Zdravim, vopred sa ospravedlnujem ak davam otazku do zlej sekcie, mal by som otazku - da sa vyhnut plateniu povinneho zdravotneho poistenia ak sa nachadzam v zahranici mimo EU, kde je slovenske zdravotne poistenie uplne nepouzitelne a uplne zbytocne platene na Slovensku, ked nemam ani teoreticku moznost ho vyuzit?
Zo zdravotnej poistovne mi odpisali nieco v zmysle, ze ak by som sa zdrziaval v zahranici dlhsie ako 6 mesiacov, tak nemusim platit povinne zdravotne poistenie na Slovensku, ale aj tak by som sa im musel preukazat ze v zahranici disponujem nejakym poistenim, je to pravda?
Zaujimalo by ma ci je mozne poziadat o vratenie uz zaplateneho povinneho zdravotneho poistenia ak som sa nachadzal v zahranici (mimo EU kde plati slovenske zdrav. poistenie) len 1-2 mesiace viackrat prerusovane (co mozem potvrdit peciatkami v pase)? V zahranici som zdravotne poistenie ziadne nemal.
Alebo je to na Slovensku tak, ze musim platit za sluzbu ktoru ani teoreticky nemozem nijako vyuzit a ktora mi nijako nepomoze ak sa mi v zahranici nieco stane?
Pri výkone práce v zahraničí, na ukončenie zdravotného poistenia v SR, stačí zaslať fotokópiu pracovnej zmluvy, potvrdenie o zdravotnom poistení v zahraničí a preukaz poistenca do príslušnej zdravotnej poisťovne v lehote 8 dní. Potrebnú zdravotnú starostlivosť v ostatných členských štátoch EÚ vrátane SR potom poistenec čerpá na základe Europen Healt Insurance Card (EHIC) – európskeho preukazu zdravotného poistenia vydaného v štáte, kde je poistený.
Pozri aj tu:
http://poradna.hnonline.sk/otazka/ak...u#.VFHaFFdjN1s