Zavrieť

Porady

Staré zlaté časy...

sprievodca CR Rakúsko,
K otvoreniu tejto témy ma inšpirovala táto veta:
Rýchlu trasenú tortu mám vyskúšanú a je BETÁLNA
slovíčko betálna som naposledy použila prednedávnom pred dcérkou, /21/
ale musela som jej vysvetľovať čo to slovo znamená - nikdy ho nepočula.
Pamätáte si ešte na svoje detstvo a mladé roky, vy /my/ skôr narodení, keď sme s mastným chlebom s cibuľou alebo niektorí aj hrubo posypaným cukrom vzali bicykel, ktorému sme hovorili rakva, odviezli sme sa na ňom aj traja, celý deň nás nebolo, vonku sme šantili do tmy, samozrejme sme po príchode domov dostali preventívnu bitku /najčastejšie remeňom za to, že sme o sebe nedali počas celého dňa vedieť....
Usporiadat
Manual Manual

Manual je offline (nepripojený) Manual

jozka56 Pozri príspevok
Tá tepláková bunda na zips?? Že?
ano, ale aj taká s krátkym zipsom, čo sa obliekala cez hlavu
jozka56 jozka56

jozka56 je offline (nepripojený) jozka56

Ja som takú nemala, ale tušíim môj brácho ju mal ako vojak.
Ajuška Ajuška

Ajuška je offline (nepripojený) Ajuška

...sama sebou... :o)
jozka56 Pozri príspevok
Ja som takú nemala, ale tušíim môj brácho ju mal ako vojak.
Ste mi pripomenuli pioniersku korešpodenciu s priateľmi zo ZSSR U nás boli plátené pionierske šatky a tepláky z hrubej teplákoviny...... bola som pyšná keď sa mi zadaril "barter" ...mali silónové pionierske šatky a tepláky uuuplne tenučké...... som bola frajer...
jozka56 jozka56

jozka56 je offline (nepripojený) jozka56

Z niektorých žuvačiek sme zbierali také štvorčekové platničky s pohybujúcimi sa obrázkami /gif??/. No neviem, či vtedy sme prvýkrát nevideli erotické obrázky, baba mala šaty-pohyb-nemala.
kukurička kukurička

kukurička je offline (nepripojený) kukurička

jozka56 Pozri príspevok
Z niektorých žuvačiek sme zbierali také štvorčekové platničky s pohybujúcimi sa obrázkami /gif??/. No neviem, či vtedy sme prvýkrát nevideli erotické obrázky, baba mala šaty-pohyb-nemala.
Ja som tiež zbierala obaly a obrázky zo žuvačiek - Donald, servítky tiež. Mala som dosť veľkú zbierku strúhatiek, no keď boli deti malé, tak postupne z nej ubúdalo až celkom zanikla. Škoda, mala som tam aj zahraničné kúsky /ZSSR,Poľsko/a boli celkom zaujímavé. V papierníctve som bola stály zákazník, vedela som o každom novom strúhatku.
Pamätáte si aktovky do školy cez plece, nie tie klasické na chrbát? To sme chodili tiež obzerať do obchodu, kedy prídu nové druhy a naši mi nechceli kúpiť novú aktovku, lebo tá stará bola ešte dobrá, tak som bola z toho smutná, ale potom sa dali prehovoriť a stará aktovka skúžila otcovi na náradie.
ALDA ALDA

ALDA je offline (nepripojený) ALDA

stará mama, matka, manželka
Spomínam si návštevu Tuzexu ako tam všetko tak zvláštne voňalo a tie dobroty, hlavne žuvačky a čokolády a nápoje.
sallman sallman

sallman je offline (nepripojený) sallman

Aaaaaa, v Tuzexe neskutočne pekne voňalo..boli tam spreje Fa zelené a jablká, ktoré mama potom dávala medzi oblečenie (nebola aviváž???) pamatam si nanuky, jahodovú dren, LIMO priatelia....ktoré sa vythovalo z vedra s vodou a kvapkalo z toho...kupili sme si melon a lyzičkou sme ho všetci pred blokom na schodoch v tieni vyjedali a potom hrali futbal :-) teda mi ženské vybíjanú...a SKAKALI SME GUMU... našla som pred školou 500!!!!!! Sk, odovzdala som to riaditelovi (som bola blázon, bol to hotový poklad) a otec ma tak strašne zbil, že som tu 500vku nedoniesla domov mala som YUKON prvé slovenské rifle, boli strašne tvrdé a tmavé ...ale boli to rifle... A CO TAK TA RUSKA HRA vlk, ktorý chytal vajíčka? V obchode KLENOTY nam ju naši kupili za 350 Kčs..to už bolo čosi...viem, že vtedy som snívala o jedných topánkach z obchodu LUXUS za 199,- KčS ...neuveritelné... keby som mala čarovnu mašinu, hned sa tam vrátim..nie kvoli cenám, ale kvoli tej bezstarostnosti, kvoli tym vztahom...a vôbec..všetko bolo iné....
sallman sallman

sallman je offline (nepripojený) sallman

ešta ma napadlo, ako som zberala sevítky a také PAPIEROVE babiky, čo sme si vystrihovali oblečenie ...šílene je si tak zaspomínať :-) z krabice od topánok sme si robili domy pre ozajstné babiky (myslím, že všetky dievčatá sme mali rovnkaé) pionierské tábory a návštevy niekolkotýždnové u babky cez prázdniny.. a na dedine..
kukurička kukurička

sallman Pozri príspevok
ešta ma napadlo, ako som zberala sevítky a také PAPIEROVE babiky, čo sme si vystrihovali oblečenie .....
Na tie papierové bábiky som si minule spomenula, keď som to zbadala v papiernictve, že aj teraz to predávajú a ja som si ešte aj sama kreslila šaty, vystrihla z výkresu a pomaľovala podľa svojho návrhu. Potom som si myslela, že snáď budem módna návrhárka...
olybaba olybaba

olybaba je offline (nepripojený) olybaba

pozdravujem,
aj ja vam pripomeniem tuzex

- z tuzexu som mala v roku 1970 prve pancuskove nohavice, ktore boli podobne dnesnym
- vysli moju tetu po prepocte na cca 200 korun
- ked sa mi roztrhli na dalsi den, bolo to placu

duves duves

duves je offline (nepripojený) duves

Niekto
Ach jaj, bony! Kazetak (kvalitny) vysiel cez Tuzex v 80-tych rokov na 4-5 tisic korun. Platy boli od 1300 do 3500.
arizona arizona

arizona je offline (nepripojený) arizona

Ajuška Pozri príspevok
Ste mi pripomenuli pioniersku korešpodenciu s priateľmi zo ZSSR U nás boli plátené pionierske šatky a tepláky z hrubej teplákoviny...... bola som pyšná keď sa mi zadaril "barter" ...mali silónové pionierske šatky a tepláky uuuplne tenučké...... som bola frajer...
Uáááv, tiež som si spomenula na moju "družbovú"kámošku Svetlanu zo Saratova.
Písali sme si dlhé roky.Občas sme si vymieňali balíky. Vždy pýtala "žvaky".
Tak sme jej kupovali rôzne tričká a nejaké pekné oblačenie,pre ňu a jej malého brata,ktoré sme zoháňali po známostiach.Žuvačky bolo zakázenéposielať, tak sme ich schovávali do tých vecí.
Ona my za to posielala matriošky a vystrihované obrázky z časopisov.
Aj sme sa chystali vymeniť si návštevu, ale Saratov vraj bol nejaká vojenská oblasť,tak tam turisti nemohli...
Po rokoch to dopisovanie nejako zaniklo.
Škoda, dnes by som rada vedela ako sa má
arizona arizona

arizona je offline (nepripojený) arizona

duves Pozri príspevok
Ach jaj, bony! Kazetak (kvalitny) vysiel cez Tuzex v 80-tych rokov na 4-5 tisic korun. Platy boli od 1300 do 3500.
Prvý kazeťák,ktorý u nás došiel do obchodov bol taký maďarský s oranžovými gombíkmi.
Pamätáte sa naň? Rodičov som uprosila a kúpili mi ho. Potom som po nociach nahrávala z rádia Luxemburg pesničky.Ale muselo to byť potichu,aby to nepočuli susedia,lebo aj to bolo zakázané
kukurička kukurička

arizona Pozri príspevok
Tak sme jej kupovali rôzne tričká a nejaké pekné oblačenie,pre ňu a jej malého brata,ktoré sme zoháňali po známostiach.Žuvačky bolo zakázenéposielať, tak sme ich schovávali do tých vecí.
Aj sme sa chystali vymeniť si návštevu, ale Saratov vraj bol nejaká vojenská oblasť,tak tam turisti nemohli...
Tiež si mi pripomenula priateľku z Ukrajiny, kde som bola v pion.tábore a potom sme si dopisovali. Posielali sme si tiež balíčky a raz mi poslala balík na internát a v ňom boli cigarety, celý kartón TU 134. Strašne som sa bála, aby na to neprišli vychovávateľky, lebo bol trochu potrhaný obal, no prešlo mi to. Mrzí ma, že som si neodložila jej adresu, pretože tiež by som rada vedela, čo je s ňou. Už neviem ani jej priezvisko, veď to je už veľa rokov.
michelle84 michelle84

michelle84 je offline (nepripojený) michelle84

kukurička Pozri príspevok
Na tie papierové bábiky som si minule spomenula, keď som to zbadala v papiernictve, že aj teraz to predávajú a ja som si ešte aj sama kreslila šaty, vystrihla z výkresu a pomaľovala podľa svojho návrhu. Potom som si myslela, že snáď budem módna návrhárka...
Minule som pri poriadkoch objavila papierové bábiky. Ešte stále sú neporušené Kreslili sme nové šaty, aj so sestrou, ja som po nej opakovala, ale aj tak každé boli iné. Máme celú rodinku. Samozrejme som ich nechala, niekedy pri ďalšom upratovaní ich opäť objavím a pospomínam si na zlaté časy, keď som sa hrávala aj s papierovými bábikami
Papierové servítky sme zbierali, ale nie v takom množstve. Možno ešte niekde sú. Teraz je veľký výber, to by bolo zbierania
JAJA11 JAJA11

JAJA11 je offline (nepripojený) JAJA11

VladoaKatka Pozri príspevok
Ja mám tiež 1000 a 200 bankovky miléniové a mince som začala zbierať ešte ja ako -násťročná a zbierku mincí aj bankoviek predčasne "zdedil" jeden zo synov, teraz sa snažíme do nej všetci dopĺňať mince aj bankovky z tých krajín sveta, ktoré návštívime. Nerobíme to professionálne, len ako hobby, rovnako ako zbierku poštových známok.

Dievčatá, keď sme už v téme "staré zlaté časy..." zbierali ste papierové servítky?
Ja už ich bohužial nemám, dostali sa na povalu a zožrali ich myši.
Veru ja som zbierala od mala, odložila som si ich a teraz na "staré" kolená sa k nim vraciam. Na niektorých poznať zub času, ale teraz som k nim začala dokladať tie nové. Dnes sú tie staré strašne obyčajné proti týmto novým, ale zas majú väčšiu hodnotu, lebo ich už nie je veľa. (Mnohé zbierky zožrali myši, tak ako píšeš aj ty. )
JAJA11 JAJA11

JAJA11 je offline (nepripojený) JAJA11

smith Pozri príspevok
Videl dražiť. Ja nato zatiaľ nemám.
Mince nezbieram.

Nekompletná sada:
My sme mali akurát dvestokorunáčku, ale syn ju potom posunul ako dar. Ostatné som ani nevidela. Tie budú mať časom určite veľkú hodnotu.
Anežob Anežob

Anežob je offline (nepripojený) Anežob

arizona Pozri príspevok
Je to zaujímavé takto spomínať na staré časy. Nechce sa ani veriť, že je to už tak dávno. Tiež som si spomenula na kamošku z Litvy. Túto družbu sme mali na základnej škole, kde nám rozdali adresy ruských detí a aby sme sa zdokonaľovali v ruštine tak sme si mali s nimi písať. Ja som tak získala kamošku Táničku. Ešte teraz niekde by som u rodičov našla krabicu s listami. Letecké obálky, také s trojfarebnou trikolórou po okraji. Vymieňali sme si rôzne pohľadnice, posielali drobnosti, fotky a samozrejme zakázané žuvačky.
Tánička sa dosť dlho neozvala, ja som opakovane písala a ona stále nič. Trochu ma to aj mrzelo, až nakoniec som na ňu aj začínala zabúvať. Po dlhšej dobe sa list predsa objavil, no bol veľmi smutný. Jej rodičia mi napísali veľmi smutnú správu, že Tánička sa utopila. A taký je život, od detstva sa všetko mení a nebyť porady na tieto spomienky by asi ani neprišlo.
Meggi 1 Meggi 1

Meggi 1 je offline (nepripojený) Meggi 1

To dopisovanie na zdokonalenie ruštiny bolo zaužívané na mnohých školách.
Ja som mala tiež pridelenú adresu dievčaťa, volala sa Irina, bola z Rostova. Písali sme si od 4. triedy základnej školy až do našich 22 rokov . Vzájomne sme sa navštívili, ja ju v bývalom Sovietskom zväze a potom ona prišla k nám. Nedávno som si na ňu tiež spomenula, zalovila do krabice s jej listami a čítala. S odstupom času sa mi živo vybavovali v mysli časy, keď sme si ich vymieňali. (Rada by som vedela o nej, čo je s ňou teraz, ale to by musel poštár Janko prejsť veľmi dlhú cestu )
bobino38 bobino38

bobino38 je offline (nepripojený) bobino38

...ja sa vždy zasmejem pri spomienke na staré časy...mám brata, ktorý, keď sme boli mladí tak nam chodili katalógy z Rakuska, boli tam obrázky digitálnych hodiniek, ktoré šli do módy, každy ich na Slovensku chcel,moj brat tie obrázky vystrihoval z katalógov a predával spolužiakom:-))
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať