Zavrieť

Porady

Depresia

Pozdravujem vsetkych.

Prvykrat som sa dostal na tuto stranku, len tak som nou listoval a prisiel som na to, ze mnohi ludia nevedia, co je to depresia, resp. podcenuju jej nebezpecnost. Zauzivany termin "depka" mi pripomina vyraz zo slovnika pubertlanych dievcat a vobec nesuvisi s diagnozou F32.

Ja trpim na depresiu. Je to, prepacte vyraz, svinstvo. To nie je stav, kedy sa rano clovek zobudi a hned je po "depke". Zazivam ju uz dlho, cca 3 roky, momentalne vdaka jesennemu pocasiu sa to dost zhorsilo. Je to ako ked clovek pada do priepasti a uvazuje nad tym, ci chce dopadnut a zlomit si väzy, alebo ci sa chce zachytit o nejaky vytrcajuci konar. Na druhej strane, ak clovek chce bojovat, musi dopadnut az na to najhlbsie dno, aby sa mohol odrazit a ist hore. Niektori to vzdaju a hladaju ulavu vo svetle na konci tunela. Drzim sa nazoru, ze ak ju niekto nezazije (osobne alebo v rodine), nema ani potuchy, co to je. Často mam pocit, ze jedinu ulavu dosiahnem vtedy, ked do toho tunela vstupim a pojdem za tym svetlom (myslene prenesene: skoncim svoj zivot). Som ateista.

Zaujimal by ma nazor inych ludi, ktori nou trpia; ako s nou bojuju. Ja sa liecim antidepresivami v kombinacii s utlmujucimi liekmi. Terapie som vychal, pretoze mi nepomahali. Rady typu: "pracuj vela, zabudnes" alebo "neboj, zvladnes to" mi maximalne tak zdvihaju adrenalin.

Este by som snad dodal dovod, preco som ochorel. Asi som nebol silny a nezvladol rozchod po styroch rokoch. Nazor "pro jedno kviti slunce nesviti" poznam, ale nenavidim ho z duse. Tymto pozdravujem moju "drahu polovicku", JUDr. P.P., ktora ma podrazila v tom "najvhodnejsom case", pricom podanie pomocnej ruky tejto osobe nic nehovori.

Aky je vas nazor? Aku mate skusenost?
Naposledy upravil antonio29 : 08.11.07 at 21:48
Usporiadat
Téma je uzavretá.
MikiHalasko MikiHalasko

MikiHalasko je offline (nepripojený) MikiHalasko

Moje meno je Halász, Mikuláš Halász. Som kreatívny a milujem online marketing. Rád pomáham ľuďom predávať svoje služby pomocou internetu. ...viac
Karla26 Pozri príspevok
nenapada ma absolutne nic, a ak ma aj napadne a nahodou sa pre nieco nadchnem, hned vzapati sa objavia pochybnosti a nervozita, ci je to spravne alebo ako to urobim a pod.. mam v sebe strasne vela napatia,neviem kde sa vo mne berie,vsetko ma vytoci, nic ma nebavi a zaroven chcem robit vsetko.. viem ze ta moja praca mi len pridava a hladam nieco ine ale prave to, ze v dnesnom svete musis jednoducho makat, dusit v sebe vsetky moralne hodnoty a urobit zo seba demona aby si v tomto svete vedel prezit, co mne je proti srsti. Keby mam peniaze tak asi odidem do chramu do Indie alebo niekam do Tibetu alebo neviem niekam na mesiac aby som mala pokoj od ludskej hluposti.. nad samovrazdou som nikdy nepremyslala, ale nehovorim ze ma nenapadla.. najhorsie je ze svojim spravanim casto ublizujem tym ktorych mam rada, hoci viem ze mi chcu pomoct, no neovladnem to. Mam pocit ze sa cely zivot len premaham, aby som fungovala ako normalny clovek ale v podstate to nie som ja. Teba nieco napada? alebo ostatnych? nieco, cim sa zaoberate aby vam bolo lepsie, mate nejake konicky?
prvy problem si myslim ze je: ze v dnesnom svete musis jednoducho makat, dusit v sebe vsetky moralne hodnoty a urobit zo seba demona aby si v tomto svete vedel prezit.
tak toto si rychlo vyhod z hlavy.

Mas podobny problem ako, ja. Nevies prijat samu seba.

Vo mne je napatie vtedy, ked klamem sam seba, ci aj druhych. Vytvara to vo mne obsesie(neprijemne vtierave myslienky,ktore vedome nevyvolavam,ale ktrore vyvolava moje napatie,)
Dalej to je strach. A po nom ostava kym si nepomenujem ze strach "z čoho."

Velmi mi pomaha modlitba "Otcenas ktory si na nebesiach.." a udrziavanie sa v realite.
Pomaha mi odpocinok, ci pri hudbe,ci v prirode,pri telke. cetstvy vzduch(a to staci ked saa riadne predychas pocas prace domov. Alebo si otvor riadne okno a odostri si okna.
Popripade dobru vanu, s eterickym olejcekom. nie vonnym co kupis za par centy. riadny etericky olej. Sviecky do kupelky, alebo chod na masaz.
ale ak ti nic nefunguje,cize sa nevies premoct, tak chod k odbornej lekarke
Cecilia Cecilia

Cecilia je offline (nepripojený) Cecilia

Opíšem z obalu kníh, ktoré čítam:

Autori: Esther a Jerry Hicks
Názov knihy: Pros a dostaneš:Ale opatrne s prosbami, lebo dostanete všetko, o čo požiadate! Dostávate to, na čo myslíte, bez ohľadu na to,či to chcete, alebo nechcete, či je to pre vás dobré, alebo zlé. Riaďte sa svojimi pocitmi, lebo iba vy viete, čo je pre vás dobré. Voľte si také myšlienky, ktoré vo vás vzbudzujú dobré pocity. Zákon príťažlivosti vám posiela to, na čo väčšinou myslíte - a to aj keď myslíte na opak toho, po čom túžite. Vnímajte svoje pocity a riaďte sa nimi, lebo vaše pocity vám stále ukazujú, kam smerujete.

Názov knihy: Pros a dostaneš 2: Začnite tým, že sa rozhodnete zistiť, čo chcete. Do tohto prostredia ste neprišli na to, aby ste tu tvorili prostredníctvom činnosti. Vaša činnosť by mala byť skôr spôsobom užívania si toho, čo vytvoríte svojou mysľou.

Názov knihy: Dovoľ si to, čo chceš - vysvetľuje, ako si vytvárame svoje životy. Čím lepšie sa cítite, tým viac dovoľujete všetkým úžasným veciam prísť do vášho života.
MikiHalasko MikiHalasko

Moje meno je Halász, Mikuláš Halász. Som kreatívny a milujem online marketing. Rád pomáham ľuďom predávať svoje služby pomocou internetu. ...viac
Cecilia Pozri príspevok
Opíšem z obalu kníh, ktoré čítam:

Autori: Esther a Jerry Hicks
Názov knihy: Pros a dostaneš:Ale opatrne s prosbami, lebo dostanete všetko, o čo požiadate! Dostávate to, na čo myslíte, bez ohľadu na to,či to chcete, alebo nechcete, či je to pre vás dobré, alebo zlé. Riaďte sa svojimi pocitmi, lebo iba vy viete, čo je pre vás dobré. Voľte si také myšlienky, ktoré vo vás vzbudzujú dobré pocity. Zákon príťažlivosti vám posiela to, na čo väčšinou myslíte - a to aj keď myslíte na opak toho, po čom túžite. Vnímajte svoje pocity a riaďte sa nimi, lebo vaše pocity vám stále ukazujú, kam smerujete.

Názov knihy: Pros a dostaneš 2: Začnite tým, že sa rozhodnete zistiť, čo chcete. Do tohto prostredia ste neprišli na to, aby ste tu tvorili prostredníctvom činnosti. Vaša činnosť by mala byť skôr spôsobom užívania si toho, čo vytvoríte svojou mysľou.

Názov knihy: Dovoľ si to, čo chceš - vysvetľuje, ako si vytvárame svoje životy. Čím lepšie sa cítite, tým viac dovoľujete všetkým úžasným veciam prísť do vášho života.
prepac, ale toto je az potom ked sa z depiek dostane, a stabilizuje, ked ma vazne depki, a paranoje ktore mozu byt aj neskutocne krute hnusne a zakerne. A takato kniha jej moze len ublizit. Ako mne teraz, po prevej vete. Sorry ale toto je pre zdravych ludi.
Naposledy upravil MikiHalasko : 29.04.10 at 11:25
Nyyankees Nyyankees

Nyyankees je offline (nepripojený) Nyyankees

Pokusam sa vlastne zistit... ...viac
Karla26 Pozri príspevok
nenapada ma absolutne nic, a ak ma aj napadne a nahodou sa pre nieco nadchnem, hned vzapati sa objavia pochybnosti a nervozita, ci je to spravne alebo ako to urobim a pod.. mam v sebe strasne vela napatia,neviem kde sa vo mne berie,vsetko ma vytoci, nic ma nebavi a zaroven chcem robit vsetko.. viem ze ta moja praca mi len pridava a hladam nieco ine ale prave to, ze v dnesnom svete musis jednoducho makat, dusit v sebe vsetky moralne hodnoty a urobit zo seba demona aby si v tomto svete vedel prezit, co mne je proti srsti. Keby mam peniaze tak asi odidem do chramu do Indie alebo niekam do Tibetu alebo neviem niekam na mesiac aby som mala pokoj od ludskej hluposti.. nad samovrazdou som nikdy nepremyslala, ale nehovorim ze ma nenapadla.. najhorsie je ze svojim spravanim casto ublizujem tym ktorych mam rada, hoci viem ze mi chcu pomoct, no neovladnem to. Mam pocit ze sa cely zivot len premaham, aby som fungovala ako normalny clovek ale v podstate to nie som ja. Teba nieco napada? alebo ostatnych? nieco, cim sa zaoberate aby vam bolo lepsie, mate nejake konicky?
Dufam ze netrpis depresiami, ale ze to mas len z neustaleho stresu a nervozity. Avsak ja neviem, niesom lekar....prajem ti vsetko dobre...Keby nieco, kludne napis aj ss (ja sem uz prispievat nechcem, je mi to blbe ked si predstavim ako to zobere vacsina ludi pohladom na mna ako na "debila", )...vyskusaj zajst k tomu lekarovi, a uvidis co "diagnostikuje".....zelam ti, aby si v naleze nemala moje f33.2, musim sa nabuduce spytat co to vlastn je....povedal by som toho vela, ale vobec neviem co, je to aj tak zbytocne. zelam vsetko dobre...
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

Ty si zaslúžiš!!!
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

Nyyankees Pozri príspevok
Dufam ze netrpis depresiami, ale ze to mas len z neustaleho stresu a nervozity. Avsak ja neviem, niesom lekar....prajem ti vsetko dobre...Keby nieco, kludne napis aj ss (ja sem uz prispievat nechcem, je mi to blbe ked si predstavim ako to zobere vacsina ludi pohladom na mna ako na "debila", )...vyskusaj zajst k tomu lekarovi, a uvidis co "diagnostikuje".....zelam ti, aby si v naleze nemala moje f33.2, musim sa nabuduce spytat co to vlastn je....povedal by som toho vela, ale vobec neviem co, je to aj tak zbytocne. zelam vsetko dobre...
Nyyankees, myslím, že sme sa ti tu všetci snažili pomôcť, preto neviem, z akého dôvodu sem nechceš prispievať. To, čo píšeš, že väčšina ľudí to zoberie "pohľadom na teba ako na debila", nie je pravda. Tvoja diagnóza F 33.2 znamená podľa medzinárodnej klasifikácie chorôb toto: * F33.2 Recidivujúca depresívna porucha, terajšia epizóda ťažkého stupňa bez psychotických príznakov.
Takže sa lieč, komunikuj, neizoluj sa.
MikiHalasko MikiHalasko

Kvaka Pozri príspevok
Nyyankees, myslím, že sme sa ti tu všetci snažili pomôcť, preto neviem, z akého dôvodu sem nechceš prispievať. To, čo píšeš, že väčšina ľudí to zoberie "pohľadom na teba ako na debila", nie je pravda. Tvoja diagnóza F 33.2 znamená podľa medzinárodnej klasifikácie chorôb toto: * F33.2 Recidivujúca depresívna porucha, terajšia epizóda ťažkého stupňa bez psychotických príznakov.
Takže sa lieč, komunikuj, neizoluj sa.
presne tak, ziadna izolacia!!!
len pekne sem davaj svoje skusenosti, pre nas co tym trpime je to dolezite.
a aj ked ja sem pisem svoje skusenosti ako sa s nicim vyrovnavam, tak mi to pomaha, lebo si to opakujem.
takze tu sebalutost pls.daj prec. to nikomu nepomoze.
Nyyankees Nyyankees

teraz neviem, co si zasluzim z toho "ty si to zasluzis"..
MikiHalasko MikiHalasko

Nyyankees Pozri príspevok
nie vzdy sa musis vyjadrit , niekedy je mlcat zlato
Barbara Barbara

Barbara je offline (nepripojený) Barbara

no niekedy fakt nevijem gdo som ...viac
aj táto téma je o tom

http://www.porada.sk/t15978-panicka-porucha.html
Nyyankees Nyyankees

sito Pozri príspevok
Ty si zaslúžiš!!!
Aj tak nechapem, co si mam zasluzit a z coho..
aneurizma aneurizma

aneurizma je offline (nepripojený) aneurizma

Dobrý podvečer, keďže som tu odo dneška, možno moja odpoveď alebo skôr názor zostane nepovšimnutý, pretože pisateľ tejto témy i napriek tomu, že je ateista sa rozhodol ťahať svoj život za kratší koniec.
Depresie - nemám, a ak len krátkodobé, ktoré s ozajstnými nemajú nič spoločné. Vždy vravím priateľom: keď sme sa narodili, nič sme nedostali zadarmo, len zdravie a ako sa oň budeme starať, tak nám bude slúžiť do konca nášho života.
Ak človek chce dobrovoľne prejsť tunelom a ísť za svetlom, nie je to práve jedinečný nápad, lepšie je iné riešenie. Nechcem byť tá premúdrelá, ale pri mojich mini-depkách sa upriamim na všetko, čo mám rada: kvety, knihy, hudbu, vodu, východ slnka, čokoládu, kávu....
ludex ludex

ludex je offline (nepripojený) ludex

človek,čo si užíva život.
aneurizma Pozri príspevok
Dobrý podvečer, keďže som tu odo dneška, možno moja odpoveď alebo skôr názor zostane nepovšimnutý, pretože pisateľ tejto témy i napriek tomu, že je ateista sa rozhodol ťahať svoj život za kratší koniec.
Depresie - nemám, a ak len krátkodobé, ktoré s ozajstnými nemajú nič spoločné. Vždy vravím priateľom: keď sme sa narodili, nič sme nedostali zadarmo, len zdravie a ako sa oň budeme starať, tak nám bude slúžiť do konca nášho života.
Ak človek chce dobrovoľne prejsť tunelom a ísť za svetlom, nie je to práve jedinečný nápad, lepšie je iné riešenie. Nechcem byť tá premúdrelá, ale pri mojich mini-depkách sa upriamim na všetko, čo mám rada: kvety, knihy, hudbu, vodu, východ slnka, čokoládu, kávu....

Ano,pri mini-depkách to naozaj pomáha,ale pri silných
depresiach tie veci vôbec nevnímaš! Nič Ťa nebaví,nikoho
nechceš vidieť a všetko je zlé. To sú stavy,keď chceš zaliezť,
trebárs aj do myšacej diery a byť tam sama. Je to tak silné,
až Ťa prestáva baviť život!

Ale,dobrá správa je,že sa to dá úspešne liečiť! Ja som toho živím
príkladom!

A čo sa týka toho,že ako sa budeme o svoje zdravie starať,tak
pri tejto chorobe je nevýhoda tá,že depresia nebolí a preto
si ju človek všimne neskoro!
A bohužial niektorí,vôbec a to potom škaredo končí!
noemi-ke noemi-ke

noemi-ke je offline (nepripojený) noemi-ke

Moj manzel mal autohavarku, problemy v zamestnani a nepoznavam ho. Uz to trva dost dlho, cca pol roka, no neda si povedat.
Bol aj u psychiatra, dali mu lieky, ktore neberie. cely den prelezi na posteli, pozera do notebooku, hra biliard, je na mna a deti nervozny, podrazdeny, predtym bol aktivny sportovec, sportoval skoro kazdy den a teraz..mrzi ma hlavne to, ze si to neprizna a nas jeho stavy velmi trapia a on na nas len zazera, kritizuje a ma taky divny nenavistny pohlad...
danushka danushka

danushka je offline (nepripojený) danushka

noemi-ke Pozri príspevok
Moj manzel mal autohavarku, problemy v zamestnani a nepoznavam ho. Uz to trva dost dlho, cca pol roka, no neda si povedat.
Bol aj u psychiatra, dali mu lieky, ktore neberie. cely den prelezi na posteli, pozera do notebooku, hra biliard, je na mna a deti nervozny, podrazdeny, predtym bol aktivny sportovec, sportoval skoro kazdy den a teraz..mrzi ma hlavne to, ze si to neprizna a nas jeho stavy velmi trapia a on na nas len zazera, kritizuje a ma taky divny nenavistny pohlad...
Komunikovať, komunikovať a ešte raz komunikovať, ukázať lásku a podporu a potom sa možno dozvieš viac, čo ho tak veľmi trápi. A povedz aj Ty jemu, čo Teba boľká, ukáž ten svoj otlak na zadočku. Pritúliť si jeden druhého nielen večer, ale kedykoľvek počas dňa, vyznať si lásku. Toto veľmi pomáha ubolenej dušičke.
Karla26 Karla26

Karla26 je offline (nepripojený) Karla26

mozem sa vas co trpite deperesiu ako ja opytat, ci mate spolu s depresiou aj problemy so srdcom, teda busenie, zvieranie, divny rytmus tlkotu srdca, tlaky na hrudi, bolest hlavy a trpnutie, nespavost a neustaly tok myslienok v hlave? alebo teda mali ste, kym ste sa nezacali liecit?
danushka danushka

Karla26 Pozri príspevok
mozem sa vas co trpite deperesiu ako ja opytat, ci mate spolu s depresiou aj problemy so srdcom, teda busenie, zvieranie, divny rytmus tlkotu srdca, tlaky na hrudi, bolest hlavy a trpnutie, nespavost a neustaly tok myslienok v hlave? alebo teda mali ste, kym ste sa nezacali liecit?
Veruže mali. Dokonca som mala aj vysoký tlak.
Teraz je to už minulosť a tlak 100/60...
Spanie je v mojom prípade dodnes citlivé. Keď je viac hektiky, spanie okamžite zlé, ale našťastie už si s tým viem poradiť.

Karli, ak Ti môžem poradiť, žiadaj od lekára aj lieky na spanie a časom keď sa upraví depresia, pomaličky redukuj aj lieky na spanie.
Zlý spánok idú ruka v ruke s depresiou a depresia celkovo fyzicky oslabuje človeka. Chce to len trpezlivosť a dostaví sa úľava, ale do troch dní do nebude, bohužiaľ, len vydržať a veriť si !!!
Karla26 Karla26

Diky Danushka, ma od lekarky lieky na spanie Stilnox, dala som si polovicku ale cely nasledujuci den som bola ako mechom udreta, a to som este mala pohovor do prace ) teraz ich neberiem lebo vcera som dostala crevnu chripku, nikomu nezelam lezim v posteli, boli ma cele telo ale neobsedim, v hlave tisice a tisice myslienok, vsetko jedno cez druhe, tlaky na hrudi, aj smutno mi je.. ale od buduceho tyzdna ked mi crevna mrcha prejde sa chystam objednat k psychiatricke a skusim najst nejakeho terapeuta.. Inak aj si brala nejake lieky na srdce, alebo este beries? ja som brala Egilok niekolko rokov, ale teraz mi to lekarka zmenila na Lodoz, neviem zatial to uzivam dva dni, mam pocit ze Egilok bol lepsi, ale dam tomu este sancu.. ja mavam strasne zrychleny pulz, a tlaky na hrudi, obcas mi tak divne prebuchne a vzdy mi ako prve napadne ze zomriem, je to hrozne.. ale strasne ma tesi ze su tu ludia ktori to chapu
danushka danushka

Karli, ja si už ani nepamätám, čo som na tlak brala, bolo to naozaj dávno. Ale cca rok som mala vysoký tlak, tlak v hrudi, triašku rúk, nič ma nebavilo, donútiť sa vstať z postele a rozhýbať sa - to bolo ukrutný boj so sebou samou.
Stále však vo mne prevládal pud zodpovednosti a povinnosti voči deťom, rodine a práci. Vlastne ani neviem, ako som tie najhoršie časy vtedy prežila a lieky tuším až tretie po roku zabrali.
Potom som si zrazu povedala, že nebudem myslieť len na ostatných, ale začnem myslieť aj na seba, že nebudem vždy pripravená pre každého, ale že dokážem povedať aj nie.
A zrazu to začalo fungovať ! Začala som vtedy 2x do týždňa cvičiť aerobik, sem tam som si šla zabehať, odbehla som ku známym na kus reči. Či bolo doma popratané, či nie - nebolo až tak dôležité, nemuselo byť každý deň všetko tip - top a svet sa nezrútil. Prestala som riešiť čo bolo včera a čo bude zajtra a napriek tomu všetko normálne fungovalo.
Karla26 Karla26

no, to slovo NIE ide aj mne tazko z ust, vzdy chcem byt ku kazdemu mila, ochotna a potom ked zistim do coho som sa namocila tak ma to zoziera vnutri, je to neustaly kolotoc. Ale som odhodlana s tym nieco robit a vydrzat! Tak zatial, idem skusit zaspat lebo uz od unavy ani nevidim, diky za info a podporu, maj sa pekne
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať