreen

icemangreen je offline (nepripojený) icemangreen

Dobrý večer
aká je situácia ak som s.r.o a vykonávam prácu v Nemecku pre Nemeckého živnostníka ???byť platca alebo nie?

Tak toto je naozaj zle polozena otazka...
Skús popísať niečo konkrétne...
Economic Economic

Economic je offline (nepripojený) Economic

majiteľka spoločnosti a ekonómka spoločnosti ...viac
icemangreen Pozri príspevok
Dobrý večer
aká je situácia ak som s.r.o a vykonávam prácu v Nemecku pre Nemeckého živnostníka ???byť platca alebo nie?

Načo mu je v nemecku DPH ? Ja každému začiatočníkovi podnikateľovi radím, že na začiatku DPH určite nie je pre neho potrebná.
icemangreen icemangreen

ako mne by tá dph-čka nechýbala ale niekde píšete že ked dosiahnem určitý obrat tak sa tomu nevyhnem.alebo ano ???
teraz som založil s.r.o skladáme fotovoltaické elektrárne v nemecku som konatel ale zároven pracujem ,chcem zamestnať živnostníkov a dohodárov .
platia mojej firme podla odprac .hodín a ja potom vyplácam svojich ludí .

dkujem za každý názor
Economic Economic

ako mne by tá dph-čka nechýbala ale niekde píšete že ked dosiahnem určitý obrat tak sa tomu nevyhnem.alebo ano ???
teraz som založil s.r.o skladáme fotovoltaické elektrárne v nemecku som konatel ale zároven pracujem ,chcem zamestnať živnostníkov a dohodárov .
platia mojej firme podla odprac .hodín a ja potom vyplácam svojich ludí .

dkujem za každý názor
To nemyslíš vážne, že zamestnať živnostníkov ? Živnostníci môžu byť tvoji obchodní partneri, môžu ti činnosti, ktoré pre teba urobia vyfakturovať. Nie si ich zamestnávateľ, ale obchodný partner. na to pozor.
Do obratu DPH sa počítajú tvoje tržby. Takže keď dosiahneš obrat 49 790.- Eur potom to riešiš, jednoducho sa stávaš podľa zákona platiteľom DPH a musíš sa do 2-teho nasledujúceho mesiaca kedy obrat dosiahol registrovať na príslušnej FS.
Dôležité je koľko fakturuješ ty svojmu odberateľovi (-om) a nie oni tebe.

Economic Pozri príspevok
To nemyslíš vážne, že zamestnať živnostníkov ? Živnostníci môžu byť tvoji obchodní partneri, môžu ti činnosti, ktoré pre teba urobia vyfakturovať. Nie si ich zamestnávateľ, ale obchodný partner. na to pozor.
Do obratu DPH sa počítajú tvoje tržby. Takže keď dosiahneš obrat 49 790.- Eur potom to riešiš, jednoducho sa stávaš podľa zákona platiteľom DPH a musíš sa do 2-teho nasledujúceho mesiaca kedy obrat dosiahol registrovať na príslušnej FS.
Dôležité je koľko fakturuješ ty svojmu odberateľovi (-om) a nie oni tebe.
S tými živnostníkmi súhlasím - pozor na to, aby ti to úrady nedefinovali ako zamestnanecký vzťah (aj keď v ČR sú oveľa prísnejší ako u nás, ale aj tak by som si dávala pozor na správne formulácie)
Ale trošku by som poopravila tú povinnosť registrácie. Obratom sa rozumejú výnosy bez dane z dodávaných tovaro a služie v tuzemsku (§4/9). Miesto dodania tovaru s inštaláciou a montážou je tam, kde je tovar nainštalovaný albo zmontovaný (§13/1b) Podľa môjho názoru sa jedná o dodanie tovaru s montážou a miesto dodania je Nemecko, takže tieto dodávky nevstupujú do obratu pre potreby registrácie DPH.
Okrem toho sa na Tvojom mieste poinformujem v Nemecku, ako tam s DPH, pretože ju treba odviesť tam. Či sa tam musíš registrovať alebo prenesieš daňovú povinnosť na odberateľa. Závisí od ich legislatívy.
Naposledy upravil SilMar Group : 15.05.12 at 13:01
icemangreen icemangreen

"jednoducho sa stávaš podľa zákona platiteľom DPH" ----čo to pre mna znamená kolko budem platit a kedy ???

"Dôležité je koľko fakturuješ ty svojmu odberateľovi (-om) a nie oni tebe" ---to znamená že by som mu mal ku konečnej suma prirátať dan ???

...ja som s toho jeleň prepáčte...

"jednoducho sa stávaš podľa zákona platiteľom DPH" ----čo to pre mna znamená kolko budem platit a kedy ???

"Dôležité je koľko fakturuješ ty svojmu odberateľovi (-om) a nie oni tebe" ---to znamená že by som mu mal ku konečnej suma prirátať dan ??? Toto bolo pravdepodobne v súvislosti s povinnou registráciou pri dosiahnutí obratu. Vtedy je dôležité, koľko fakturuješ svojim obderateľom.

Máš v tom naozaj hokej, asi by som ti odporučila obrátiť sa na svoju účtovníčku, nech ti to dopodrobna vysvetlí. Keďže máš založenú s.r.o., tak už pravdepodobne máš aj účtovníčku. Choď za ňou, aby si sa vyhol zbytočných chýb. Môžeš na ne doplatiť.
Economic Economic

"Dôležité je koľko fakturuješ ty svojmu odberateľovi (-om) a nie oni tebe" ---to znamená že by som mu mal ku konečnej suma prirátať dan ???

Veď práve. Áno obraty služieb dodávaných na SK sa musia započítavať. Ďakujem za upresnenie.
Pokiaľ budeš platiteľ DPH a tu na SK budeš fakturovať službu, musíš ju zvýšiť o 20 % DPH a tú DPH aj uhradiť štátu. bez účtovníčky sa nepohneš. Doporučujem si ju nájsť, ak ju ešte nemáš ozaj čo najskôr. Vysvetlí ti všetko čo treba a aj ako fakturovať.

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať