Zavrieť

Porady

"Zlatý fond" slovenskej kuchyne - šúľance

žena - čo viac povedať treba :) ...viac
Veľmi by ma zaujímali aj vaše recepty na šúľance a perky zo zemiakového cesta, ja ten môj recept mám napísaný doma, takže takto zbrucha neposlúžim. Len je to vždy hrozná robota s tým šuľkaním - mám v živej pamäti moju babku, tá to šuľkala tak akosi odruky, spakruky, šup šup a šúlankov a perkov bol zrazu plný vandlík :p. Ja sofisitkovane zapriahnem rodinu - ja šuľkám, niekto z chlapov to hádže priebežne do vriacej vody a vyberá tie čo už vybehnú hore. No a najviac ich milujem "uramľované" - t.j. také holé ako sú ich rovno prasknem do panvice na masť a dozlata poopekám MŇAM MŇAM MŇAM. Inak, aké názvy má toto jedlo u vás? Už som počula aj termín "Lopašovský chlapci" :p
Usporiadat
Beba Beba

Beba je offline (nepripojený) Beba

Môj nebohý svokor to volal :p :p :p "pánbožkove čuráčky" a to bez srandy! Aj moje decká si na ten názov zvykli a tak sa to udomácnilo aj u nás doma.
0 0
Menej reklamy? Zaregistrujte sa! - Žiadne vyskakovacie reklamy!
Kristína Kristína

Kristína je offline (nepripojený) Kristína

Recept na zemiakové cesto:
60 dkg uvarených zemiakov, 20 dkg hrubej múky, štipka soli, 1 vajce. Uvarené zemiaky prepasírujeme, popučíme (lebo použijeme nejaký iný spôsob) - ale horúce, nie vychladnuté! Pridáme hrubú múku, vajce, štipku soli a premiešame. Z tohto cesta robíme čokoľvek, nielen šúľance, aj tvz. zemiakové knedle alebo tašky (gombolce alebo ľaľušky)....
0 0
Tamarka Tamarka

Tamarka je offline (nepripojený) Tamarka

živnostník
A u nás ich nazývame zase cíbliky.
Naposledy upravil Tamarka : 01.03.05 at 16:01
0 0
S21 S21

S21 je offline (nepripojený) S21

ja používam na zemiakové cesto polohrubú múku a nedávam vajíčka

Keď sa rozhodneme doma robiť šúľance, tak pracuje celá rodina, totiž ja keď robím, tak dávam uvarené šúľance aj do mrazáku, to je u nás minimálne 5 hodinová robota. Ja šúľam, režem, mangel hádže do vody a vyberá, a náš krpec zavadzia. No a keď sa to vyberie z vriacej vody, dávam to na chvíľku do studenej, povyberám na tácku, aby sa nepolepili, na hodinku šupnem do mrazáku, a potom už len nahádžem do igelitového sáčku, a obed, alebo skôr dezert je pripravený . Totiž také niečo ako šúľance, šišky, buchty, palacinky sú len dezertom. Ale nepýtajte sa ma,čo s tým robím potom, keď to vyberiem z mrazáku, to robí mangel, ja už len jem.
0 0
janaGT janaGT

janaGT je offline (nepripojený) janaGT

ja som práve včera robila šúľance, robím ich z polotovaru - zemiakové cesto, pridá sa len voda a vajíčko, podľa mňa sa vyrovnajú tým, ktoré robila moja babička z cesta, ktoré robila doma sama zo zemiakov. Ja nemám toľko času, preto ten polotovar. Inak včera som použila 2 balíky cesta, robila som všetko sama a trvalo mi to asi 1,5 hodiny. A robím ich s opraženou strúhankou.
0 0
andreaS andreaS

andreaS je offline (nepripojený) andreaS

ja ich robievam aj zo zemiakov, ktore ostali.. aj studene... ani nevazim len tak od oka urobim cesto, vajicko davam tiez a ked sa nam nechce prplat zo sulkanim tak urobime take placky a opecieme /z toho este neuvareneho cesta/.. je to vyborne..

a ake prilohy /teda ochutenia/ pouzivate? ja vacsinou mak ale osobne mam radsej s "prezlami".. netusim ci to je spisovne, ale to ma naucila moja babina.. mnam.. asi uz viem, co budem dnes varit
0 0
Katarína STR Katarína STR

Katarína STR je offline (nepripojený) Katarína STR

Ja robievam šúlance väčšinou zo zemiačikov, ktoré zostanú.
Tiež hodín jedno vajko, múku. Vypracujem cestíčko a urobím šúlance.

Dám ich uvariť.

Potom si na suchom pekáči /bez oleja/ upražím detskú krupicu do zlatohneda. Pozor, treba ju stále miešať, aby neprihorela.
Vysypem to na uvarené šúlance a tiež šupnem za lyžicu cukru do tých šulancov /podľa chuti a množstva samozrejme/. Roztopím masielko a vylejem ho na šúlance. Premiešam. Mňam mňam.

Strašne dobré.
0 0
S21 S21

S21 je offline (nepripojený) S21

U nás doma sarobia zásadne s makom a maslom. Totiž moji chlopi sú zbláznení do maku.
0 0
Katarína STR Katarína STR

Katarína STR je offline (nepripojený) Katarína STR

S21
U nás doma sarobia zásadne s makom a maslom. Totiž moji chlopi sú zbláznení do maku.

Jasné, aj takéto sú super. Mňam
0 0
janaGT janaGT

janaGT je offline (nepripojený) janaGT

nie že by som sa chcela nejako chváliť, ale práve si ich idem dať k obedu.
0 0
Katarína STR Katarína STR

Katarína STR je offline (nepripojený) Katarína STR

janaGT
nie že by som sa chcela nejako chváliť, ale práve si ich idem dať k obedu.
Bóže, a ja už druhý týždeň držím diétku. Hrozné. Ale hneď ako skončím, urobím si plný tanier.
Mňam
0 0
S21 S21

S21 je offline (nepripojený) S21

no normálne sa mi zbiehajú slinky, ale net času teraz robiť, no ale po 31.3....., a síce keď budem šikulka tak možno ja skôr
0 0
Luna Luna

Luna je offline (nepripojený) Luna

Ako ich robíte aby sa nezlepili? Ja ich najviac robím s opraženou strúhankou.
0 0
janaGT janaGT

janaGT je offline (nepripojený) janaGT

keď ich vyťahujem z vody, prepláchnem studenou vodou a trošku polejem olejom, ale len veľmi máličko. Potom na ne dávam tú strúhanku, alebo ako niekto napísal prézle.
0 0
Kristína Kristína

Kristína je offline (nepripojený) Kristína

Strúhanku opražím na troške oleja, ako sa tu už spomínalo, ale nenechám je takú suchú. Sparím ju troškou vody - chvíľu ešte popražím. Výsledná zmes nesmie byť hrudkovitá - znamená to, že sa pridalo príliš veľa vody. Takto upravená strúhanka nie je suchá ako piliny. Týmto spôsobom ju pripravovala moja stará mama.
0 0
rosemary rosemary

rosemary je offline (nepripojený) rosemary

Ano Kristínka, ja namiesto vody používam mlieko. Ale máš pravdu, na sucho opražená chutí ako piliny alebo piesok.
0 0
janaGT janaGT

janaGT je offline (nepripojený) janaGT

ja ju opražím na troške oleja, potom s ňou už nič iné nerobím, a vôbec nemôžem povedať, že je suchá a že chutí ako piliny.
0 0
Katarína STR Katarína STR

Katarína STR je offline (nepripojený) Katarína STR

A už niekto z vás skúšal opraženú DETSKÚ KRUPICU bez oleja na tie šúlance ? Mňam mňam
0 0
Kristína Kristína

Kristína je offline (nepripojený) Kristína

Áno, aj to som už skúšala. Ale deťom chutí viac strúhanka.
0 0
lenkak lenkak

lenkak je offline (nepripojený) lenkak

Lenka
Môj synovec zbožňuje šúlance s grankom. Keď ich robím a viem že príde, jemu musím spraviť zvlášť, aby mal ich s grankom, ale ja ich zbožňujem s tvarohom. Iba chute mi robíte. Mňam. Ja obľubujem zo zemiakového cesta aj pirohy, gombolce - slivkové guľky, a pod.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať