Zavrieť

Porady

Depresia

Pozdravujem vsetkych.

Prvykrat som sa dostal na tuto stranku, len tak som nou listoval a prisiel som na to, ze mnohi ludia nevedia, co je to depresia, resp. podcenuju jej nebezpecnost. Zauzivany termin "depka" mi pripomina vyraz zo slovnika pubertlanych dievcat a vobec nesuvisi s diagnozou F32.

Ja trpim na depresiu. Je to, prepacte vyraz, svinstvo. To nie je stav, kedy sa rano clovek zobudi a hned je po "depke". Zazivam ju uz dlho, cca 3 roky, momentalne vdaka jesennemu pocasiu sa to dost zhorsilo. Je to ako ked clovek pada do priepasti a uvazuje nad tym, ci chce dopadnut a zlomit si väzy, alebo ci sa chce zachytit o nejaky vytrcajuci konar. Na druhej strane, ak clovek chce bojovat, musi dopadnut az na to najhlbsie dno, aby sa mohol odrazit a ist hore. Niektori to vzdaju a hladaju ulavu vo svetle na konci tunela. Drzim sa nazoru, ze ak ju niekto nezazije (osobne alebo v rodine), nema ani potuchy, co to je. Často mam pocit, ze jedinu ulavu dosiahnem vtedy, ked do toho tunela vstupim a pojdem za tym svetlom (myslene prenesene: skoncim svoj zivot). Som ateista.

Zaujimal by ma nazor inych ludi, ktori nou trpia; ako s nou bojuju. Ja sa liecim antidepresivami v kombinacii s utlmujucimi liekmi. Terapie som vychal, pretoze mi nepomahali. Rady typu: "pracuj vela, zabudnes" alebo "neboj, zvladnes to" mi maximalne tak zdvihaju adrenalin.

Este by som snad dodal dovod, preco som ochorel. Asi som nebol silny a nezvladol rozchod po styroch rokoch. Nazor "pro jedno kviti slunce nesviti" poznam, ale nenavidim ho z duse. Tymto pozdravujem moju "drahu polovicku", JUDr. P.P., ktora ma podrazila v tom "najvhodnejsom case", pricom podanie pomocnej ruky tejto osobe nic nehovori.

Aky je vas nazor? Aku mate skusenost?
Naposledy upravil antonio29 : 08.11.07 at 21:48
Usporiadat
Téma je uzavretá.
JaDo JaDo

JaDo je offline (nepripojený) JaDo

noemi-ke Pozri príspevok
Moj manzel mal autohavarku, problemy v zamestnani a nepoznavam ho. Uz to trva dost dlho, cca pol roka, no neda si povedat.
Bol aj u psychiatra, dali mu lieky, ktore neberie. cely den prelezi na posteli, pozera do notebooku, hra biliard, je na mna a deti nervozny, podrazdeny, predtym bol aktivny sportovec, sportoval skoro kazdy den a teraz..mrzi ma hlavne to, ze si to neprizna a nas jeho stavy velmi trapia a on na nas len zazera, kritizuje a ma taky divny nenavistny pohlad...
Aj keď je to veľmi ťažké, vyskúšaj úplne zmeniť taktiku.
Prestaň vysvetľovať smerom k manželovi – čo nie je dobré, čo by mal a ako by mal.....
Prosto úplne vynechaj jeho osobu ako predmet komunikácie. Samozrejme na začiatku.
Začni rozprávať o sebe o deťoch. Bežné témy, skôr radosti a len menšie a riešiteľné starosti.
Šetri s časom starostlivosti o domácnosť a ušetrený venuj deťom a manželovi. Buď k nemu láskavá, milá a nežná a ......
Popremýšľaj koho mal rád z rodiny, z kamarátov a navrhni mu, že by ste ich mohli navštíviť alebo pozvať. Ak nebude chcieť, dohovor sa s niektorým z nich, aby vás akoby náhodne navštívil. Len s tými najchápavejšími ( a viac-menej veselšími osobami) o samote prehovor a vysvetli čo máš za problém . Nech má kontakt, nech sa trocha zabaví.
Ja by som zapojila deti. Záleží ako sú staré, ako sú sami vyrovnané a chápavé.
To by som skúšala určitú dobu a ak by sa ani po cca 1-2 mesiacoch nič nezmenilo k lepšiemu, buď by som sa poradila s psychiatrom ale asi by som riskla jedno dobré vynadanie. Avšak bez detí, v správny čas a s premysleným obsahom. Niečo v tom zmysle, tak sa vzchop, trebárs niečo rozbi, vykrič sa, udri päsťou do stola ale hlavne bojuj!!

Asi sa mi to ľahšie píše, než keby som to mala sama všetko reálne uskutočniť.
V každom prípade je na tebe ťarcha, ktorú za život musíme viac raz niesť a vôbec ti teraz nezávidím. Držím palčeky!!!
alaya1 alaya1

alaya1 je offline (nepripojený) alaya1

Karla26 Pozri príspevok
Diky Danushka, ma od lekarky lieky na spanie Stilnox, dala som si polovicku ale cely nasledujuci den som bola ako mechom udreta, a to som este mala pohovor do prace ) teraz ich neberiem lebo vcera som dostala crevnu chripku, nikomu nezelam lezim v posteli, boli ma cele telo ale neobsedim, v hlave tisice a tisice myslienok, vsetko jedno cez druhe, tlaky na hrudi, aj smutno mi je.. ale od buduceho tyzdna ked mi crevna mrcha prejde sa chystam objednat k psychiatricke a skusim najst nejakeho terapeuta.. Inak aj si brala nejake lieky na srdce, alebo este beries? ja som brala Egilok niekolko rokov, ale teraz mi to lekarka zmenila na Lodoz, neviem zatial to uzivam dva dni, mam pocit ze Egilok bol lepsi, ale dam tomu este sancu.. ja mavam strasne zrychleny pulz, a tlaky na hrudi, obcas mi tak divne prebuchne a vzdy mi ako prve napadne ze zomriem, je to hrozne.. ale strasne ma tesi ze su tu ludia ktori to chapu
myslim, ze na ukludnenie pred spanim je dobry atarax, ja som ho tiez jeden cas brala, nie je vyslovne na spanie, ale ukludni, zbavi strachu, uzkosti. Mne vzdy pomohol zaspat. No zacala som len pol tabl. denne asi tyzden, potom celu tabl. vzdy pred spanim, tak som zvykla postupne, nemala som pocit unavy cez den.
Zdenka175 Zdenka175

Zdenka175 je offline (nepripojený) Zdenka175

noemi-ke Pozri príspevok
Moj manzel mal autohavarku, problemy v zamestnani a nepoznavam ho. Uz to trva dost dlho, cca pol roka, no neda si povedat.
Bol aj u psychiatra, dali mu lieky, ktore neberie. cely den prelezi na posteli, pozera do notebooku, hra biliard, je na mna a deti nervozny, podrazdeny, predtym bol aktivny sportovec, sportoval skoro kazdy den a teraz..mrzi ma hlavne to, ze si to neprizna a nas jeho stavy velmi trapia a on na nas len zazera, kritizuje a ma taky divny nenavistny pohlad...
Toto isté sa stalo môjmu bratoviHráva futbal a mal úraz na palec. Bolo to len natiahnuté. Prestal hrať, úplne sa mu zrútil svet. Ležel v posteli , pohľad do neznáma, telefón nedvíhal.Stále pri počítači, von nechodil. Mama s ním bola u psychiatra. Nepomohlo. Lieky odmietal. Chcel spáchať aj samovraždu, stále sme ho sledovali. Keď sme mu dohovárali,bolo ešte horšie. Bol agresívny, kopal do dverí. Snažili sme sa ho priviesť na iné myšlienky a rozptýlil sa pri mojich synoch, dávali sme mu ľahšie domáce práce. Má aj priateľku aj ona trocha pomohla. Zrazu to všetko prešlo a už je normálny a chodí do roboty....
Karla26 Karla26

Karla26 je offline (nepripojený) Karla26

alaya diky za tip ale nemas pocit ze je navykovy? mne jedneho casu pomahal neurol, ale viem ze je navykovy a to je posledne co chcem, uz len preto ze po case by som sa bala ze prestane ucinkovat v mensich davkach a budem nutena brat stale vacsie a vacsie az ... ))
ludex ludex

ludex je offline (nepripojený) ludex

človek,čo si užíva život.
Karla26 Pozri príspevok
alaya diky za tip ale nemas pocit ze je navykovy? mne jedneho casu pomahal neurol, ale viem ze je navykovy a to je posledne co chcem, uz len preto ze po case by som sa bala ze prestane ucinkovat v mensich davkach a budem nutena brat stale vacsie a vacsie az ... ))

Mne velmi dobre pomáhal Hypnogen,zaspal som do 15 min. a ráno som nemal žiadne vedlajšie účinky /malátnosť,únava/.Mohol som v pohode od rána šoférovať.
Mária27 Mária27

Mária27 je offline (nepripojený) Mária27

Karla26 Pozri príspevok
Diky Danushka, ma od lekarky lieky na spanie Stilnox, dala som si polovicku ale cely nasledujuci den som bola ako mechom udreta, a to som este mala pohovor do prace ) teraz ich neberiem lebo vcera som dostala crevnu chripku, nikomu nezelam lezim v posteli, boli ma cele telo ale neobsedim, v hlave tisice a tisice myslienok, vsetko jedno cez druhe, tlaky na hrudi, aj smutno mi je.. ale od buduceho tyzdna ked mi crevna mrcha prejde sa chystam objednat k psychiatricke a skusim najst nejakeho terapeuta.. Inak aj si brala nejake lieky na srdce, alebo este beries? ja som brala Egilok niekolko rokov, ale teraz mi to lekarka zmenila na Lodoz, neviem zatial to uzivam dva dni, mam pocit ze Egilok bol lepsi, ale dam tomu este sancu.. ja mavam strasne zrychleny pulz, a tlaky na hrudi, obcas mi tak divne prebuchne a vzdy mi ako prve napadne ze zomriem, je to hrozne.. ale strasne ma tesi ze su tu ludia ktori to chapu
Treba si dať vyšetriť aj štítnu žľazu, niekedy sa na to zabúda. Mala som ju v poriadku, tak ma nenapadlo, že sa to môže zmeniť. Odrazu to bolo s tým búšením srdca a tepom nenormálne. Dostala som stilnox na spanie, lieky na tlak ... len náhodou zastupujúca lekárka rozkázala sestre odobrať mi krv a ihneď ju odniesť. poobede mi telefonovali, že štítna žľaza je pozitívna a už ma aj objednali endokrinologičke.
Karla26 Karla26

Stitnu zlazu mam ok, v utorok mi brala na to lekarka krv a vcera som bola po vysledky takze vsetko mam ok, vraj tym to nie je.. takze len smer psychiater.. len mam problem natrafit na toho spravneho, ak by niekto vedel v okoli Nitry, budem velmi vdacna
danushka danushka

danushka je offline (nepripojený) danushka

Karla26 Pozri príspevok
Karla, všetky lieky na spanie sú navykové. Ale pokiaľ si dávky liekov nebudeš samovoľne zvyšovať, vezmeš predpísanú dávku a dodržíš určitý režim spania, tak sa nemáš čoho báť.
Takto môžeš fungovať aj rok /ľudská dušička sa lieči o čosi dlhšie/ a potom keď budeš cítiť celkovú úľavu, môžeš dávky liekov na spanie po konzult. s lekárom znížiť napríklad na polovicu a postupne pomaly vysádzať. Nezľakni sa, keď ten spánok z času na čas bude plytší a nebráň sa použiť doping potom len z času na čas. Sama budeš vedieť už potom ako si s tým poradiť, či stačí sa poriadne fizicky unaviť, alebo len taký obyčajný spln mesiaca spôsobí, že dva dni pre a dva dni po splne jednoducho pri tej veľkej svietiacej guli spať nebudeš .
Tu sa ja napríklad s týmto prírodným javom absolútne nehádam, rafnem si na spanie tabletku a neriešim potom ranné únavy.
Karla26 Karla26

Mam ten Stilnox, nejak ho nechcem uzivat kym som momentalne na PN pre crevnu chripku, lebo nejak mi nevadi ze spim 3-4 h ked nemusim ist do roboty aj ked mi je divne, este vydrzim jeden den a v pondelok som naklusana u psychiatricky, inak, na jednej stranke som nasla testy podla ktorej si zistite v ktorom stadiu depresie ste, mne vysla akutna, silna depresia.. teda, nechcem sa porovnavat podla nejakeho testu, treba mysliet pozitivne, jasne mne je len strasne luto za mojim spankom, ked som bola mladsia, spanok bolo moje dvojca, a teraz?...
alaya1 alaya1

alaya1 je offline (nepripojený) alaya1

Karla, ten link na tu stranku si tu mohla dat, pre inspiraciu inym.
Karla26 Karla26

http://www.deprese.psychoweb.cz/test2

nevedela som ci mozem, ci nebude cenzura alebo co
Zdenka175 Zdenka175

Zdenka175 je offline (nepripojený) Zdenka175

noemi-ke Pozri príspevok
Ešte som zabudla napísať, že do určitej miery pomohla bratovi návšteva u psychológa.
Karla26 Karla26

Ahojte, tak ako, robil iste si testy? co na to poviete? drzim palce, dufam ze ste mali pekny vikend
Jana Motyčková Jana Motyčková

Jana Motyčková je offline (nepripojený) Jana Motyčková

Pri nespavosti a miernej depresii mám odskúšaný melatonín. Brať 1 pred spaním (hormón spánku a niekto hovorí aj šťastia), podľa možnosti nie dlhšie ako 3 týždne-mesiac, potom pauza, aby si telo nezvyklo a nezačalo vyrábať menej vlastného. Okrem toho samozrejme ativity cez deň a niekoľko hodín pred spaním už len kľudový režim - žiadne zaťažujúce fyzické a psychické aktivity. Mal by mať vplyv aj na zníženie vysokého tlaku. Minulý - predminnulý rok dostal Doc.(?) Šimko cenu vedec roka za výskum znižovania vysokého tlaku pomocou melatonínu.
Naposledy upravil Jana Motyčková : 03.05.10 at 09:12
Karla26 Karla26

Moze byt, aj ja som ho uzivala, ale bohuzial podla mna pri depresii spojenej s nespavostou, to urcite nezaberie tak, aby pacient spinkal ako v bavlnke. Ja som len citila ze som mozno trosku kludnejsia, ale zaspat som nezaspala.. Dnes som bola u psychiatricky, celu noc som nespala, tak som sa jej tam skoro zosypala.. Dala mi Trittico a Lexaurin, tak mam nadej ze mi o par tyzdnov bude lepsie lebo takto uz mm.. nemozem, zdravim all
EMiroslav EMiroslav

EMiroslav je offline (nepripojený) EMiroslav

Dobrý deň mám na vás prosbu maželke diagnostikovaly bipolarnu depresiu a problém je vtom že ma pocit prazdnoty a stratila city voči mne proste ma nevie lubiť ale stale ma vraj má velmy rada atd ale nevie ma proste lubiť stale sa jej mení nalada aja už neviem či je to normálne alebo nie neviem čo mam robiť za radu ďakujem
arizona arizona

arizona je offline (nepripojený) arizona

EMiroslav Pozri príspevok
Dobrý deň mám na vás prosbu maželke diagnostikovaly bipolarnu depresiu a problém je vtom že ma pocit prazdnoty a stratila city voči mne proste ma nevie lubiť ale stale ma vraj má velmy rada atd ale nevie ma proste lubiť stale sa jej mení nalada aja už neviem či je to normálne alebo nie neviem čo mam robiť za radu ďakujem
Nemusíš jednu otázku zadávať do viacerých tém.
Nie vždy sedí zrovna niekto pri PC, kto by ti vedel odpovedať. Trošku trpezlivosti...

Tú predošlú otázku (tému) Ti vymažem, aby ľudia vedeli, kde Ti majú odpovedať.
Pokračuj TU .
danushka danushka

danushka je offline (nepripojený) danushka

EMiroslav Pozri príspevok
Miroslav, mal by si si prečítať čo všetko prináša so sebou bipolárna porucha u postihnutého.
Keď sa Tvoja manželka momentálne nachádza vo fáze depresie, určite ju nebaví nič a slovo láska je momentálne pre ňu naozaj len slovo.
Keby bola v manickej fáze, požno by Ťa na rukách nosila a lásku Ti vyznávala od rána do večera, tiež by si bol možno z toho paf...
Naštuduj si o chorobe všetko dostupné a nauč sa žiť s chorobou svojej manželky. Keď to dostanete pod kontrolu, bude všetko fajn, ale bez lekára si neporadíte.
EMiroslav EMiroslav

EMiroslav je offline (nepripojený) EMiroslav

Prepáčte že vám tykám

Ahoj te no prečital som si toho veľa je to naozaj dost nepríjemná vec,ja sa snažím ako len viem k lekarovy chodí ale ona je viac v tej depresii dosť sa jej mení nálada viac je smutná ako vesela je to pre mňa tažke ale neviem ako postupovať ked ju chití ten smútok ako mám postupovať zatiaľ dakujem za všetko.
VieraPopluharova VieraPopluharova

VieraPopluharova je offline (nepripojený) VieraPopluharova

Karla26 Pozri príspevok
Moze byt, aj ja som ho uzivala, ale bohuzial podla mna pri depresii spojenej s nespavostou, to urcite nezaberie tak, aby pacient spinkal ako v bavlnke. Ja som len citila ze som mozno trosku kludnejsia, ale zaspat som nezaspala.. Dnes som bola u psychiatricky, celu noc som nespala, tak som sa jej tam skoro zosypala.. Dala mi Trittico a Lexaurin, tak mam nadej ze mi o par tyzdnov bude lepsie lebo takto uz mm.. nemozem, zdravim all
Ahojte,
vidim, ze nas je dost, ktorí prežívame toto civilizacne ochorenie, ja som sa k nemu dostala svojou vinou - neustrazila som si cas, kedy sa ma pracovat a kedy oddychovat, bol zo mna totalny workoholik, ktorý makal 16-18 hod. denne a nepotreboval vôbec spať, až som sa jedneho pekneho dna zosypala, ale idem k tym liekom : taktiez chodim k lekarovi, beriem alventu / je na baze zvysovania hladiny adrenalinu/ takze cez den som celkom schopná a v noci taktiez ako ostatní nemožem spavať, vyskušala som melatonin, skratka vsetky volne dostupne prostriedky navodzujuce spanie, teraz beriem zopitin / nahrada zopiklonu/, ale nasla som jeden dobry prostriedok kedy zarucene zaspim, je to fyzicka práca v záhrade, stacia mi tak dve - tri hodinky poobede a vecer sice s tabletkou, ale spim ako mimino az do rana.
Nuz to su moje skusenosti s depresiou, sme "kamaratky" uz 4 roky.
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať