Zavrieť

Porady

Ukončenie alebo prerušenie živnosti SZČO

Dobrý deň,
prosím o radu,aký je rozdiel medzi ukončením a prerušením zivnosti SZČO.Kedy treba podať daňové priznanie v jednom aj druhom prípade a ako je to s odvodmi pri prerušení?
Ďakujem!
Usporiadat
mysimis mysimis

mysimis je offline (nepripojený) mysimis

obyčajný človiečik
Daňové priznanie sa podáva v oboch prípadoch k 31.03. nasledujúceho roka, teda ak ukončíš alebo prerušíš podnikanie DP podávaš k 31.03.2008. Ak úplne zrušíš ŽL musíš sa odhlásiť z SP a ZP a odvody neplatíš. Ak prerušíš podnikanie tiež to musíš ísť ohlásiť do SP a ZP a odvody neplatíš. Ak sa nikde nezamestnáš je potom potrebné si platiť do ZP ako dobrovoľne nezamestnaný.
OlgaM OlgaM

OlgaM je offline (nepripojený) OlgaM

ČIže dobre to chápem,ak nie som si zatiaľ istá a neviem sa rozhodnúť,či chcem živnosť úplne zrušiť, monentálne nemám 3 mesiace žiadny príjem zo živnosti - stačí keď ju preruším?
Muška Muška

Muška je offline (nepripojený) Muška

Pozor - prerušenie je najmenej na 6 mesiacov
mysimis mysimis

obyčajný človiečik
OlgaM Pozri príspevok
ČIže dobre to chápem,ak nie som si zatiaľ istá a neviem sa rozhodnúť,či chcem živnosť úplne zrušiť, monentálne nemám 3 mesiace žiadny príjem zo živnosti - stačí keď ju preruším?
áno, stačí Ti prerušíť podnikanie. Prerušenie ŽL je na minimálne 6 mesiacov.
Johanka Johanka

Johanka je offline (nepripojený) Johanka

OlgaM Pozri príspevok
Dobrý deň,
prosím o radu,aký je rozdiel medzi ukončením a prerušením zivnosti SZČO.Kedy treba podať daňové priznanie v jednom aj druhom prípade a ako je to s odvodmi pri prerušení?
Ďakujem!
V tejto súvislosti je účelné poznať ustanovenia § 17 Zákona o dani z príjmov :
(8) Základ dane v zdaňovacom období, v ktorom dochádza k zrušeniu daňovníka s likvidáciou (§ 41 ods. 3) alebo v ktorom bol na daňovníka vyhlásený konkurz (§ 41 ods. 5), alebo v ktorom dochádza k skončeniu podnikania daňovníka (§ 6) alebo k skončeniu inej samostatnej zárobkovej činnosti, alebo prenájmu (§ 6), upraví daňovník, ktorý
a) účtuje v sústave jednoduchého účtovníctva alebo ktorý vedie evidenciu podľa § 6 ods. 11, o cenu nespotrebovaných zásob, zostatky vytvorených rezerv na lesnú pestovnú činnosť a opravných položiek k nadobudnutému majetku, výšku záväzkov, ktorých úhrada sa považuje za daňový výdavok podľa § 19, avýšku pohľadávok s výnimkou pohľadávok uvedených v § 19 ods. 2 písm. h) a i) a o pomernú výšku nájomného vrátane finančného prenájmu, ktorá pripadá na príslušné zdaňovacie obdobie alebo jeho časť; pri ďalšom predaji nespotrebovaných zásob sa zahrnie do základu dane iba rozdiel, o ktorý prevyšuje cena, za ktorú boli nespotrebované zásoby predané, cenu nespotrebovaných zásob už zahrnutých do základu dane,
b) účtuje v sústave podvojného účtovníctva, o zostatky vytvorených rezerv a opravných položiek, príjmov budúcich období, výnosov budúcich období, výdavkov budúcich období a nákladov budúcich období s výnimkou tých, ktoré preukázateľne súvisia s obdobím likvidácie alebo konkurzu,
c) uplatňuje výdavky podľa § 6 ods. 10, o cenu nespotrebovaných zásob a o výšku pohľadávok s výnimkou pohľadávok uvedených v § 19 ods. 2 písm. h) a i).
(9) Na účely zistenia základu dane podľa odseku 8 daňovníka, ktorý je fyzickou osobou, skončením podnikania, inej samostatnej zárobkovej činnosti alebo prenájmu je zánik oprávnenia, osvedčenia alebo iného rozhodnutia na výkon činnosti, prerušenie alebo pozastavenie a neobnovenie podnikania do lehoty na podanie daňového priznania s výnimkou sezónnych činností alebo skončenie poberania príjmov z podnikania, inej samostatnej zárobkovej činnosti alebo poberania príjmov z prenájmu.

bredikova bredikova

bredikova je offline (nepripojený) bredikova

optimistka aj napriek veku
Takže , ak dobe rozumiem (potebujem si to ujasniť ): Nespotrebované zásoby mi zvýšia príjmi a čo s majetkom (napr. obchod) ktorý má ešte zostatkovú cenu nap. 60 000,- Sk - to dávam do nákladov.
Je tu niekde rozpacovaný príklad ukončenia živnosti. Mm klienta , ktorý chce ukončiť živnosť k 30.11. kôli dôchodku. Potrebovala by som poradiť ako to bude s účtovníctvom a hlavne s DP. Ďakujem
Dáša Tajnayová Dáša Tajnayová
Zaujíma ma táto diskusná téma a rada by som vedela,že či pri pozastavení živnosti,napr: od 1/1/2008-31/12/2008 na obdobie jedného roka treba podať daňové priznanie v nasledujucom roku 2009? alebo sa podáva nulové? Ďakujem.
books books

books je offline (nepripojený) books

Dobrý deň,
pozastavila som si živnosť na 5 rokov od 31.05.2007 do 31.05.2012.
Uzavrela som účtovné knihy a teraz podám DP "B" a výkazy o majetku a záväzkoch a príjmoch a výdavkov.
1 .Výkaz o príjmoch a výdavkoch a na nich bude dátum od 01.01.2007 do 31.05.2007 ?
2. Chcem sa spýtať,čo keď vo výkaze o majetku a záväzkoch mi figurujú sumy v kolonkách :
- dlhodobý majetok cca 105000,00 - dať do r.41 DP B(položky znižujúce základ dane) ?
- pohľadávky cca 321000,00 - dať do r.č.40 DP B(položky zvyšujúce základ dane) ?
- záväzky cca 120000,00 - dať do r.41 DP B(položky znižujúce základ dane) ?

Prosím Vás,o odobrenie či to môže takto byť.

Ďakujem.
Muška Muška

books Pozri príspevok
Dobrý deň,
pozastavila som si živnosť na 5 rokov od 31.05.2007 do 31.05.2012.
Uzavrela som účtovné knihy a teraz podám DP "B" a výkazy o majetku a záväzkoch a príjmoch a výdavkov.
1 .Výkaz o príjmoch a výdavkoch a na nich bude dátum od 01.01.2007 do 31.05.2007 ?
2. Chcem sa spýtať,čo keď vo výkaze o majetku a záväzkoch mi figurujú sumy v kolonkách :
- dlhodobý majetok cca 105000,00 - dať do r.41 DP B(položky znižujúce základ dane) ? NIE
- pohľadávky cca 321000,00 - dať do r.č.40 DP B(položky zvyšujúce základ dane) ? ÁNO
- záväzky cca 120000,00 - dať do r.41 DP B(položky znižujúce základ dane) ? ÁNO

Prosím Vás,o odobrenie či to môže takto byť.

Ďakujem.
..v texte.
books books

Ďakujem.
A čo mám spraviť s tým dlhodobým majetkom,môžete mi poradiť ? Veď ja si ho potom už neodpíšem nikdy.
Nebolo by dobré to spraviť tak,ako so vyššie popísala ?
Muška Muška

books Pozri príspevok
Ďakujem.
A čo mám spraviť s tým dlhodobým majetkom,môžete mi poradiť ? Veď ja si ho potom už neodpíšem nikdy.
Nebolo by dobré to spraviť tak,ako so vyššie popísala ?
To nemôžeš urobiť , tak ako si písala.

Ak uvedený majetok do 5-tich rokov od vyradenia z majetku predáš /predpokladám, že si si ho vyradila/ tak príjem musíš uviesť v § 8 a ako výdaj bude tá zostatková cena.
books books

Muška Pozri príspevok
To nemôžeš urobiť , tak ako si písala.

Ak uvedený majetok do 5-tich rokov od vyradenia z majetku predáš /predpokladám, že si si ho vyradila/ tak príjem musíš uviesť v § 8 a ako výdaj bude tá zostatková cena.
Dobre a ďakujem
A chcem sa teraz spýtať takto,čo keď vyradím k 31.05.2007 ten majetok,čo mi ostal,tak môžem celú sumu dať do výdavkov?
Proste ja nebudem z neho žiadny príjem,lebo ho vyradím a zostatkovú sumu dám do réžie.

Veľká vďaka za trpezlivosť,lebo nechcem spraviť dačo zle.
Muška Muška

books Pozri príspevok
Dobre a ďakujem
A chcem sa teraz spýtať takto,čo keď vyradím k 31.05.2007 ten majetok,čo mi ostal,tak môžem celú sumu dať do výdavkov?
Proste ja nebudem z neho žiadny príjem,lebo ho vyradím a zostatkovú sumu dám do réžie.

Veľká vďaka za trpezlivosť,lebo nechcem spraviť dačo zle.
Nemôžeš dať celú sumu do výdavkov. Vyradiť z obch.majetku čím skôr je len preto dobré, aby Ti plynulo tých 5 rokov.

Ak ho do 5-tich rokov predáš, iba vtedy dáš do výdavkov zostatkovú cenu a kúpnu cenu do príjmu

Ak ho predáš po 5-tich rokoch, tak ho už nepriznávaš nikde a samozrejme ani zostatkovú cenu.
Kelis Kelis

Kelis je offline (nepripojený) Kelis

Milí poraďáci,

prosím raďte. SZČO ukončil živnosť k 23.3.2007. Robím DP za rok 2007, ktoré je potrebné odovzdať do 31.3.2008. Má však neuhradené záväzky voči ZP v celkovej výške Sk 9 664. Pri ukočení živnosti sa musí urobiť úprava ZD § 6. O sumu neuhradených záväzkov mám ponížiť základ dane? Nedoplatok voči ZP včera uhradil.

Prosím poraďte mi, či je to správne.
Ď A K U J E M.
mysimis mysimis

obyčajný človiečik
Na základe §17 mu upravíš základ dane na str. 4 DP, to znamená, že o sumu záväzku mu znížiš ZD - riadok 41 DP.
Petra29 Petra29

Petra29 je offline (nepripojený) Petra29

Len doplním, ak by išlo o paušalistu, vyplňaš len r.40
Kelis Kelis

Nie, nejde o paušalistu, riadne účtujem preukázateľné výdavky. Čiže do DP r.41 (položky znižujúce ZD) zahrniem neuhradené záväzky voči ZP, myslíte, že mám priložiť k DP aj doklad o vysporiadaní záväzkov, nakoľko sumu už uhradil teraz v r.2008? Myslím že asi áno. A zásoby nemá, majetok neodpisuje a pohľadávky neuhradené tiež nemá.
Hm?
mysimis mysimis

obyčajný človiečik
K daňovému priznaniu doklad o záväzkoch neprikladáš, je potrebné si ho dobre uschovať a v prípade daňovej kontroly predložiť.
Kelis Kelis

Naposledy upravil Kelis : 11.03.08 at 13:42
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať