Zavrieť

Porady

Staré zlaté časy...

sprievodca CR Rakúsko,
K otvoreniu tejto témy ma inšpirovala táto veta:
Rýchlu trasenú tortu mám vyskúšanú a je BETÁLNA
slovíčko betálna som naposledy použila prednedávnom pred dcérkou, /21/
ale musela som jej vysvetľovať čo to slovo znamená - nikdy ho nepočula.
Pamätáte si ešte na svoje detstvo a mladé roky, vy /my/ skôr narodení, keď sme s mastným chlebom s cibuľou alebo niektorí aj hrubo posypaným cukrom vzali bicykel, ktorému sme hovorili rakva, odviezli sme sa na ňom aj traja, celý deň nás nebolo, vonku sme šantili do tmy, samozrejme sme po príchode domov dostali preventívnu bitku /najčastejšie remeňom za to, že sme o sebe nedali počas celého dňa vedieť....
Usporiadat
Rozalka Rozalka

Rozalka je offline (nepripojený) Rozalka

Spoluvlastníčka "Prvého nitrianskeho medveďária" ...viac
Máš deti? ak áno, určite sa váľajú od smiechu, keď im toto rozprávaš ...
Moja babka mala v letnej kuchynke len blatovú podlahu, keď bolo vonku škaredo a už sme moc otravovali, zvrtla sa na opätku, spravila nám jamku a už sme sa hrali guľôčky.
Tie sklené boli najvzácnejšie, pamätáte si?
kukurička kukurička

kukurička je offline (nepripojený) kukurička

Rozalka Pozri príspevok
Máš deti? ak áno, určite sa váľajú od smiechu, keď im toto rozprávaš ...
Moja babka mala v letnej kuchynke len blatovú podlahu, keď bolo vonku škaredo a už sme moc otravovali, zvrtla sa na opätku, spravila nám jamku a už sme sa hrali guľôčky.
Tie sklené boli najvzácnejšie, pamätáte si?
Mám deti, ale aj im som kupovala guľky-hlinky a hrávali sme sa s nimi. Aj stan z deky sme im niekedy urobili. Je to sranda, ale bolo to krásne a máme pekné spomienky.
Tie sklenené guľky boli najvzácnejšie, alebo kovové z ložísk. Občas som vyhrala aj takú.
Teraz som si spomenula, keď sme pri guličkách, že som raz dostala klik-klak a keď som sa to učila, tak som mala ruky samú modrinu. Ale občas sa to aj podarilo a to potom bolo hluku, až uši boleli. Keď bola doba klik-klakov, tak chýbali guličky hádam na každej páke, alebo vešiaku...
duves duves

duves je offline (nepripojený) duves

Niekto
Zuzka 335 Pozri príspevok
Konečne som na chvíľku vypla a tak si čítam Vaše spomienky. Neviem, či sa niekto pamätá na čokoládové nanuky za 1,40 Kčs. Tie boli naozaj betálne!!! na podobné som natrafila až v Juhoške prednedávnom.
Pamätam nanuky za korunu. Za 25 halierov mi bola schopna zmrzlinarka naložiť na prst zmrzliny do kornutku. Jablka na jar boli zosuverene. Limonady neobsahovali umele sladidla. Parkoviska a cesty boli skoro prazdne.

Barbara Pozri príspevok
keď som nastúpila v roku 1980 do práce, tak som mala nástupný plat 1.500,- Kčs.

fakt neviem či mám plakať, alebo
žeby staré zlaté časy?????
Pri eura zaspominame. Lebo jazda v elektricke bude za 50 centov a platy 800 Eur. Akurat sa zmenila struktura vydavkov. Elektronika stala nenormalne prachy. Radiokazetak v tuzexe bol za 2-3 platy (5000 Kčs). Sluzby s uzivanim bytu 400-600 Kčs. Dnes stoji byvanie okrem splatky za hypoteku 6000,-Sk a kazetak (vlastne CD prehravac) s radiom uz za 1000,-Sk.

Zuzka 335 Pozri príspevok
Zárobok 3200,00 Kčs a nenarobený - to bola iste finkcia námestníka, resp. riaditeľa podniku. Tí radoví zarábali 1200- 2000, podľa odpracovaných rokov.
Riaditel podniku s 1000 zamestnancov mal plat 6000-6000-1200 (ten treti mesiac boli aj kvartalne odmeny). Šefovia strany (KS) mali často raz tolko.
Vranová Vranová

Vranová je offline (nepripojený) Vranová

Ach, veru som si s Vami zaspomínala, mala som nádherné dectvo!! Síce som nevidela farebné filmy v telke, lebo bola čiernobiela a o 20,00 hod. skoro vždy bola veľká hviezda, mládeži neprístupné!! Hneď ma tatko zahnal spať! Hrávali sme vybíjanú a najradšej sme hrávali rozťahovačku. To je hra s takým malým nožičkom - rybičkou, pamätáte?? Ach jaj, a čo sme sa nazbierali malín popod horu a robili bunkre, keď bola žatva a družstevníci robili balíky!! Bolo nám vtedy proste super!!!
Ajuška Ajuška

Ajuška je offline (nepripojený) Ajuška

...sama sebou... :o)
duves Pozri príspevok
Riaditel podniku s 1000 zamestnancov mal plat 6000-6000-1200 (ten treti mesiac boli aj kvartalne odmeny). Šefovia strany (KS) mali často raz tolko.
...to akože riaditeľ zo svojho platu rozdelil zamestnancom kvartálne??? ...... podľa Tvojich čísel bol štredrýý......
Karas Milan Karas Milan

Karas Milan je offline (nepripojený) Karas Milan

kukurička Pozri príspevok
1, ..Skákali sme .. do piesku ..
2, ..taká babka, čo to strážila nás tam naháňala a vrieskala po nás. My sme z toh mali veľkú strandu ...
3, .. keď sa vykopli paličky .. ..tak ich znovu vykopol ..
Ahojte .

Asi 10 strán som vynechal ale ostatné prečítal. Prepáč Kukurička , že použijem tvoj príspevok , ale nie je to osobné.
1, to aj dnes , ale napríklad popred autá alebo vlak
2, detto (trošku ostrejšie je grafiti)
3, až na to , že dnes paličky nahradili dopravnými značkami.

My ohľaduplnejší sme (pri pasení kráv) gumipuškami strieľali po sebe,ako hru ,nezrelými divými jabĺčkami (dnes paintbal resp. gumenné projektily) . Spolužiak (vtedy asi 13-ročný) so starším bratom to brali vážnejšie a nabíjali oceľovými guľkami z ložísk.

Ale prečo iba nostalgia , veď toto môžeme robiť (okrem cien) aj dnes.
Ja však takú 1,2, iba ak som bez mojej lepšej polovičky (minule už aj nejakého vysokoškolsky vzdelaného spomínala - tuším doktora) - ale bez obdivovateľov to zas nie je ono.
Tak vám želám odvahu (byť deťmi) skúsiť si to znovu.
Návrh na súťaž : kto trafí z x-tého poschodia pľuvancom čelné sklo idúceho auta , nech sa pochváli. Čím väčšie x , tým väčší má môj obdiv.

Ahoj
Ka Mil
Dav Dav

Dav je offline (nepripojený) Dav

Zaspomínala som si tiež. Na šumienky za 20 halierov, na Dorette cukríky, na Sýrové oplatky za 90 halierov, krompľový cukor, Princesky. Na rady v obchodoch, podpultové kakao, bony,...na mladosť. Ozaj, pamätáte si, že na pohľadnicu šla známka za 30 halierov, na list za 0,60 Kčs? Telefonovanie z Pošty, telegramy - to keď hovorím deťom, tak civia na mňa, akoby som prišla z inej planéty. Mladosť bola na tom najkrajšia. A ešte istota, že mal človek prácu a z toho, čo zarobil, vedel platiť nájomné, kupovať si jedlo.Ozaj, a namiesto čínskych obchodov sa prešívali staré šaty a plietli sa svetre, a boli sme kočky. A keď sme doma pomohli, a naučili sa do školy, lietali sme po vonku a hrali sa na indiánov,na obchod, hrali guličky, a bolo nám fajn. A keď sme aj práve vstali od obeda, u susedov sme zlupli chlieb s masťou, akoby sme týždeň nejedli,(oni u nás tiež) a mamy alebo starké sa hnevali, či nám oni doma jesť nedajú.
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

Ano, tato doba je nanavratne prec. O co vsetko ludstvo nenavratne prislo behom par rokov som si naplno uvedomil az po precitani knihy Kjella Nordstroma a Jonasa Ridderstrale:

FUNKY BUSINNES (Jak chytre hlavy dokazou rozhybat business a primet penize k tanci.)
Naposledy upravil misomiso : 29.05.08 at 09:35
jozka56 jozka56

jozka56 je offline (nepripojený) jozka56

Eskimo 0,50 kčs, do školy sme chodili v teplákoch, potom už v menžestrákoch /baby v červených, chalani v hnedých/, fantastické dubčekovské rožky, seriály Vivat Beňovský, potom nejaký Wolodijovksy, všetko čiernobiele. Po celej ulici sme hrali zaháňanú. Nezabudnem ako sme sa 4 sesternice hrávali vo vybielenom krmníku na princezné, mali sme poobliekané kombinetky našich mám. Každý rok ako dobrí pionieri sme šetrili na Alveg, ozaj kde je?? J
cactus cactus

cactus je offline (nepripojený) cactus

nezaškodí čítať návody na rôzne veci.... ...viac
dobre si je pospomínať...
Aj na cuker kander, ktorý vyzeral ako kolofónia, sekali ho sekáčikom (bola to taká veľká hruda) a balili nám ho do kornútkov z novín.
duves duves

duves je offline (nepripojený) duves

Niekto
Ajuška Pozri príspevok
...to akože riaditeľ zo svojho platu rozdelil zamestnancom kvartálne??? ...... podľa Tvojich čísel bol štredrýý......
Jaj, chybička se vloudila. Ma tam byť 12.000,-Kčs.
malalulu malalulu

malalulu je offline (nepripojený) malalulu

[quote=kukurička;739574]JaA čo také "ruky-nohy" - to bolo niečo ako spodky, ale malo to aj vrch s rukávmi a celé to bolo na gombíky. Dávali sme si to na sánkovačku, ale zle sa z toh vyliezalo napr. keď som potrebovala ísť na WC...

my sme to volali "trikovec"
jozka56 jozka56

jozka56 je offline (nepripojený) jozka56

U nás sa trikovec volá "drigovica", aj sme v nej spávali. j
kukurička kukurička

kukurička je offline (nepripojený) kukurička

Spomenula som si, že keď som chodila s rodičmi do prírody, tak sme sa kotúľali z kopčekov po lúke bez toho, aby sa rodičia báli, že chytíme kliešťa. Chodili sme skákať do senníkov /plechové veľké budy/. Rodičia nás hojdávali v dekách. Otec mi postavil stan z konárov liesky, kde som si počas dňa mohla pospať, oni opekali, popíjali...postavil mi mlyn na potôčiku a vyrezal píšťalku...Ako dobre sa spomína na staré časy, pravda? To je určitý druh relaxu a meditácie...
hanelie hanelie

hanelie je offline (nepripojený) hanelie

sprievodca CR Rakúsko,
seriály Vivat Beňovský, potom nejaký Wolodijovksy, všetko čiernobiele
strašne rada som pozerala anglický serial Randall a Hopkirk, samozrejme, že to bolo s hviezdičkou a nemohli sme to pozerať - lenže pamätám si, že ten seriál šiel v zime - no a to sme vykurovali dve izby jednými kachľami, takže dvere museli byť otvorené
MarcelkaT MarcelkaT

MarcelkaT je offline (nepripojený) MarcelkaT

Keď som včera na Markíze videla Lets danc tancovať Laciho a Miriam v tej bodkovanej červenej sukničke so spodničkami, biele ponožky a biele topánky - hneď som si spomenula na detstvo keď som to nosila.
waitinka7 waitinka7

waitinka7 je offline (nepripojený) waitinka7

A čo tak pozrieť si toto?
hanelie hanelie

hanelie je offline (nepripojený) hanelie

sprievodca CR Rakúsko,
zaujímavé pps - ale treba dodať, že "MY" sme rodičia tých dnešných detí - kam sa podela všetká tá naša hravosť?????????
wagner wagner

wagner je offline (nepripojený) wagner

Všetko čo je v tom súbore je pravda. Tiež som zažila tie staré zlaté časy To sa s dnešnými časmi nedá ani porovnať. Okrem toho kúpanie v potoku, pitie vody z potoka, chytanie rakov v potoku - taká bola čistá voda. A dnes? Bojíš sa prejsť cez potok bosými nohami, aby si z toho nedostal nejaký ekzém. Ale sme zničili tú našu prírodu
MarcelkaT MarcelkaT

MarcelkaT je offline (nepripojený) MarcelkaT

jozka56 Pozri príspevok
U nás sa trikovec volá "drigovica", aj sme v nej spávali. j
My sme tomu hovorili, že rolák s dlhým rukávom.
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať