Zavrieť

Porady

Pletenie-štrikovanie

Jara Jara

Jara je offline (nepripojený) Jara

Chcem sa obrátiť na mladé maminky alebo babinky. Keďže mám vnúčika a to mimo republiky, privítala by som nejaké modely na platenie. Po rokoch beriem opäť ihlice do ruky a štrikujem, nakoľko v predajniach sú tieto výrobky moc predražené. Vlnu sa ešte podľa mňa stále oplatí kúpiť. Na nete v slovenčine je maximálne na predaj alebo burza použitých vecí ale popisy na pletenie chýbajú. Niečo som našla na českých stránkach ale možno aj na Porade máme šikulky čo vedia nejaký fajn postup a bezplatne by ho tu prilepili. Budem vďačná, veď aspoň trošku vypadnem z účtovníctva a ekonomiky a poštrikujem si... Vnúčik je krásny, milý a tak sa rada pustím do práce. Ďakujem Vám za nápady.
Naposledy upravil arizona : 29.04.11 at 20:45
Usporiadat
mirčiak mirčiak

mirčiak je offline (nepripojený) mirčiak

Zdravím, ja som tiež v štrikovaní začiatočník ale chcela by som sa naučiť pliesť sveter. Začala som ale skôr vestou len by som potrebovala niečo vysvetliť v návode istého časopisu. Píšu to dosť komplikovane a keďže ja sa až tak nevyznám, tak som z toho jeleň. Techniku štrikovania ovládam len by som chcela pomôcť s nasledovným: ide o zadný diel vesty a píšu už ku koncu toto "z každé strany ujmeme pro průramky 1x3, 1x2 a 1x1 oko" - tzn. že v jednom riadku spletiem na začiatku 3 oká aj na konci? druhý riadok zas spletiem na začiatku a na konci 2 oká atd? či zle chápem?
ďalej: "dopleteme rovně do celkové výšky 55 cm a ujmeme náramenice 2x3 oka" - ako to myslia tie 2x3 oka?
Ak vie niekto vysvetliť budem veľmi vďačná
Dáša_ Dáša_

Dáša_ je offline (nepripojený) Dáša_

mirčiak Pozri príspevok
Zdravím, ja som tiež v štrikovaní začiatočník ale chcela by som sa naučiť pliesť sveter. Začala som ale skôr vestou len by som potrebovala niečo vysvetliť v návode istého časopisu. Píšu to dosť komplikovane a keďže ja sa až tak nevyznám, tak som z toho jeleň. Techniku štrikovania ovládam len by som chcela pomôcť s nasledovným: ide o zadný diel vesty a píšu už ku koncu toto "z každé strany ujmeme pro průramky 1x3, 1x2 a 1x1 oko" - tzn. že v jednom riadku spletiem na začiatku 3 oká aj na konci? druhý riadok zas spletiem na začiatku a na konci 2 oká atd? či zle chápem?
ďalej: "dopleteme rovně do celkové výšky 55 cm a ujmeme náramenice 2x3 oka" - ako to myslia tie 2x3 oka?
Ak vie niekto vysvetliť budem veľmi vďačná
za začiatku riadku spetieš 3 očka, dopletieš do konca. V druhom riadku zase spletieš 3 očká,dopletieš do konca. Prídeš na to miesto, kde si s uberaním začínala a spletieš dve očka (to je 3. riadok). A takto postupuješ do konca uberania. Dopletieš do požadovanej výšky 55Cm
tam uberieš 3 očka, doštrikuješ. Z druhej strany tri očká. V treťom riadku 3 očká, v štvrtom riadku 3 očká.
mirčiak mirčiak

Dáša_ Pozri príspevok
za začiatku riadku spetieš 3 očka, dopletieš do konca. V druhom riadku zase spletieš 3 očká,dopletieš do konca. Prídeš na to miesto, kde si s uberaním začínala a spletieš dve očka (to je 3. riadok). A takto postupuješ do konca uberania. Dopletieš do požadovanej výšky 55Cm
tam uberieš 3 očka, doštrikuješ. Z druhej strany tri očká. V treťom riadku 3 očká, v štvrtom riadku 3 očká.
Aha ďakujem, takže to vždy len na začiatku riadku. Toto som nevedela či na začiatku a aj na konci alebo len na začiatku. Ešte som tak premýšlala na tých pleciach tam je napísané 2x3 očká uberať ako som uviedla vyššie, to sa nebude zošikmovať a zužovať tým uberaním? Lebo nejak mi to nesedí lebo potom píšu že zvyšné stredové očká ukončiť takže stred bude fajň dlhý a tie konce čo majú ísť cez plecia budú nejaké zúžené tým uberaním, neviem možno že asi to len uštrikovať a zbadám sama Ale neviem ako to bude vyzerať lebo to bude prvýkrát
Dáša_ Dáša_

Dáša_ je offline (nepripojený) Dáša_

no ve´d plecia potrebuješ, aby boli trochu zošikma. Nik namá rovné plecia
mirčiak mirčiak

Ešte sa opýtam či sa rátajú do toho splietania hneď prvé očká? Lebo viem, že posledné napr. sa už neštrikuje len sa presunie na ihlicu k ostatným. A potom v druhom riadku sa ako prvé štrikuje. Ale napr. je celkom problém pri riadku, ktoré sa má začať obratko, toto presunuté oko sa ťažko tak začína.
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

mirčiak Pozri príspevok
Ešte sa opýtam či sa rátajú do toho splietania hneď prvé očká? Lebo viem, že posledné napr. sa už neštrikuje len sa presunie na ihlicu k ostatným. A potom v druhom riadku sa ako prvé štrikuje. Ale napr. je celkom problém pri riadku, ktoré sa má začať obratko, toto presunuté oko sa ťažko tak začína.
veď choď podľa rozpisu.posledné oko som robila a potom prvé len zhodila, potom ti vznikne taký pekný kraj, že keď zošívaš tak presne ti vychádzajú také dierky podľa ktorých šiješ. skús budeš spokojná
mirčiak mirčiak

lujza.j Pozri príspevok
veď choď podľa rozpisu.posledné oko som robila a potom prvé len zhodila, potom ti vznikne taký pekný kraj, že keď zošívaš tak presne ti vychádzajú také dierky podľa ktorých šiješ. skús budeš spokojná
Vďaka no skúsim, len som si nie istá, či som to pochopila. Lebo s tými prvými a poslednými očkami mám mierny chaoz. A ja som v štrikovaní začiatočník, tak nie všetko chápem. Neviem presne, ako to myslíš zhodiť očko a či to tak robiť počas celej práce alebo len pri splietaní očiek, lebo splieta sa vždy na začiatku riadka a neviem, že či sa hned začína od prvého alebo sa splietajú až napr. od druhého očka. Ospravedlňujem sa za moju nechápavosť, ale je to ťažké sa takto sama učiť a nemá mi to kto ukázať .
lujza.j lujza.j

mirčiak Pozri príspevok
Vďaka no skúsim, len som si nie istá, či som to pochopila. Lebo s tými prvými a poslednými očkami mám mierny chaoz. A ja som v štrikovaní začiatočník, tak nie všetko chápem. Neviem presne, ako to myslíš zhodiť očko a či to tak robiť počas celej práce alebo len pri splietaní očiek, lebo splieta sa vždy na začiatku riadka a neviem, že či sa hned začína od prvého alebo sa splietajú až napr. od druhého očka. Ospravedlňujem sa za moju nechápavosť, ale je to ťažké sa takto sama učiť a nemá mi to kto ukázať .
posledné oko spravíš vždy hladko to j jedno aké bude vychádzať no a potom ako prvé ho len dáš dolu z ihlice na druhú ihlicu. keď sa robia nejaké uberačky na rukávy tak vtedy uberáš tak si sa naučila, ale mimo toho to posledné oko skús ako ti napísala. samozrejme nie keď robíš šál, tam potrebuješ mať iný okraj taký ako si robila do teraz
Naposledy upravil lujza.j : 22.03.11 at 22:26
mirčiak mirčiak

lujza.j Pozri príspevok
posledné oko spravíš vždy hladko to j jedno aké bude vychádzať no a potom ako prvé ho len dáš dolu z ihlice na druhú ihlicu. keď sa robia nejaké uberačky na rukávy tak vtedy uberáš tak si sa naučila, ale mimo toho to posledné oko skús ako ti napísala. samozrejme nie keď robíš šál, tam potrebuješ mať iný okraj taký ako si robila do teraz
Ďakujem, už je to pre mňa zrozumitelnejšie . To ja musím takto podrobne, lebo som si nebola istá, čo znamená "zhodiť oko". Takže pri uberačkách tie prvé očká preskakujem a začínam uberať až od druhého. Dúfam že tak som to pochopila správne. Ešte raz ďakujem a určite vyskúšam.
lujza.j lujza.j

mirčiak Pozri príspevok
Ďakujem, už je to pre mňa zrozumitelnejšie . To ja musím takto podrobne, lebo som si nebola istá, čo znamená "zhodiť oko". Takže pri uberačkách tie prvé očká preskakujem a začínam uberať až od druhého. Dúfam že tak som to pochopila správne. Ešte raz ďakujem a určite vyskúšam.
nie pri uberačkách nie
Kája. Kája.

Kája. je offline (nepripojený) Kája.

janamirka2 Pozri príspevok
Ahojte teraz po dlhej dobe som sa dala do pletenia a potrebovala by som pomôcť, neviem či sa dakto ochotný nájde, neviem si rady skúsim priložiť foto.

Neviem ako pokračuješ s týmto svetríkom, alebo našla som návod http://www.mimibazar.cz/navody.php
mirčiak mirčiak

Zdravím, vie niekto poradiť, ako sa štrikuje anglické obratko? Našla som to v návode na sveter pri jednom vzore a nemám šajnu, ako sa to štrikuje. Anglické hladko viem ale obratko nie. Vie niekto poradiť? Alebo kde by som to mohla nájsť. Ďakujem
mirčiak mirčiak

To je odkaz pre mňa? Lebo tam som nenašla ako sa pletie anglické obratko. Iba ak by som zle pozerala....
Zdenka 0705 Zdenka 0705

Zdenka 0705 je offline (nepripojený) Zdenka 0705

pre mirčiak:
Tak tu som niečo našla, pozri sa na to
http://www.pleteniproradost.cz/index...d=20&Itemid=44
pre neznalé češtiny je to oko obrace anglicky
mirčiak mirčiak

Zdenka 0705 Pozri príspevok
pre mirčiak:
Tak tu som niečo našla, pozri sa na to
http://www.pleteniproradost.cz/index...d=20&Itemid=44
pre neznalé češtiny je to oko obrace anglicky
Ahááá, takže to vypadá, že sa to pletie ako klasické obrátené očko, len sa vpichuje zľava doprava nie zprava do ľava. Ďakujeeem veľmi pekne.
vcielkaisr vcielkaisr

vcielkaisr je offline (nepripojený) vcielkaisr

som na čiastočnom invalidno dôchodku ...viac
http://prakticka-zena.blogspot.com/2...tene-ocko.html
hubatá hubatá

hubatá je offline (nepripojený) hubatá

Jééj pletieme, pletieme dievčatá, musím sa do toho dať i ja: ešte nejakú starú bavlnu, prezriem ju čo-s čím skombinovať ......... inšpirovali ste ma. Ďakujem.
Zdenka 0705 Zdenka 0705

Zdenka 0705 je offline (nepripojený) Zdenka 0705

Musím povedať, že aj ja som sa tieto Vianoce dala do "oprašovania" pletenia a háčkovania. Momentálne fičím na háčkovaných štvorcoch, háčkujem veľký prehoz a chystám sa na háčkované kabelky, tiež zo štvorcov, no paráda.
Na nete je neuveriteľné množstvo inšpirácie.
hubatá hubatá

hubatá je offline (nepripojený) hubatá

Ja som začínala nie s pletením ale s háčkovaním: ide to rýchlejšie, človek dostane "slinu" keď to rýchlo pribúda a vidí po pár riadkoch hneď výsledok. Krátke stĺpiky, prištrikovala som patenty 1/1 alebo 2/2 na ihliciach, zošilo sa a bolo. Vidím že tu spomínate "Praktickú ženu" - tak to sme sa o ňu bili v stánku, požičiavali sme si ju, obkresľovali. Boli tam veľmi dobré, zrozumiteľné popisy, už vypočítaná spotreba vlny, č. ihlíc a aj strih bol zrozumiteľný v cm a nie na štvorčekovom papieri. Najjednoduchšie sú raglánové rukávy, primeriavať podľa strihu aby sa človek nemusel vracať keď už má kus upleteného.
Normálne som pri vás znovu dostala chuť a idem pohľadať večer vlnu a ihlice .......
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať