IVEB Ja by som mala otázku práve k výpovednej lehote. §62 hovorí ods.1:
Ak je daná výpoveď , pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby. Výpovedná doba je rovnaká pre zamestnávateľa aj zamestnanca a je najmenej dva mesiace. Ak je daná výpoveď zamestnancovi , ktorý odpracoval u zamestnávateľa najmenej 5 rokov , je výpovedná doba najmenej tri mesiace.
Myslím si , že táto formulácia v zákonníku práce je veľmi nejasná a sú k tomu rôzne výklady. Takže vie mi niekto vysvetliť , ak dá výpoveď zamestnanec , ktorý odpracoval v organizácii viac ako 5 rokov , výpovedná lehota je najmenej 2 mesiace alebo 3? A ešte by ma zaujímalo , čo znamená pojem najmenej ? Ak sa zamestnávateľ zatne / nemá KZ/ tak môže byť výpovedná lehota napr. aj 5 mesiacov ?
Pomôžete mi s tým ?
Tweety to síce napísala, ale asi nie veľmi zrozumiteľne.
ZP stanovuje všeobecne výpovednú dobu na 2 mesiace. 3 mesiace platia len pre prípad,
ak výpoveď dá zamestnávateľ a zamestnanec odpracoval najmenej 5 rokov.
Ten výraz
"výpovedná doba je najmenej" je tam preto, lebo zamestnanec so zamestnávateľom sa môžu v pracovnej zmluve dohodnúť aj na dlhšej výpovednej dobe (napr. 4 mesiace). Pokiaľ sa nedohodnú na dlhšej, tak VD musí byť najmenej 2 mesiace, kratšiu nemôžu dohodnúť. Ak sa však dohodnú v PZ napr. na 4 mesiace, tak to platí pre oboch. Teda aj keď dá zamestnanec výpoveď, tak VD bude 4 mesiace.
Dúfam, že som ťa nedomotal ešte viac.