[quote=ErikaDP;817179]
Peterka 1.Na výplatnej páske by malo by byť uvedené čerpanie náhradného voľna a nie odpracované hodiny, nakoľko zamestnanec nebol v práci (náväznosť na prípadný úraz počas čerpania náhradného voľna, stravné ,...........).
Jadro problému je či má byť čerpanie náhradného voľna s náhrodou mzdy-a to podľa akého ustanovenia ZP.
2.V praxi to znamená že z-ec so z-ľom sa dohodne že vykoná prácu nadčas a nechce za to mzdové zvýhodnenie ale náhradné voľno.
Vyťahujem opätovne otázku čerpania nahradného voľna za nadčasy. Na porade su popisované dva nazory:
Nazor A)
1. v mesiaci, ked zamestnanec mal nadčasy, dostane zaplatenu mzdu za vykonanu prácu v riadnom pracovnom čase+ mzdu za pracu v nadčase ( samozrejme bez príplatku, lebo sa dohodol na čepaní náhradneho voľna).
2.Na druhý mesiac čerpá náhradné voľno a toto je bez náhrady mzdy
Nazor B)
1. v mesiaci, ked zamestnanec mal nadčasy, dostane zaplatenu mzdu len za vykonanu prácu v riadnom pracovnom čase, ale hodiny nadčasu nie su zaplatene.
2.Na druhy mesiac čerpa nahradne voľno a tieto dni ma zaplatenu mzdu.
Neviem nájst v zákonniku prace ktorý nazor je správny. Ja sa prikláňam k variante A), lebo pri variante B sa mi nezdá toto:
- ked nezaplatím v danom mesiaci za pracu nadčas, tak zadržiavam vlastne zamestnancovi mzdu za odpracované až do dalsieho mesiaca
- a v tom daľsom mesiaci, keď čerpá náhradné voľno tak mu zúčtujem mzdu za odpracované aj keď nepracoval? alebo mu zúčtujem náhradu mzdy ?- toto nemá logiku.
Pre variant A hovorí aj to, že keby nadčas a čerpanie náhradného voľna bolo v jednom mesiaci, tak sa nikto nad tým nepozastaví ( mesačný fond bol napr. 168 hod, a napr. v piatok nadčas 4 hodiny a v pondelok odrobí o 4 hodiny menej, fond za daný mesiac je dodržaný, neprekročený, zaplatím mu za 168 hodín a nie za 168+4nadčas) - a toto isté podľa veriantu A ) uplatním aj keď sa čerpanie voľna prenesie do ďaľšieho mesiaca.
ALE: Ak plati variant A) , môže sa stať, že v mesiaci čerpania nahradného voľna bez náhrady mzdy klesne vymeriavací základ pod minimálne hranice - čo s tým ?
Poslala som dopyt na Inšpektorát práce a prišla mi odpoveď typu: ani ryba ani rak:
Tu je:
E-mailom zo dňa 16.9.2008 žiadate o poskytnutie metodického usmernenia vo veci úhrady mzdy zamestnancovi v prípade, že sa zamestnanec a zamestnávateľ dohodli na čerpaní náhradného voľna za nadčasy, pričom nadčasy vznikli v jednom mesiaci a čerpanie náhradného voľna bude v nasledujúcom mesiaci.
Inšpektoráty práce poskytujú v zmysle ustanovenia § 2 ods. 1 písm. c) Zákona č. 125/2006 Z.z. o inšpekcii práce v znení neskorších predpisov, bezplatné právne poradenstvo len v rozsahu základných odborných informácií
a rád o spôsoboch ako najúčinnejšie dodržiavať napr. pracovnoprávne
predpisy, mzdové predpisy, záväzky k toré vyplývajú z kolektívnych zmlúv a právne predpisy a ostatné predpisy na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci.
Podľa § 118 ods. 1 Zákonníka práce, zamestnávateľ je povinný poskytovať zamestnancovi za vykonanú prácu mzdu.
Podľa § 129 ods. 1 Zákonníka práce, mzda je splatná pozadu za mesačné obdobie, a to najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho mesiaca, ak sa v kolektívnej zmluve alebo v pracovnej zmluve nedohodlo inak.
Z uvedených ustanovení zákona vyplýva, že Zákonník práce
umožňuje dohodnúť v pracovnej zmluve alebo v kolektívnej zmluve, že mzda za výkon práce nadčas bude v prípade čerpania náhradného voľna vyplatená až v mesiaci, v ktorom bude zamestnanec čerpať náhradné voľno. Napr. u zamestnancov odmeňovaných mesačnou mzdou, s ktorými je spravidla dohodnuté, že za výkon práce nadčas budú čerpať náhradné voľno, sa v mesiaci, v ktorom odpracovali hodiny nadčas, vyplatí nezvýšená mesačná mzda a v mesiaci, v ktorom budú čerpať náhradné voľno sa mesačná mzda z titulu čerpania náhradného voľna nebude krátiť.
Podmienkou uvedeného postupu je však písomná dohoda, uzatvorená v súlade s ust. § 129 ods. 1 Zákonníka práce.