Charon, celkom ste mi to natrel s tým Cash – flow, skutočnosť je však taká, že inštalácie TČ zaznamenávajú, ak nie vo svete, tak v Európe iste, boom a slušný nárast zaznamenávajú v súčasnosti aj bratia Česi. Len na Slovensku to ide akosi pomaly. No bodaj by nie, (prosím neurazte sa) pri takom konzervativizme v názoroch na novinky (aj keď TČ žiadnou novinkou nie je) u nás Slovákov. Máte však pravdu, že zemný plyn je v súčasnosti u nás najdostupnejším a ešte stále aj najlacnejším palivom pre väčšinu obyvateľov Slovenska (veď ktorá iná krajina má taký vysoký stupeň plynofikácie ako Slovensko??). Preto sa akékoľvek prepočty ekonomickej výhodnosti alternatívnych energetických systémov vyhodnocujú voči ekonomickej efektívnosti systémov na spaľovanie ZP. Lenže otázka nestojí len na tom,či je to ekonomicky výhodné práve dnes, ale aj v budúcnosti a teda za obdobie životnosti systému. Píšete, že TČ majú neporovnateľne nižšiu životnosť ako plynové kotle, lebo TČ má pohyblivé časti. Iste, ale kotol je zase tepelne priamo namáhaný, čo má tiež výrazný vplyv na jeho životnosť, resp. poruchovosť. Ja som tiež videl 30 ročné kotly a jeden taký pravdepodobne nedávno vybuchol v Krompachoch. Dôsledky pozná celé Slovensko. Touto invektívou som chcel len naznačiť, že všetky riešenia majú svoje klady ale aj zápory. Voči dobre navrhnutému a zodpovedne prevádzkovanému energetickému systém na ZP nemožno samozrejme nič namietať. Ja som sa snažil naznačiť, že energetické systémy s použitím TČ sú dnes už realitou a úspešne konkurujú zemnému plynu. Ak tu niekto prejavil záujem, snažil som sa povzbudiť jeho záujem. Na tomto fóre nie je účelom zagarantovať mu 100 % výhodnosť vykurovania s TČ, ale účelom by nemalo byť ani ho od daného úmyslu, len na základe argumentov tu podaných, úplne a jednoznačne odradiť. Uznáte, že to by bola veľká chyba. Takže by som Andree poradil (ak sme ju už od úmyslu využita TČ na vykurovanie RD neodradili) aby sa obrátila na jedného, prípadne viacerých odborníkov a nechala si vypracovať ponuky, ktorých súčasťou by malo byť aj ekonomické porovnanie napr. so systémom na ZP. Na základe toho sa potom môže rozhodnúť. Určite sa v blízkom okolí nájdu viacerí dodávatelia, ktorí sa o dodávku TČ pobijú.
Ešte dve poznámky k ZP.
1. Je všeobecne známe, že využiteľné zásoby ZP sú tak na 60 rokov. Viem si predstaviť čo urobí z cenou jeho zvyšujúci sa nedostatok už v období tej deklarovanej veľkej životnosti plynových kotlov.
2. V roku 1996 bola cena plynu niečo okolo 2,30 Sk/m3, dnes je to cca 14,5 čo je za 11 rokov nárast o 630 %. A to sme v tomto období nezaznamenali energetické krízy! A ak prídu, čo potom, ako sa s touto eventualitou bude počítať v Cash – flow?