Zavrieť

Porady

"Zlatý fond" slovenskej kuchyne - šúľance

žena - čo viac povedať treba :) ...viac
Veľmi by ma zaujímali aj vaše recepty na šúľance a perky zo zemiakového cesta, ja ten môj recept mám napísaný doma, takže takto zbrucha neposlúžim. Len je to vždy hrozná robota s tým šuľkaním - mám v živej pamäti moju babku, tá to šuľkala tak akosi odruky, spakruky, šup šup a šúlankov a perkov bol zrazu plný vandlík :p. Ja sofisitkovane zapriahnem rodinu - ja šuľkám, niekto z chlapov to hádže priebežne do vriacej vody a vyberá tie čo už vybehnú hore. No a najviac ich milujem "uramľované" - t.j. také holé ako sú ich rovno prasknem do panvice na masť a dozlata poopekám MŇAM MŇAM MŇAM. Inak, aké názvy má toto jedlo u vás? Už som počula aj termín "Lopašovský chlapci" :p
Usporiadat
učty učty

učty je offline (nepripojený) učty

U nás sú to " šulanky z brezlami " , ja ešte na kraj taniera dám 2 lyžice pikantného džemu - / to je vylepšenie z receptu na tvarohové guľky / - ríbezľový, malinovo-banánový atď ! Ale recepty na džemy keď bude čas . .
0 0
pyton pyton

pyton je offline (nepripojený) pyton

Rada by som robila slivkové guľky z tvarohového cesta, ale ešte som ich nerobila a neviem, ako na to. /mám 2 tvarohy už 2 dni po spotrebe/ Vopred ďakujem za recept.
0 0
McMarti McMarti

McMarti je offline (nepripojený) McMarti

odporúčam tieto stranky http://www.dobre-jedlo.sk/, www.recepty.sk/www.byliny.sk/recepty
0 0
McMarti McMarti

McMarti je offline (nepripojený) McMarti

pyton
Rada by som robila slivkové guľky z tvarohového cesta, ale ešte som ich nerobila a neviem, ako na to. /mám 2 tvarohy už 2 dni po spotrebe/ Vopred ďakujem za recept.

Názov:
Slané tvarohové guľky


Suroviny:
500 g tvarohu, 2 vajcia, 50 g masla, 100 ml mlieka, 3 žemle, krupica, strúhanka, maslo na opraženie krupice, soľ.


Postup:
Maslo vymiešame so žĺtkami, pridáme na malé kocky nakrájané a mliekom navlhčené žemle, osolíme, primiešame z bielkov ušľahaný tuhý sneh a zahustíme strúhankou. Všetko spolu zmiešame a zo zmesi robíme menšie guľaté knedličky, ktoré uvaríme vo vriacej osolenej vode. Uvarené posypeme opraženou krupicou. Podávame so zeleninovým šalátom alebo s duseným špenátom
0 0
pyton pyton

pyton je offline (nepripojený) pyton

McMarti, dík, ale na tej prvej stránke môj hľadaný recept nie je a tá druhá stránka sa nedá otvoriť.
0 0
učtovníčka učtovníčka

učtovníčka je offline (nepripojený) učtovníčka

McMarti
Názov:
Slané tvarohové guľky


Suroviny:
500 g tvarohu, 2 vajcia, 50 g masla, 100 ml mlieka, 3 žemle, krupica, strúhanka, maslo na opraženie krupice, soľ.


Postup:
Maslo vymiešame so žĺtkami, pridáme na malé kocky nakrájané a mliekom navlhčené žemle, osolíme, primiešame z bielkov ušľahaný tuhý sneh a zahustíme strúhankou. Všetko spolu zmiešame a zo zmesi robíme menšie guľaté knedličky, ktoré uvaríme vo vriacej osolenej vode. Uvarené posypeme opraženou krupicou. Podávame so zeleninovým šalátom alebo s duseným špenátom
A kam sa stratil tvaroh pri výrobe guliek?
0 0
McMarti McMarti

McMarti je offline (nepripojený) McMarti

pridáme aj tvaroch ...jasnačka
0 0
Palino Palino

Palino je offline (nepripojený) Palino

A čo toto?

Švestkové knedlíkyAutor: recept.cz Potraviny: 250 g tvarohu, 3 lžíce strouhanky, 1 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce krupice, 1 vejce, švestky Postup: Vypracujeme těsto. Z těsta vyválíme širší váleček, nakrájíme na plátky, na ně položíme omyté vypeckované švestky a dobře zabalíme. Vaříme ve vroucí osolené vodě 10 minut.
0 0
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

Palino
A čo toto?

Švestkové knedlíkyAutor: recept.cz Potraviny: 250 g tvarohu, 3 lžíce strouhanky, 1 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce krupice, 1 vejce, švestky Postup: Vypracujeme těsto. Z těsta vyválíme širší váleček, nakrájíme na plátky, na ně položíme omyté vypeckované švestky a dobře zabalíme. Vaříme ve vroucí osolené vodě 10 minut.
Recept je super,žeby sa našiel ďalší muž-kuchár?
0 0
helas helas

helas je offline (nepripojený) helas

ahojte,

u nás šúľance volajú "cikošky" a sú makové. Ale vyskúšam aj s grankom,
dcéra nemá rada mak.
0 0
Bionda Bionda

Bionda je offline (nepripojený) Bionda

som taká aká som
Ja viem, že nie je to recept, ale u nás sa volajú gombolce a drndulíky( slivkové (alebo iným ovocím plnené gule a šúlance)
0 0
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

helas
ahojte,

u nás šúľance volajú "cikošky" a sú makové. Ale vyskúšam aj s grankom,
dcéra nemá rada mak.
My voláme odnepamäti šúľance kokošky, zásadne s opraženou strúhankou a roztopeným masielkom. Mňam, mňam.

Mária M
0 0
zuzanar zuzanar

zuzanar je offline (nepripojený) zuzanar

Ja som zase papala u jednej tety v zemiakovom ceste namiesto sliviek údené mäso. Samozrejme nie na sladko. Bolo to super.
0 0
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

zuzanar
Ja som zase papala u jednej tety v zemiakovom ceste namiesto sliviek údené mäso. Samozrejme nie na sladko. Bolo to super.
Aj tak sa dá, ale kokošky sú jedlom chudobných, tak preto bez mäska.
MM
0 0
Bionda Bionda

Bionda je offline (nepripojený) Bionda

som taká aká som
Veď to ruské jedlo na spôsob bliny... nie???
0 0
Naile Naile

Naile je offline (nepripojený) Naile

ruské jedlo "bliny" = slovenské "palačinky" resp. "lievance"
blinčiky = palačinky s plnkou, ale balia sa do obdlžníka.
0 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Jemné guľky z tvarohového cesta

10 Dg masla, 4 vajcia, soľ, 50 Dg tvarohu, 12 Dg krupice, 10 Dg hrubej múky,
na obalenie: 8 Dg masla, 8 Dg strúhanky , cukor, pikantný džem

Z cesta robíme guľky veľkosti orecha, zavaríme od osolenej vody a varíme pomaly 10 minút, aby sa uvarili aj vnútri. Vyberáme rovno do misy s upraženou strúhankou, potrasieme. Na tanieri ocukríme, podávame s džemom.
0 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Zdalo sa mi, že bliny sa vyprážajú a tak som hľadala a tu je prosím 26 receptov!!! V podstate kysnuté cesto z akej len chcete múky, ryže, pohánky, so smotanou, kyslým mliekom ale aj s pivom. Sladké aj slané. Tuším idem vyskúšať " Do lupy " napíšťe bliny, čo nebudete vedieť, možno preložím
http://kuchnia.kisa.pl/
Naposledy upravil kukučka : 19.09.05 at 16:01
0 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať