A ja zas hľadám ľudovo nazvanú židovskú čerešňu. Mala by to byť trvalka, poloker. Kúpim zopár kúskov, ak niekto vie čo je to pestuje ju. To je ale blbosť, kupovať niečo, čo neviete ani ako vyzerá, čo? Vraj je to pekná rastlina. Len či nevymrzne pod Tatrami! No i tak vopred ďakujem za početné ponuky. Majte sa! Všetci záhradkári!
AISA a spol. Machovka peruánska je letnička, nevymrzne presne rovnako ako rajčina alebo paprika s ktorými je napokon aj príbuzná. V byte ju držať je zas problém cez zimu, pretože má za oknom málo slnka a idú na ňu molice, to sú tie biele mušky... takže ak ti môžem poradiť v tejto téme k machovke, vysej si v januári pár semienok a dopestuj priesadu ako keď pestuješ rajčinu či papriku... Semienka zoženieš najjednoduchšie v nejakom markete priamo s plodov v košíčku, ktoré sa vyskytujú v regáli exotického ovocia občas v metre alebo možno aj v ako semienka vo farebnom semienkovom sáčočku...
Teda židovská čerešňa s čerešňou nič spoločné nemá. Nie je to strom ani krík. Je to bilina a pri mínusových teplotách 100%zamrzne. Existuje ešte planá forma iného druhu machovky, ktorá je často splanetá na rôznych miestach a má podobné "anplioniky" a v nich bobulu ako má aj machovka peruánska. Tá jedlá peruánka má však svoj "lampionik" - obal v ktorom sa bobuila skrýva pred dozretím zelený a po dozretí a usušení žltohnedý, zatiaľ čo divoká "nejedlá - Machovka čerešňová Physalis alkekengi L. / Ľuľkovité má "mechúrik" červenej farby a jedná sa o úplne iný druh. Neplete si ich! Tá peruánska je letnička a na jar znova s koreňa nevyrastie treba ju vysievať zo semienka ale tá Machovka čerešňová každý rok síce vymrzne no s koreňa znova vyrastie.
Teraz napíšem sem jej využitie a charakteristiku:
Trváca bylina s plazivým podzemkom, priamou, hranatou stonkou a párovito sa zbiehajúcimi, dlhostopkatými listami. Z pazúch listov v hornej časti stonky vyrastajú stopkaté biele kvety. Sieťovito žilkovaný kalich sa po odkvitnutí mechúrikovito rozširuje, obklopí okrúhly plod a zafarbí sa oranžovo. Plod je červená alebo oranžová bobuľa. Tento rastlinný druh sa s obľubou pestuje vo vidieckych záhradách, odkiaľ sa často dostane do voľnej prírody a zdivie. Na liečebné účely sa zbierajú zrelé plody (Fructus alkekengi). Červené bobu*le sa vylúpnu z mechúrikovitého obalu, uložia sa na lieskach a sušia sa v tieni alebo v sušiarni pri teplotách do 40 °C. Droga je potom bez zápachu a chutí horko. Obsa*huje cukry, horčinu fyzalín, organické kyseliny, alkaloidy, triesloviny, organické farbivá a veľké množstvo vitamínu C. Účinné látky urýchľujú vylučovanie kyse*liny močovej z tela a droga sa preto používa pri ochoreniach obličiek a močo*vých ciest, ako aj pri dne a reumatizme. Z 10 až 30 kávových lyžičiek usušenej drogy na 1 až 1 a 1/2 l vody sa pripravuje zápar, z ktorého sa denne vypijú dva poháriky. Pre vysoký obsah vitamínu C v plodoch sa tento čaj odporúča aj pri rekonvalescencii a v čase jarnej únavy. Rovnakému účelu slúžia aj čerstvé, ako šalát upravené plody (horké kalichy sa musia odstrániť). Ma* chovka čerešňová je aj obľúbená okrasná rastlina, ktorá sa uplatňuje najmä v zime, pretože oranžové mechúriky si aj po uschnutí rastliny zachovajú svoj tvar a farbu.
Možno ste ju niekedy videli vo vázach, či na všech svätých ako ju niekto dáva do vencov na hroby...
Verím že som to objasnil, len sa ospravedlňujem že je to dlhšie ale považoval spom za dôležité to sem napísať, keďže som videl že dochádza k nepochopeniu pojmov.