Originál Bohémky 1964
Cesto:
12 bielkov
250g cukru
120 g mandlí
120 g čokolády alebo 2 PL kakaa
vynilkový cukor
na špičku noža kypriaci prášok
Plnka:
250 g masla
200 g cukru
2 1/2 dcl mlieka
2 PL kakaa
2 žĺtky
2 PL krupicovej múky
Poleva:
140 g cukru
7 PL vody
30-40 g kakaa
60 g stuženého tuku
POSTUP:
Cesto: Do tuhého snehu po čiastkach zašľaháme preosiaty cukor a potom zľahka vareškou zamiešame pomleté mandle s čokoládou (kakaom), vanilkovým cukrom a kypriacim práškom. Cesto upečieme v troch tenkých (na 3-krát). Plech musíme dobre vymastiť masťou a vysypať hladkou múkou. Pečieme v mierne teplej rúre.
Upečené cesto rýchlo oddelíme dlhým nožom od plechu a presunieme na dosku.
Plnka: Z mlieka, kakaa, múky, žĺtkov a polovice cukru uvaríme hustý krém, ktorý necháme vychladnúť, pričom ho spočiatku miešame, aby sa na vrchu neurobila kôrka.
Čerstvé maslo dobre vymiešame do penista, pridáme druhú polovicu cukru a po malých čiastkach vychladnutý krém.
Potom plnku rozdelíme na polovice, potrieme pláty a spojíme.
Poleva: Cukor zalejeme vodou a varíme 5-7 minút. Do misky dáme kakao, stužený tuk, ktorý na okraji sporáka dobre vymiešame, prilievame sirup (cukor+voda) a vymiešame do hladka. Keď poleva začne hustnuť, rýchle ju dlhým nožom rozotrieme na rezy. Zvyšok polevy môžeme zoškrabať, trochu nahriať a po dĺžke postriekať rezy pomocou papierového kornútka.