Ja som v akomsi časopise našla takýto recept:
300 g cibule, 2 strúčiky cesnaku, 1 PL oleja, 2 kg paradajok, soľ, korenie, 1 PL octu, 125 ml vody, 2 PL kryštálového cukru a polovicu viazaničky bazalky. Postup: Paradajky stiahnuť z kože a nahrubo nasekať, na oleji dosklovita osmažiť nakrájanú cibuľu a pridať nasekané paradajky, cesnak, ocot a vodu. Osoliť, okoreniť a osladiť. Variť približne hodinu a krátko pred dovarením pridať nahrubo nasekané bazalkové listy. Horúce naliať do suchých pohárikov, uzavrieť a dať schladiť do deky.
Ja som tie paradajky tesne pred dovarením ešte rozmixovala, dala som trochu viac soli a hlavne cukru - a asi aj bazalky (netuším, aká veľká je jedna viazanička, v živote som to nekupovala, tak som nabehla do fóliovníka a natrhala som - od oka.) Navyše, hotové som to 10 min. sterilizovala - tak ma to naučila mamina. Tá omáčka je ohromná, je fakt super (som ešte zvedavá, ako prežije zimu a či vydrží - ak stihne, aby som na rok mohla urobiť viac). Keď budem potrebovať niečo narýchlo uvariť, len vbehnem do špajze, otvorím pohár a je to. Zatiaľ som to skúšala na špagety a na ohnivé držky, ale myslím, že sa to hodí aj na mnohé iné jedlá... (pizzu, ... už ste o tom písali).