Jindro Ďakujem Ti za vyčerpávajúcu odpoveď, ale stále mi nie jasné v čom je rozdiel. Predsa aj pri klasickom účtovnom softvéri musím pri fakturácii alebo pri prijatej FA urobiť zaúčtovanie. A ktoré sú to tie „základné operácie“?
A mätie ma aj to „naozaj musí poznať všetky účtovné operácie“. Ako keby pri práci s klasickým programom účtovník nemusel tieto operácie poznať ? Ako by si potom mohol nastaviť program tak aby mal správne výsledky, keby tieto operácie neovládal?
Určite rozdiely existujú, ale je to naozaj taký rozdiel, že sa to nedá zvládnuť len s pomocou manuálu? Keď som robil so Softipom, Datalokom, Pohodou, a mal som aj demoverzie iných programov, vo všetkých sú samozrejme rozdiely, ale dajú sa zvládnuť, prípúšťam to zaškolenie.
A píšeš že je to skôr ako doplnok, to ako treba chápať? ,že nemá takú „vypovedaciu hodnotu“ pre firmu ako ostatné činnosti?
Súhlasím s p. Mihálom.
Tiež som si nevedla predstaviť program SAP, kým som s ním nezačala robiť.
Účtovné softvéri už snáď každé majú preddefinované predkontácie. (Nepoznám všetky, ale od Krosu často spomínaný aspoň má.) Ty si len upravuješ maximálne tak analytiku. Takpovediac aj laik vie zapísať došlú faktúru (keď vie čítať), ktorá sa automaticky zaúčtuje. Ale v SAPE musíš zadať konkrétny účet. Tam nemáš preddefinované žiadne predkontácie. (Teda aspoň ja o taktejto funkcii neviem.
) Napr. teraz som zistila, že rozdiel pri prepočtoch v cudzej mene medzi DF a príjemkou mi účtovalo na totálne zlý účet, nakoľko som ani ja, ani naši implementátori (ktorí sú inak fajn
) nevedeli, čo znamená určitý výraz, kde sa mal tento účet zadefinovať. Tým chcem povedať, že veľmi záleží na počiatočných nastaveniach.
Alebo ďalší prípad, ktorý ma z času na čas vytáča. V SAPe existuje požiadavka na zálohu - faktúra, inak je to zálohová faktúra. Potom tam existuje zálohová faktúra, čo už ale tu je daňový doklad, ktorým sa účtuje o prijatej platbe, ergo jeho DPH-čke. No a tovar či službu treba vyúčtovať už ďalšou faktúrou. Tieto kroky tu treba dodržať a nie je možné ich nijako obísť. A takto zvlášť sa aj účtuje.
Alebo veľmi treba dávať pozor, v ktorom účtovnom mesiaci si, lebo inak je zle. No a zlé v dobrom, či dobré zlé je v tom, že sa tam nedá mazať. Nič! Ani faktúru, ani účtovanie, ani nič proste.
Alebo tu sa hlavná kniha volá obratová predvaha a obratová predvaha je hlavná kniha.
Suma sumárum, dá sa v ňom robiť, len treba vedieť ako. Ale ako som spomínala, účtovníctvo je tu len ako doplnok a programátori sa mu tak nevenovali ako ostatným častiam. Vypovedaciu schopnosť má, len nie je taký "dokonalý" ako iné účtovné softvéri.
A že by si nebol schopný sa naučiť z manuálov?!
To ani za svet netvrdím, veď neviem o tebe nič. Ale tie manuály, aspoň čo som ja videla, sú dosť chabé. Na tie funkcie prídeš aj sám. Ale ako som písala v prvom príspevku, sú tam skryté triky, na ktoré sám neprídeš
.
A ešte ma teraz napadol jeden menší problém, ktorý neviem ako vyriešim. Mám zahraničnú DF na tovar, ktorý je účtovaný v júni, aj DF aj príjemka. Ale DPH na vstupe by mala byť tiež v júni, avška na výstupe - samozdanenie by mal byť až v júli. A teď babo raď.
Ak chceš ešte niečo konkrétne vedieť, pýtaj sa konkrétne.