Zavrieť

Porady

Depresia

Pozdravujem vsetkych.

Prvykrat som sa dostal na tuto stranku, len tak som nou listoval a prisiel som na to, ze mnohi ludia nevedia, co je to depresia, resp. podcenuju jej nebezpecnost. Zauzivany termin "depka" mi pripomina vyraz zo slovnika pubertlanych dievcat a vobec nesuvisi s diagnozou F32.

Ja trpim na depresiu. Je to, prepacte vyraz, svinstvo. To nie je stav, kedy sa rano clovek zobudi a hned je po "depke". Zazivam ju uz dlho, cca 3 roky, momentalne vdaka jesennemu pocasiu sa to dost zhorsilo. Je to ako ked clovek pada do priepasti a uvazuje nad tym, ci chce dopadnut a zlomit si väzy, alebo ci sa chce zachytit o nejaky vytrcajuci konar. Na druhej strane, ak clovek chce bojovat, musi dopadnut az na to najhlbsie dno, aby sa mohol odrazit a ist hore. Niektori to vzdaju a hladaju ulavu vo svetle na konci tunela. Drzim sa nazoru, ze ak ju niekto nezazije (osobne alebo v rodine), nema ani potuchy, co to je. Často mam pocit, ze jedinu ulavu dosiahnem vtedy, ked do toho tunela vstupim a pojdem za tym svetlom (myslene prenesene: skoncim svoj zivot). Som ateista.

Zaujimal by ma nazor inych ludi, ktori nou trpia; ako s nou bojuju. Ja sa liecim antidepresivami v kombinacii s utlmujucimi liekmi. Terapie som vychal, pretoze mi nepomahali. Rady typu: "pracuj vela, zabudnes" alebo "neboj, zvladnes to" mi maximalne tak zdvihaju adrenalin.

Este by som snad dodal dovod, preco som ochorel. Asi som nebol silny a nezvladol rozchod po styroch rokoch. Nazor "pro jedno kviti slunce nesviti" poznam, ale nenavidim ho z duse. Tymto pozdravujem moju "drahu polovicku", JUDr. P.P., ktora ma podrazila v tom "najvhodnejsom case", pricom podanie pomocnej ruky tejto osobe nic nehovori.

Aky je vas nazor? Aku mate skusenost?
Naposledy upravil antonio29 : 08.11.07 at 21:48
Usporiadat
Téma je uzavretá.
vema vema

vema je offline (nepripojený) vema

Ja som bola dnes na neurológii, lebo som mala problém s tlakom v hlave, doktorka nič nezistila, ale spomenula som, že mávam depresie, tak mi predpísala antidepresívum a volá sa Citalopram Merck 20mg. Má niekto s týmto liekom nejaké skúsenosti?
vogel vogel

vogel je offline (nepripojený) vogel

psychiater
vema Pozri príspevok
Ja som bola dnes na neurológii, lebo som mala problém s tlakom v hlave, doktorka nič nezistila, ale spomenula som, že mávam depresie, tak mi predpísala antidepresívum a volá sa Citalopram Merck 20mg. Má niekto s týmto liekom nejaké skúsenosti?
Nemusíš mať obavy, patrí medzi velmi dobré, praxou overené, s minimom než. účinkov a prakticky sa ani nebije s inými liekmi.

Treba byť trpezlivý spravidla začína účinkovať o cca tri týždne.
Naposledy upravil vogel : 17.03.08 at 20:48 Dôvod: doplnenie
vema vema

vogel Pozri príspevok
Nemusíš mať obavy, patrí medzi velmi dobré, praxou overené, s minimom než. účinkov a prakticky sa ani nebije s inými liekmi.

Treba byť trpezlivý spravidla začína účinkovať o cca tri týždne.
Veľmi pekne ďakujem.
Bastian Bastian

Bastian je offline (nepripojený) Bastian

Náhodou som natrafil na jeden článok, kde sa píše o depresii - možno sa to niekomu bude hodiť: http://referaty.studujem.sk/referaty.../depresia.html

Okrem iného sa tam píše:
Najdôležitejšie je depresiu správne diagnostikovať a správne liečiť. S výnimkou najmiernejších prejavov je na liečenie potrená odborná starostlivosť. Popritom však tí, čo trpia depresiou, si môžu pomôcť v určitých smeroch aj sami. (napr. nájdite si na seba čas, doprajte si radosť, tvorivá činnosť, komunikácia, vyjadrite svoje pocity, zaobstarajte si domáce zvieratko...)
vema vema

Bastian Pozri príspevok
Náhodou som natrafil na jeden článok, kde sa píše o depresii - možno sa to niekomu bude hodiť: http://referaty.studujem.sk/referaty.../depresia.html

Okrem iného sa tam píše:
Najdôležitejšie je depresiu správne diagnostikovať a správne liečiť. S výnimkou najmiernejších prejavov je na liečenie potrená odborná starostlivosť. Popritom však tí, čo trpia depresiou, si môžu pomôcť v určitých smeroch aj sami. (napr. nájdite si na seba čas, doprajte si radosť, tvorivá činnosť, komunikácia, vyjadrite svoje pocity, zaobstarajte si domáce zvieratko...)
Zaujímavý článok. Určite si ho viacerí prečítajú, človek má niekedy problém so zdravým a ani netuší, že to môže byť aj z depresie.
malam11 malam11

malam11 je offline (nepripojený) malam11

ahojte, bola som prekvapená, že som tu našla tuto tému, som doma už 6 týždňov na PN s touto diagnózou....pracujem v banke na pomerne zodpovednej pozícii a veľmi sa bojím, že nezvládne návrat..... Liečim sa už 12 rokov antidepresívami, a teraz som sa v práci úplne zosypala, myslela som, že je to vyčerpanosť..a bola to zase tá hnusná depresia. Za dobu tých rokov som brla už rôzne druhy antidepresív, to sa z tejto choroby človek nikdy nedostane....., bojím sa že sa dám vypísať a skončím zase doma....
dusansl dusansl

dusansl je offline (nepripojený) dusansl

Je to skutočne zlý zdravotný stav. V modernej dobe je riešený mnohými spôsobmi, málokedy skutočne efektívne. Aj návšteva v psychiatrickej ambulancii spravidla nič nerieši. K jednému zdravotnému problému sa pridruží viac.
Viem poradiť. O kontakt požiadajte SS.
Eulalia Eulalia

Eulalia je offline (nepripojený) Eulalia

dusansl Pozri príspevok
Je to skutočne zlý zdravotný stav. V modernej dobe je riešený mnohými spôsobmi, málokedy skutočne efektívne. Aj návšteva v psychiatrickej ambulancii spravidla nič nerieši. K jednému zdravotnému problému sa pridruží viac.
Viem poradiť. O kontakt požiadajte SS.
Ty si nedáš pokoj? Už Ťa Richard upozornil, že takýmto spôsobom tu na Porade svoj biznis nemôžeš robiť, je to proti Etikete Porady. Už to nerobíš verejne, len pekne potichúčky cez SS. Ak chceš, zadaj si do sekcie Inzeráty svoj vlastný inzerát, ale nerob to takto pokútne!!!!
Katka19 Katka19

Katka19 je offline (nepripojený) Katka19

Ahoj všetkým prajem krásne slnečné ránko,chcem len pridať, že veľa depresívnych stavov vychádza zo zanesenia obličiek,lebo tam sa kopí strach a negatívne emócie ,ktoré spôsobujú prave depresiu,treba si ich kus prečistiť detoxikovať,a určite príde aj úľava ,mám to vyskúšané....jesto veľa prípravkov na prírodnej báze ktoré sú na to ideálne....
azla azla

azla je offline (nepripojený) azla

Malam,
nedaj sa odradiť takými názormi, že návšteva ambulancie nič nerieší.
Iba v ľahkých deprésiach vie organizmus zabojovať aj sám. Ak je stav dlhodobejší isto je vhodné obrátiť sa na pomoc psychiatra. Je to prirodzené - ak nás bolia zuby ideme k zubárovi, neostávame doma sa trápiť.
Nevzdávaj sa! Stále sú možnosti. Medicínske poznatky sa stále rozšírujú a liečba zdokonaľuje. Na úspech sa čaká možno dlhšie, ale potom zasvieti slnko.
Držím Ti palce.
007gituska 007gituska

007gituska je offline (nepripojený) 007gituska

domnievam sa, že liečba depresie nie je len o liekoch. je aj o sebapoznávaní a chcení. lieky spredstavujú jednu barličku. poznanie samého seba je podľa mňa veľmi dôležité a najdôležitejšie je chcenie. pokiaľ človek sám nechce asi mu nepomôže nič. súhlasím s vogelom, že rozhovorom sa dokáže mnoho, ale aj s bastianom, že keď človek chce, stačí začať s málom - začať s málom. napr. urobiť si drobnú radosť, začať s úplne odlišnou činnosťou. nie veľkými vecami, ale drobnosťami, ktoré keď sa vydaria dávajú človeku aspoň trochu pocit spokojnosti, že niečo dokázal a tak trochu mu zdvihnú jeho naštrbené sebavedomie. a s drobnosťami pokračovať ďalej. chcenie je podľa mňa najdôležitejšie. utápanie sa vo vlastnom žiali a neustály návrat k problémom, ktoré aj tak nevyriešime, stav depresie len prehlbuje.
jaruj jaruj

jaruj je offline (nepripojený) jaruj

starnem ale zatial nevadi
Odradit sa nedaj.
Mam neprijemne a nie moc povzbudzujuce skusenosti ale myslim ze na to ako sa vysporiadat z depresiou jestvuje sposob. Mal som bratranca ktory mal tazke stavy depresie a teraz uz nezije. Stale som ho nahovaral aby zmenil svoj zivot radikalne. Viem ze pre niekoho je to narocne ked ma rodinu a este malo penazi, ale ja som mu bol ochotny pomoct. Nahovaral som ho aby zmenil zamestanie, aby sa odstahoval na moravu aj s rodinou kde som mu vyhladal zamestanie. Ponukol som mu na novy zaciatok aj peniaze. Chcel som aby uplne zmenil prostredie a tam som mu aj zabezpecil psychiatra kedze tam robi moja svagrina ako psychiater a to velmi uspesne. Lenze nemal podporu rodiny a ja som bol prilis vzdialeny. Prebrali sa vsetci ked bolo neskoro.
Ja som si myslel ze mna to nemoze postihnut ale co cert nechcel sam som sa dostal do lahsich stavov depresie (chvenie zaludka pri kazdej blbosti, strach z prace ze nieco pokazim a to ju robim 20 rokov, strach ako uzivim rodinu a to zarabam vela, strach co bude z rodinou ked umriem, strach co bude ked ochoriem, strach ze umriem, nervozita s trasom ruk ze nestihnem elektricku alebo vlak, strach z kazdej blbosti a proste nervozita a strach a riesil som to alkoholom - nie extremne vela ale pravidelne kazdy vecer). Trvalo to asi rok a povedal som si dost. Isiel som k psychiatrovi, dostal som antidepresiva, ale predovsetkym som si stanovil co chcem este dosiahnut. Dal som si ultimatum dokedy budem robit v inom meste ako byvam (ulavilo sa mi, oznamil som to aj zamestnavatelovi aby som zbural mosty a nebola cesta k navratu), prestal som robit v sobotu aj za cenu znizenia prijmov a strazim si osobne volno. Odmietam aj pomoc rozlicnym kamaratom. Pozvem ich k sebe ale nedam si zasiahnut do osobneho volna. Travim viac casu z rodinou a prestahoval som sa.
Z Bratislavi som sa prestahoval na dedinu kde prerabam domcek a sadim travnik. Odmietam projektovat pre vsetkych znamych pretoze to by som musel robit po veceroch a vikendoch. Vsetci su sklamany pretoze dufali ze im urobim projekt, ale kaslem na to. Odkazem ich na inych projektantov a ak su neodbytny tak im poviem kolko zarabam za hodinu a vynasobim to dvomi ako pracu cez vikend a hned mam pokoj
Treba sa k tomu postavit tvrdo a ist si za svojim zdravim. Ked som kludny tak je aj rodina stastnejsia a netrpi mojou nervozitou a pre to su ochotny sa aj niecoho vzdat.
Vela stastia.
Pisat by som mohol hodiny o tom ale myslim ze vies o com to je.
malam11 malam11

Ahoj Eva...., vôbec som nemala predstavu, čo to znamená SS, až sa mi zobrazil text......je to asi naozaj niečo nefér....a nie je to čo potrebujem....dakujem za upozornenie... Maja
hanelie hanelie

hanelie je offline (nepripojený) hanelie

sprievodca CR Rakúsko,
obdivujem takých ľudí ako ty - jaruj
ktorí si prežijú svoju kalváriu, ale dokážu sa zozbierať hoci aj zo samého dna
Eulalia Eulalia

malam11 Pozri príspevok
Ahoj Eva...., vôbec som nemala predstavu, čo to znamená SS, až sa mi zobrazil text......je to asi naozaj niečo nefér....a nie je to čo potrebujem....dakujem za upozornenie... Maja
Majka, pozri si pár stránok dozadu a môžeš aj ďalšie témy v sekcii Zdravie. Zistíš, že tento nick dusansl ponúka nejaké "zázračné" produkty, ktoré sú schopné vyliečiť pomaly každú chorobu. Stačí, ak si klikneš na jeho nick a v rozbalenom menu si vyberieš pozrieť si všetky jeho príspevky. Neviem, či už Richard vymazal názvy tých produktov, alebo to tam ešte nájdeš, ale je to proti Etikete Porady. On totiž nikomu neradí, len všetky rady zavrhuje a ponúka len tú svoju metódu. Skrátka, snaží sa využiť Poradu na svoj biznis. Už bol na nevhodnosť takéhoto konania upozornený, napriek tomu pokračuje a nielen v tejto téme. A takéto správanie mi lezie na nervy. Ak s tým neprestane, nebudem mať problém ho Richardovi nahlásiť.
malam11 malam11

..ahoj....liečim sa na depresiu a ak Ti môžem poradiť. nie je vhodné v období depresie robiť radikálne zmeny..ako je meniť zamestnanie.....skôr sa poradiť s lekárom......
Eulalia Eulalia

malam11 Pozri príspevok
..ahoj....liečim sa na depresiu a ak Ti môžem poradiť. nie je vhodné v období depresie robiť radikálne zmeny..ako je meniť zamestnanie.....skôr sa poradiť s lekárom......
Toto možno záleží na tom, čo nám tú depresiu spôsobuje. Veľmi často sú spúšťačom práve problémy v zamestnaní. Ak sa tam človek necíti dobre, nie je dostatočne ohodnotený - či už finančne alebo morálne - je možno niekedy aj lepšie, to zamestnanie zmeniť. Len si treba dopredu premyslieť, aká asi bude reakcia psychiky. Niekto sa neodhodlá zmeniť zamestnanie práve preto, že všetky zmeny pre neho predstavujú problém a radšej "vydrží" už známe trápenia v doterajšej práci.
malam11 malam11

Ahoj...čítam, čítam..a akoby o sebe.....táto choroba je naozaj svinstvo....ja som sama s troma deťmi a chcem ísť po 6 týždňoch už do práce....a bojím sa....ale potrebujeme už aj peniaze....prácu mám zodpovednu a preto sa bojím....dnes mi prišiel práve list na rozvod...no úplne ideálna situácia.....zase mám z toho zmätok... Zajtra idem k psychiatrovi na kontrolu a po víkende chcem ísť do práce a už teraz sa mi zase chceje žalúdok.... Bojím sa a nechýbajú mi ani ludia..... Maja
jaruj jaruj

Nemas co obdivovat. Ja som mal lahsiu formu depresie kde som bol aj popri tom ked som mal strach schopny uvazovat riesit problemy a nikdy som neuvazoval o sebevrazde. Kdezto ludia trpiaci tazkou formou depresie nie su schopny riesit svoje problemy. To je ako by si si chcel vyliecit rakovinu sam. Tu ked im nepomoze okolie tak maju malu sancu. Zial okolie toto podcenuje. Kto to nepozna mysli si ze staci pevna vola aby sa predoslo depresii, ale nieje to tak. Ako sa hovori syty hladnemu neveri.
Priklad zo skusenosti ktoru som videl. Niekto soferuje rychlo a robi mu to radost. Ale spolujazdec ktory trpi uzkostnymi stavmy ho zacne prosit aby spomalil. To vacsinou soferov hneva lebo si mysli ze on soferuje predsa dobre. Ale o tom to nieje, ide tu o to ze ten vedle sofera zaziva panicky strach ktory nevie ovladnut az to prerastie do hysterickeho vresku a placu. Vtedy sofer zastavi a zacne hukat na mazelku ze je hysterka co ma vlastne pravdu lenze on nechce pochopit ze to nerobi naschval ale ze tomu svojmu strachu nevie zabranit.
jaruj jaruj

Zial asi to tak nieje. Mozes chciet aby si sa vyliecila z rakoviny a nic ti to nepomoze. Depresia je choroba!! Neda sa ovladat silou vole tak isto ako ani cukrovka. Ked chces precitaj si moj prisvevok z dneska k tejto teme kusok vpred.
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať