Ja som minulý rok účtovala vznik s.r.o. a nakoľko je málo informácií a presných usmernení k tomuto kroku, všetko som si spísala na A4 a priložila k otváracej súvahe. Každý z nás zrejme rieši "horúce" problémy, keď ho pália, takže všetky úvahy vyššie uvedené môžu byť logickým subjektívnym výkladom a ja sa teda pridám so svojím:
1. urobila som otváraciu súvahu na tlačive, na akom robíme účtovnú závierku a to so zápismi podľa spoločenskej zmluvy vo výške upísaných vkladov 353/411 (súvaha má dátum vzniku spoločnosti), uviedla som na ňu, že sa jedná o "otváraciu" súvahu a dala podpísať všetkým zodpovedným (aj konateľovi),
2. otvorila som PS (tu je softvérové obmedzenie, t.j. každý otvára účty tak ako mu to softvér umožňuje, účtovať cez 701 niektorý softvér vyžaduje, ale ja som to nerobila),
3. dňom vzniku som zaúčtovala všetky účtovné prípady, ktoré mi nastali v čase založenia (vznikli mi vlastne iba dva druhy a to zriaďovacie výdavky a splatenie vkladov - nemala som tvorený RF pri vzniku). Zosumarizovala som si všetky zriaďovacie výdavky, aby som zistila, či prekračujem hranicu dlhodobého majetku - neprekročila som a všetko zaúčtovala.
Spomínaný účet 419 som nepoužila, nakoľko v čase vzniku spoločnosti už mám imanie zapísané v OR a prvý účtovný zápis som urobila momentom vzniku, t.j. už po zapísaní imania.
Naposledy upravil Jana Acsová : 18.12.07 at 16:31