Vranová Citujem komentár k §122 ZP: Ak zamestnanec bude vo sviatok skutočne pracovať, patrí mu dosiahnutá mzda za deň sviatku nekrátená a príslušné mzdové zvýhodnenie za prácu vo sviatok!
Podmienkou stále ostáva, že deň sviatku pripadne zamestnancovi na jeho obvyklý pracovný deň!!
Súhlasím s Melitou!
Áno, samozrejme, však tak je to myslené.
Ak je sviatok napr. štvrtok, čiže bežný deň kedy normálne pracuje, tak by mal byť doma a dostať zaplatený sviatok. Ak však v ten deň bude pracovať, tak dostane dosiahnutú mzdu - čo je v podstate to isté, čo by dostal keby sedel doma, ale dostane plus mzdové zvýhodnenie za prácu vo sviatok. S tým súhlasím, to som aj písala, ale NEDOSTANE príplatok za prácu nadčas, pretože to nadčas nebol, bol to deň, ktorý pripadol na jeho obvyklý pracovný deň.
Ak by však sviatok pripadol na sobotu, ktorá nie je jeho obvyklým pracovným dňom, tak by dostal dosiahnutú mzdu za počet odpracovaných hodín, plus by dostal samozrejme mzdové zvýhodnenie za prácu vo sviatok a zároveň by ešte dostal príplatok za prácu nadčas, pretože by odpracoval hodiny nad rámec svojho týždenného pracovného času.
Ak som to poplietla, a naozaj to chápem zle, tak ma snáď niekto opraví a možno sa aj niečo poučím.