Zavrieť

Porady

Kúpa auta na úver

Pekný deň všetkým a prosím Vás o radu.

Kúpili sme ojazdené osobné auto na úver. 2/3 z ceny auta sme uhradili v hotovosti a 1/3 ceny auta máme teraz splácať spolu s navýšením a havar.poistením 36 mesiacov.

Môžem Vás poprosiť, na aký účet mám tento úver zaúčtovať.
V zmluve je napísané, že sa jedná o účelový úver a navýšenie predstavuje 10,1% p.a. ročne.

Prosím Vás, poraďte, neviem s tým vôbec pohnúť :-(

Veľmi pekne ďakujem a prajem krásny deň.
Usporiadat
dajana16 dajana16

dajana16 je offline (nepripojený) dajana16

Chcela by som poprosit o radu. SZCO kupila ojazdeny osobny automobil. Autobazar mu vystavil fakturu na 105.000.-Sk, pricom SZCO zaplatila 30.450.-Sk. Na zvysnu sumu (74.550.-Sk) uzavrel zmluvu a zmluvu o zabezpeceni s Quatrocarom, pricom ma zaplatit 36x3739.-Sk=134.604.-Sk. Splatky nie su rozclenene na istinu a urok. Aka bude vstupna cena pre odpisovanie? Aky bude zavazok voci autobazaru (105 tis.alebo len 30.450.-Sk)? Dakujem
zuhl zuhl

zuhl je offline (nepripojený) zuhl

Záväzok je na 105.000.
dajana16 dajana16

Dakujem za rychlu odpoved. Ale ako a kedy dam potom vysporiadavie 74.550.- v knihe zavazkov, ked to vlastne urobi splatkova spolocnost?
Bude aj vstupna cena pre odpisovanie 105 tis.? Pozicka s tym nema suvis?
zuhl zuhl

A kto platí tie splátky, ty alebo tá spoločnosť? Máš splátkový kalendár?
dajana16 dajana16

Splatky sa plati SZCO Quatrocaru, ten je aj zapisany v TP ako vlastnik. Splatkovy kalendar nie je. V casti sposob financovania je uvedene, ze sa plati 36 x 3739.-Sk, nic ine tam nie je uvedene. Po skonceni zmluvneho vztahu (po troch rokoch) sa ma este uhradit manipulacny poplatok Quatrocaru(ten tiez pojde do VC).
dajana16 dajana16

Splatky plati SZCO Quatrocaru, ten je aj zapisany v TP ako vlastnik. Splatkovy kalendar nie je. V casti sposob financovania je uvedene, ze sa plati 36 x 3739.-Sk, nic ine tam nie je uvedene. Po skonceni zmluvneho vztahu (po troch rokoch) sa ma este uhradit manipulacny poplatok Quatrocaru(ten tiez pojde do VC).
zuhl zuhl

Záväzok a vstupná cena je 105.000. Každou splátkou odpárovávaš záväzok a splátku účtuješ do VNZD. Odpáruješ tam aj tých 30.450. Pri poslednej splátke ti krásne záväzok vyjde 0.
dajana16 dajana16

Takze zavazok budem splacat (v knihe zavazkov) autobazaru a nie ako splatku pozicky? Ten manipulacny poplatok teda nevchadza do vstupnej ceny pre odpisovanie?
zuhl zuhl

Áno 105.OOO plus manipulačný popl., to je OC. A záväzok splácaš v knihe záväzkov.
dajana16 dajana16

Velmi pekne Ti dakujem, povodne som si to aj myslela, len niektore prispevky ma poplietli.
dajana16 dajana16

Prosim vas, ak mozte, pomozte...
Este ohladne tohto mojho pripadu. Voci autobazaru mam zavazok 105.000 tis. Akontacia sa hned uhradila 34.450.-. Ostava uhradit 74.550.- , pricom sa na tuto sumu zobrala pozicka aj s navysenim 134.604.-Sk, ktoru tiez budem evidovat ako zavazok a postupne splacat. Ale ako vysporiadam v zavazkoch tych 74.550.-Sk, ked splatky splacam splatkovej spolocnosti a nie autobazaru. V ucte mam vlastne zavazky povysene o tuto sumu. Ako to spravne zauctovat?
dajana16 dajana16

Nevie nikto poradit?
(ide o JU)
Iwett Iwett

Iwett je offline (nepripojený) Iwett

Dobrý večer. Prosím Vás, poradí mi niekto. Klient mi doniesol dnes splátkový kalendár, zmluvu o úvere, kúpnu zmluvu na automobil z februára 2007. Môžem mu dať do nákladov úroky z úveru, poistné a odpisy automobilu od februára ked ich využíva na podnikanie až od novembra 2007 alebo len za 11,12/2007? ĎAKUJEM
Iwett Iwett

Iwett je offline (nepripojený) Iwett

Iwett Pozri príspevok
Dobrý večer. Prosím Vás, poradí mi niekto. Klient mi doniesol dnes splátkový kalendár, zmluvu o úvere, kúpnu zmluvu na automobil z februára 2007. Môžem mu dať do nákladov úroky z úveru, poistné a odpisy automobilu od februára ked ich využíva na podnikanie až od novembra 2007 alebo len za 11,12/2007? ĎAKUJEM
prosím, nikto mi neporadí?
Leila Leila

Leila je offline (nepripojený) Leila

Prosim potrebujem radu ... Klient je platca DPH. Kupil osobne auto. Cast bola zaplatena v hotovosti + cast na uver z banky na 36 mesiacov.
Viem, ze DPH si nemozem odpocitat. Ale nie som si ista, ci zaradit auto do majetku v cene aj s DPH, alebo tu DPH dat na 548-nenarokovatelna.
Poradite mi?
Lebo neviem z akej ceny mam pocitat odpisy. Dakujeeeem.
sameika sameika

sameika je offline (nepripojený) sameika

Orsz Pozri príspevok
Zamýšlam sa nad týmto účtovaním, a zdá sa mi to zbytočne komplikované. Prečo používať aj účet 379? Veď keď sa účtuje napr. o leasingu cez účet 474, tak finančný úrok + poistné sa mesačne podľa splátok doúčtováva 562,568/474. A úhrada sa prevedie ako 474/221. Tak mi príde, že pri autokredite - resp.autoúvere možno účtovať podobným spôsobom: veď splátka ide z účtu jedným číslom, a účtujem 479/221, a potom interným predpisom úrok a poistné 562,568/479. Tiež mi nesedí účtovanie rozdelením jednej čiastky na účte na splátku istiny úveru 479/221 a druhej časti - splátky úroky 379/221.

Dobry deň prajem. Prave cítam tieto príspevky ohľadom uveru cez ČSOB leasing. Je veľmi zlé, ak som zaučtovala záväzky na 474 ako leasing? Je nutné to opraviť a preúčtovať na 479? .. mam takto dva automobily.. ...
sameika sameika

sameika je offline (nepripojený) sameika

sameika Pozri príspevok
Dobry deň prajem. Prave cítam tieto príspevky ohľadom uveru cez ČSOB leasing. Je veľmi zlé, ak som zaučtovala záväzky na 474 ako leasing? Je nutné to opraviť a preúčtovať na 479? .. mam takto dva automobily.. ...

posúvam...
Levizub Levizub

Levizub je offline (nepripojený) Levizub

Ahojte poradaci. Chcela by som sa poradit, mame trosku specifickejsi pripad.
Kupili sme osobny automobil v Nemecku v hotovosti. Potrebovali sme ho vsak prefinancovat, tak sme poziadali Tatra-leasing a oni nam poskytli spotrebny uver na 36 mesiacov. Mame zmluvu o poskytnuti spotrebneho uveru a k nej dohodu o splatkach. Preto mi to trochu pripomina autokredit. Nemame ziadny uverovy ucet. Auto mame individualne poistene.
Neviem ale celkom ako to zauctovat. Prosim teda o radu, ci dobre rozmyslam:

Nakup vozidla: 042/211
Cerpanie uveru: 221/479 alebo to previest cez 261/479 - zmluva a ked dojdu peniaze: 221/261, alebo nejaky iny ucet? zeby 378?
Splatka uveru: istina 479/211 alebo 221
Splatka uveru: urok 562/211 alebo 221

Hmm?
Naposledy upravil Levizub : 13.06.08 at 12:33
macis macis

macis je offline (nepripojený) macis

kúpa auta na autoúver:

Mala by byť faktúra za obstaranie auta od autopredajne:
042/321

zaplatí sa čiastočne, tzv.prvá zvýš.splátka
321/211, al.221

zvyšok za bude financovať z leasingovky, čiže to potrebujeme dať preč zo záväzkov z obchod.styku na dlhodobý záväzok, interným dokladom
321/479 to by mala byť tá suma istiny na rozpise splátok na úvere

ja si potom jednotlivé splátky nahodím v MRP do knihy záväzkov a rozúčtujem takto:
istina 479/379
úrok 562/379
poistenie 548/379

a úhradu splátky dávam 379/221

takýto istý postup je aj pri leasingu, nie úvere len sa používa účet 474
macis macis

macis je offline (nepripojený) macis

Orsz Pozri príspevok
Zamýšlam sa nad týmto účtovaním, a zdá sa mi to zbytočne komplikované. Prečo používať aj účet 379? Veď keď sa účtuje napr. o leasingu cez účet 474, tak finančný úrok + poistné sa mesačne podľa splátok doúčtováva 562,568/474. A úhrada sa prevedie ako 474/221. Tak mi príde, že pri autokredite - resp.autoúvere možno účtovať podobným spôsobom: veď splátka ide z účtu jedným číslom, a účtujem 479/221, a potom interným predpisom úrok a poistné 562,568/479. Tiež mi nesedí účtovanie rozdelením jednej čiastky na účte na splátku istiny úveru 479/221 a druhej časti - splátky úroky 379/221.
myslím, že Erika to práveže účtuje dobre, lebo na 474, príp.479 sa má účtovať len istina, nie celá splátka. Tú samotnú splátku predpíšeš z čoho sa skladá = istina, úrok oproti 379 a úhrada splátky bude 379/221.
Prečo rozpisovať splátky až pri úhrade, priamo z účtu? Keď sa náhodou jedna splátka neuhradí, tak sa nepredpíše?
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať