Zavrieť

Porady

Depresia

Pozdravujem vsetkych.

Prvykrat som sa dostal na tuto stranku, len tak som nou listoval a prisiel som na to, ze mnohi ludia nevedia, co je to depresia, resp. podcenuju jej nebezpecnost. Zauzivany termin "depka" mi pripomina vyraz zo slovnika pubertlanych dievcat a vobec nesuvisi s diagnozou F32.

Ja trpim na depresiu. Je to, prepacte vyraz, svinstvo. To nie je stav, kedy sa rano clovek zobudi a hned je po "depke". Zazivam ju uz dlho, cca 3 roky, momentalne vdaka jesennemu pocasiu sa to dost zhorsilo. Je to ako ked clovek pada do priepasti a uvazuje nad tym, ci chce dopadnut a zlomit si väzy, alebo ci sa chce zachytit o nejaky vytrcajuci konar. Na druhej strane, ak clovek chce bojovat, musi dopadnut az na to najhlbsie dno, aby sa mohol odrazit a ist hore. Niektori to vzdaju a hladaju ulavu vo svetle na konci tunela. Drzim sa nazoru, ze ak ju niekto nezazije (osobne alebo v rodine), nema ani potuchy, co to je. Často mam pocit, ze jedinu ulavu dosiahnem vtedy, ked do toho tunela vstupim a pojdem za tym svetlom (myslene prenesene: skoncim svoj zivot). Som ateista.

Zaujimal by ma nazor inych ludi, ktori nou trpia; ako s nou bojuju. Ja sa liecim antidepresivami v kombinacii s utlmujucimi liekmi. Terapie som vychal, pretoze mi nepomahali. Rady typu: "pracuj vela, zabudnes" alebo "neboj, zvladnes to" mi maximalne tak zdvihaju adrenalin.

Este by som snad dodal dovod, preco som ochorel. Asi som nebol silny a nezvladol rozchod po styroch rokoch. Nazor "pro jedno kviti slunce nesviti" poznam, ale nenavidim ho z duse. Tymto pozdravujem moju "drahu polovicku", JUDr. P.P., ktora ma podrazila v tom "najvhodnejsom case", pricom podanie pomocnej ruky tejto osobe nic nehovori.

Aky je vas nazor? Aku mate skusenost?
Naposledy upravil antonio29 : 08.11.07 at 21:48
Usporiadat
Téma je uzavretá.
Maňaska Maňaska

Maňaska je offline (nepripojený) Maňaska

Polyhistor-diletant
Samozrejme, že navštívim psychológa, nakúpila som aj knihy a študujem. Neoceniteľné sú pre mňa aj rady iných - preto by som chcela vyhľadať matky s podobnými skúsenosťami.
syrik syrik

syrik je offline (nepripojený) syrik

Maňaska Pozri príspevok
Samozrejme, že navštívim psychológa, nakúpila som aj knihy a študujem. Neoceniteľné sú pre mňa aj rady iných - preto by som chcela vyhľadať matky s podobnými skúsenosťami.
No veď v poriadku...prepáč,že som reagovala...
Maňaska Maňaska

Maňaska je offline (nepripojený) Maňaska

Polyhistor-diletant
syrik Pozri príspevok
No veď v poriadku...prepáč,že som reagovala...
nerozumiem....
Peter210 Peter210

Peter210 je offline (nepripojený) Peter210

Ahoj,Volam sa Peter maam 21 rokov a maam dost velke problemy s panickou poruchou,liecim sa aj u psychiatra ktory mi predpisal aj lieky citalopram 20 Mg a oxazepam ale akosi mi to vobec nepomaha,preto som aj tu cital som vase prispevky a tak som sa rozhodol ze tu napisem aj ja.Ano asi mam panicku poruchu,pretoze ked vstanem tak mi nic nieje citim sa ako pred 2 rokmi nez to zacalo.To trva priblizne 5 minut ale otom mi uz chodia hlavou len blbosti.Ako napriklad co bude ked niekde odpadnem zastavi sa mi srdce,zomriem a tak.A mna to uz dost trapi,neviem zit normalny zivot.Prosim Vas poradte mi co mam robyt.Vopred Vam zato dakujem.
Monika C. Monika C.

Monika C. je offline (nepripojený) Monika C.

43 ročná účtovníčka
Peter210 Pozri príspevok
Ahoj,Volam sa Peter maam 21 rokov a maam dost velke problemy s panickou poruchou,liecim sa aj u psychiatra ktory mi predpisal aj lieky citalopram 20 Mg a oxazepam ale akosi mi to vobec nepomaha,preto som aj tu cital som vase prispevky a tak som sa rozhodol ze tu napisem aj ja.Ano asi mam panicku poruchu,pretoze ked vstanem tak mi nic nieje citim sa ako pred 2 rokmi nez to zacalo.To trva priblizne 5 minut ale otom mi uz chodia hlavou len blbosti.Ako napriklad co bude ked niekde odpadnem zastavi sa mi srdce,zomriem a tak.A mna to uz dost trapi,neviem zit normalny zivot.Prosim Vas poradte mi co mam robyt.Vopred Vam zato dakujem.
Ahoj Peter daj do vyhladávača panická porucha, nakoľko táto téma už to bola rozoberaná len je tam toho strašne veľa. Viem o čom rozprávaš prežila som to aj ja dá sa z toho dostať aj keď je veľmi ťažko. Nájdeš tam plno ľudí, ktorí majú tie isté problémy a dostali sa z toho len čítaj tie príspevky a otázky dávaj tam, keď budeme môcť tak pomôžeme. Prajem Ti príjemný deň a trpezlivosť.
Peter210 Peter210

ahoj ja beriem tento liek a poviem ti ze mne nieako nepomaha,este skor ten oxazepam ake mas ty skusenosti s tym liekom?
Monika C. Monika C.

Monika C. je offline (nepripojený) Monika C.

43 ročná účtovníčka
Peter210 Pozri príspevok
ahoj ja beriem tento liek a poviem ti ze mne nieako nepomaha,este skor ten oxazepam ake mas ty skusenosti s tym liekom?
Peter ja som brala len oxazepam ten na začiatku mi pomohol ale po čase Ti to bude chýbať a budeš vstávať aj v noci kvôli lieku. Ja som už dlho bez liekov . Moje príspevky nájdeš v téme panická porucha. Bolo by to dlhé od znova to písať.
Peter210 Peter210

Monika C. Pozri príspevok
Peter ja som brala len oxazepam ten na začiatku mi pomohol ale po čase Ti to bude chýbať a budeš vstávať aj v noci kvôli lieku. Ja som už dlho bez liekov . Moje príspevky nájdeš v téme panická porucha. Bolo by to dlhé od znova to písať.
Ahoj Monika prosim ta neviem to nikde najst nevedela by si mi s tym nieako pomoct???hladam to ale neviem to najst dakujem ti vopred =)
hanelie hanelie

hanelie je offline (nepripojený) hanelie

sprievodca CR Rakúsko,
peťko tu:
http://www.porada.sk/t15978-panicka-...ick%E1+porucha
bonita bonita

bonita je offline (nepripojený) bonita

na facebooku zalozene stranky: ZOPZ - združenie ochrancov a priateľov zvierat. ...viac
Manaska - ako je s dcerou?
Ja som tuto temu nasla az dnes, zamerne, tiez som sa chcela poradit. Mam 18 rocnu dceru a pred nejakym casom sa mi priznala, ze ked mala medzi 14 -16 rokom, tak trpela viac nez rok depresiou a mala samovrazedne sklony. V tom case si rezala ruky nozikom - a to je asi jedine co sme si vsimli, ale nereagovali sme adekvatne. Povedala mi / nedavno/ , ze jedine kvoli tej bolesti z rezania sa bala spachat samovrazdu. Zvlastne je , ze v izbe byvala este so starsou sestrou a ani ta si nevsimla aka je situacia vazna. Ja som jej cudne chovanie, jej placlivost a urazlivost pripisovala puberte.

teraz ma 9 mes. priatela a dnes mi povedala, ze na nu ide zase depresia. ze obcas ju mava, aj ked uz nie taku silnu ako kedysi. Povedala mi to asi preto, ze sa pred casom zdoverila. Tak uvazujem ci nenavstivit psychiatra, aj som jej to povedala, ze depresia je proste choroba, ze ak by ju zase niekedy napadli samovrazedne myslienky, nech to mne alebo niekomu urcite povie. Nie som si totiz ista, ci sa jedna o depresiu z nejakeho dovodu alebo kvoli chemii. Hormonalne zmeny uz ma asi za sebou alebo nie? Prakticky nevidim dovod preco by ju mala mat kvoli ziv. okolnostiam. Chodieva vecer von s kamosmi, kazdy vikend je s priatelom, starsia dcera pred casom odisla z domu, tak je sama v izbe, ale to jej vraj vyhovuje.

Co bol dovod alebo spustac u tvojej dcery manaska?
Lolitta Lolitta

Lolitta je offline (nepripojený) Lolitta

Neviem či to je depresia,no ani teraz neviem čo písat a či písat... .Mam celkom v pohode,život.Peniaze neriešim.Mám však obdobia ked sa mi nechce nič,vstat z postele,umyt sa,nič.Vo vnútri mám stale pocit,že sa niečo zlé stane.Potom ked sa ten pocit troška ukludní,mám strašné krče,tam kde je dvanástnik a je mi nazvracanie.A tak to bíva na jar a jesen a niekedy aj počas roka.Mám jednoducho strach,že ked mi je fajn tak sa musí zákonite niečo zlé stat.Ja si uvedomujem ,že je to blbost,ale neviem si poradit.Bojím sa tešit zo života.Mám pocit,že sa to somnou tahá od vtedy ako som začala vnímat svet.Neviem sa o tom rozprávat s nikým.Priatelia ma považujú za bezstarostnú a veselú babu a nech to tak aj ostane.Anonymne je to fajn ,no nie?
Stanislav 1975 Stanislav 1975

Stanislav 1975 je offline (nepripojený) Stanislav 1975

Lolitta Pozri príspevok
Neviem či to je depresia,no ani teraz neviem čo písat a či písat... .Mam celkom v pohode,život.Peniaze neriešim.Mám však obdobia ked sa mi nechce nič,vstat z postele,umyt sa,nič.Vo vnútri mám stale pocit,že sa niečo zlé stane.Potom ked sa ten pocit troška ukludní,mám strašné krče,tam kde je dvanástnik a je mi nazvracanie.A tak to bíva na jar a jesen a niekedy aj počas roka.Mám jednoducho strach,že ked mi je fajn tak sa musí zákonite niečo zlé stat.Ja si uvedomujem ,že je to blbost,ale neviem si poradit.Bojím sa tešit zo života.Mám pocit,že sa to somnou tahá od vtedy ako som začala vnímat svet.Neviem sa o tom rozprávat s nikým.Priatelia ma považujú za bezstarostnú a veselú babu a nech to tak aj ostane.Anonymne je to fajn ,no nie?
No neviem, ale podla mňa by si mala vyhľadať odbornú pomoc, najma keď už máš z toho tvojho stavu aj jednoznačné žaludočné problémy ako píšeš a vieš ten tvoj stav sa ti može aj zhoršiť ešte a potom už liečiť človeka je ťažšie ako teraz v začiatkoch( aj keď si myslím, že už to je viac ako začiatok)
P.S.- mne sa kamarat zastrelil pred rokmi a nikto sme to nevedeli pochopiť prečo- však navonok to bol taký veselý, vysmiaty chalan-ale až potom sme pochopili, že to bolo len na povrchu, vo vnútri ( v duši) to bol celkom iný človek
P.S.2- tak utekaj k lekárovi, to nieje už v dnešnej dobe žiadna hanba...
Lolitta Lolitta

Dakujem za odpoved,s psychologom nemam žiadny problem ako decko mi liečili poruchy spánku.Len si stále nahováram ,že to nie je až také zlé.Ale asi je.Dakujem asi som to potrebovala vediet.Fakt dakujem,ani som si nemyslela,že niekto pisne...
Stanislav 1975 Stanislav 1975

Stanislav 1975 je offline (nepripojený) Stanislav 1975

Lolitta Pozri príspevok
Dakujem za odpoved,s psychologom nemam žiadny problem ako decko mi liečili poruchy spánku.Len si stále nahováram ,že to nie je až také zlé.Ale asi je.Dakujem asi som to potrebovala vediet.Fakt dakujem,ani som si nemyslela,že niekto pisne...
Vieš, to človek si nahovára, že to ani nieje také zlé, ale keď maš fakt už aj zdravotné problémy, asi to bude už horšie ako len začiatok...
Alebo maš druhu možnosť, ktorú preferuješ teraz, že sa s tým budeš trápiť sama, a kolko? 10,20 rokov? Sa budeš len trápiť.
JarkaL JarkaL

JarkaL je offline (nepripojený) JarkaL

Naozaj v dnešnej dobe sa netreba hanbiť navštíviť psychológa či psychiatra. Keď niekoho bolí zub, ide predsa k zubárovi, keď chrbtica, ide k neurológovi a keď niekoho bolí "duša", mal by ísť k psychiatrovi. Je to lekár ako každý iný. Zatiaľ som ho nepotrebovala, ale myslím, že by som s tým nemala problém. Pre všetkých, čo majú chmúrne myšlienky, by som odporúčala prečítať si knihu Tajomstvo.
vema vema

vema je offline (nepripojený) vema

JarkaL, kto tú knihu napísal? Dostať bezne v knihkupectve?
buchač buchač

buchač je offline (nepripojený) buchač

Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac
vema Pozri príspevok
Veď si daj do gogoľa a Ti nájde ......

http://www.martinus.sk/?uItem=46168&z=pravda

Tajomstvo
Rhonda Byrneová
Naposledy upravil buchač : 03.05.09 at 21:10
buchač buchač

buchač je offline (nepripojený) buchač

Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac
Stanislav 1975 Pozri príspevok
Vieš, to človek si nahovára, že to ani nieje také zlé, ale keď maš fakt už aj zdravotné problémy, asi to bude už horšie ako len začiatok...
Alebo maš druhu možnosť, ktorú preferuješ teraz, že sa s tým budeš trápiť sama, a kolko? 10,20 rokov? Sa budeš len trápiť.
Stano

ale len v tom prípade ak vôbec toľko rokov vydrží ....

Potom sú už na to iné zariadenia zdravotnej starostlivosti .
JarkaL JarkaL

JarkaL je offline (nepripojený) JarkaL

vema Pozri príspevok
Bohužiaľ meno autorky si nepamätám (môj večný problém, za ktorý sa hanbím), knihu som teraz požičala, ale dostať ju teraz kúpiť v kníhkupectvách alebo aj cez internet, napr. na adrese kt. spomína buchač. Pojednáva o sile myšlienky, o zákone príťažlivosti (na čo najviac myslím, to si aj privolávam a aj sa mi to stane), ale treba si to prečítať, mne veľmi pomohla.
Lolitta Lolitta

Tá kniha má neprimeranú cenu,vyzeré dobre,aj písane je v celku ok.No cena ma znechutila.Ale dik za tip.
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať