Zavrieť

Porady

Depresia

Pozdravujem vsetkych.

Prvykrat som sa dostal na tuto stranku, len tak som nou listoval a prisiel som na to, ze mnohi ludia nevedia, co je to depresia, resp. podcenuju jej nebezpecnost. Zauzivany termin "depka" mi pripomina vyraz zo slovnika pubertlanych dievcat a vobec nesuvisi s diagnozou F32.

Ja trpim na depresiu. Je to, prepacte vyraz, svinstvo. To nie je stav, kedy sa rano clovek zobudi a hned je po "depke". Zazivam ju uz dlho, cca 3 roky, momentalne vdaka jesennemu pocasiu sa to dost zhorsilo. Je to ako ked clovek pada do priepasti a uvazuje nad tym, ci chce dopadnut a zlomit si väzy, alebo ci sa chce zachytit o nejaky vytrcajuci konar. Na druhej strane, ak clovek chce bojovat, musi dopadnut az na to najhlbsie dno, aby sa mohol odrazit a ist hore. Niektori to vzdaju a hladaju ulavu vo svetle na konci tunela. Drzim sa nazoru, ze ak ju niekto nezazije (osobne alebo v rodine), nema ani potuchy, co to je. Často mam pocit, ze jedinu ulavu dosiahnem vtedy, ked do toho tunela vstupim a pojdem za tym svetlom (myslene prenesene: skoncim svoj zivot). Som ateista.

Zaujimal by ma nazor inych ludi, ktori nou trpia; ako s nou bojuju. Ja sa liecim antidepresivami v kombinacii s utlmujucimi liekmi. Terapie som vychal, pretoze mi nepomahali. Rady typu: "pracuj vela, zabudnes" alebo "neboj, zvladnes to" mi maximalne tak zdvihaju adrenalin.

Este by som snad dodal dovod, preco som ochorel. Asi som nebol silny a nezvladol rozchod po styroch rokoch. Nazor "pro jedno kviti slunce nesviti" poznam, ale nenavidim ho z duse. Tymto pozdravujem moju "drahu polovicku", JUDr. P.P., ktora ma podrazila v tom "najvhodnejsom case", pricom podanie pomocnej ruky tejto osobe nic nehovori.

Aky je vas nazor? Aku mate skusenost?
Naposledy upravil antonio29 : 08.11.07 at 21:48
Usporiadat
Téma je uzavretá.
rebekasun rebekasun

rebekasun je offline (nepripojený) rebekasun

Danka, ako PRIATEL by som ti poradila psychologa. Pripada mi to akoby si si kupovala lasku. Ak si ju nedokazes dat sebe sama, ak kdesi hlboko vo svojom vnutri neveris ze si ju zasluzis "len tak" - "len za to ze si" -> budes sa trapit cely zivot a hladat ju naokolo, tak ako ked pes nahana svoj kratky chvost - nikdy ju nenajdes. Dobry psycholog by ti mohol pomoct ist do buducnosti - pravdepodobne do detstva - a vyliecit prvotnu pricinu odkial to cele prameni. A zase sa budem opakovat - Sedona Method na youtube je vybornou sprievodnou technikou liecby. Zelam ti vela lasky
delonka delonka

delonka je offline (nepripojený) delonka

Danka, tvoje slová sú silné, trápiš sa, si smutná, chceš však z toho kola von a to je pozitívne., mne osobne pomohol môj inštinkt., lieky som odmietala, chcela som najskôr vedieť, že prečo ? a to mi pomohlo najviac., bola som maximalistka v niektorých veciach, práca - rodina -a na seba som úplne zabudla., nikdy nezabudnem na obdobie, ked som upadla - ja, čo milujem prácu s ľudmi, tak som mala strach si vypýtať u mäsiara 10 dg šunky., danka, pomohla som si sama, moji blízky mi pomohli v tom, že boli trpezlivý a verili mi., ani dnes, po 6 rokoch, nie som úplne z toho von, asi sa to už nedá, ale aj tak prežívam krásne chvíle - v prírode, pri pohľade na moju dcéru, pri čítaní obľúbených kníh, sledovaní programov, ktoré ma potešia -- danka, to je najdôležitejšie ako z toho kola von, hľadaj to, čo ťa poteší, ver mi, prosím., všetko dobré želám.
jankasipka jankasipka

jankasipka je offline (nepripojený) jankasipka

Pre: quint22: Ahoj, zaujal ma tvoj "príbeh". Ak by si si chcel "pokecať", napíš mi na mail: jankasipka@centrum.sk
Rada ti pomôžem, ak budem vedieť. No viem presne, čo si prežil alebo stále prežívaš.
Prajem všetko dobré, Jana
dadka7 dadka7

dadka7 je offline (nepripojený) dadka7

A je to tu. Dcéra od štvrtka nevychádza z postele. S jej manželom sa my starí rodičia striedavo staráme o vnúčence (8+4 roč.). Mala už predtým takéto problémy, spojené so ženskými cyklami, poprechádzali. Ja sa chcem spýtať, vie niekto poradiť, ako sa máme ku nej správať, čo máme robiť, lebo nás iba posiela preč, oči plné slz, všetko je jej jedno a pod., - ten kto vie poradiť, ten pozná tie príznaky. Sme zúfalí.
Ďakujem
martuli martuli

martuli je offline (nepripojený) martuli

Dadka, spolu s ňou zájsť za psychiatrom, výmenný lístok netreba. Pozor hlavne na reči typu - už tu dlho nebudem... Najlepšie by bolo keby som nebola a pod. Nebrať ich na ľahkú váhu. Psychiater nasadí antidepresíva a po 2-3-4 týždňoch je z nej znova schopný človek.
buchač buchač

buchač je offline (nepripojený) buchač

Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac
rebekasun Pozri príspevok
A zase sa budem opakovat - Sedona Method na youtube je vybornou sprievodnou technikou liecby.
...že pozrel som si.....konkrétne linky by sa zišli ...ja vidím iba nejaké osoby a ich vyjadrenia .
No ak nevieš engliš ( a ja teda nie ) , tak si vedľa , jak tá jedľa ...
buchač buchač

martuli Pozri príspevok
Dadka, spolu s ňou zájsť za psychiatrom, výmenný lístok netreba. Pozor hlavne na reči typu - už tu dlho nebudem... Najlepšie by bolo keby som nebola a pod. Nebrať ich na ľahkú váhu. Psychiater nasadí antidepresíva a po 2-3-4 týždňoch je z nej znova schopný človek.
...po tých 2 - 3 - možno aj štyroch týždňoch len zaberať začnú ...........
...antidepresíva sa berú predsa len trošku dlhšie a nie je možné ich vysadiť okamžite ale postupne sa dávky znižujú
...alebo sa snáď mýlim ???........nemyslím si ...
martuli martuli

martuli je offline (nepripojený) martuli

Buchač, ale bavíme sa o tom ako pomôcť, nie o vysádzaní. Záleží od typu antidepresíva, typu depresie apod. Nie som lekár. Uvedom si, že komunikuješ s niekým kto ešte nemá poriadnu predstavu o depresii. A propo, liečiš sa aj na depresiu? Nebudem predsa niekoho zaťažovať tým, ako dlho trvá liečba, keď nie je ešte ani oficiálne zdiagnostikovaný..
danushka danushka

danushka je offline (nepripojený) danushka

martuli Pozri príspevok
Buchač, ale bavíme sa o tom ako pomôcť, nie o vysádzaní. Záleží od typu antidepresíva, typu depresie apod. Nie som lekár. Uvedom si, že komunikuješ s niekým kto ešte nemá poriadnu predstavu o depresii. A propo, liečiš sa aj na depresiu?Zväčša v tejto téme prispievajú ľudia, čo sa osobne stretli s touto dg alebo v kruhu blízkych osôb. Nebudem predsa niekoho zaťažovať tým, ako dlho trvá liečba, keď nie je ešte ani oficiálne zdiagnostikovaný..
Ale veď Buchač dobre napísal, antidepresíva keď sa s nimi lekár trafí začnú účinkovať od 3 - 6 týždňov. Je možné, že sa netrafí ani s ďaľšími a môže sa to ťahať aj pol roka, kým sadnú pacientovi lieky.
Po úľave môže naozaj lekár znížiť dávku, ale tiež sa to nedá zo dňa na deň a myslím, že Buchač myslel svoj príspevok presne tak. Tá úľava príde časom určite a potom pacienti prídu celí vytešení, že už lieky nepotrebujú, no je im dobre práve preto, že berú lieky. Netreba škrabkať to čo nesvrbí, liečba depresie nie je týždňová záležitosť, častokrát je to záležitosť niekoľkých rokov, ba až celého života a s depresiou sa určite netreba zahrávať.
Naposledy upravil danushka : 18.03.12 at 10:05
buchač buchač

danushka Pozri príspevok
Juraj, máš osobné skúsenosti s depresiou a jej liečbou?
Pýtam sa, lebo toto je citlivá téma na udieranie, nemyslíš?

A na druhej strane si myslím, že liečiť depresiu jogou je možné, ale nie v ťažkom stave depresie, to už môže byť alternatíva na udržanie sa v dobrom stave alebo zmiernenia po odstránení ťažkého stavu.
Kvaka Pozri príspevok
Karla, aj ja som to pochopila tak, že buchač ti povedal, že je vlastne rád, že si pochopila súvislosti. Myslím si osobne, súdiac podľa jeho príspevkov tu v téme, že prežil toho nezávideniahodne viac ako dosť. Odpoveďou ťa určite nechcel nahnevať.
martuli Pozri príspevok
Buchač, ale bavíme sa o tom ako pomôcť, nie o vysádzaní. Záleží od typu antidepresíva, typu depresie apod. Nie som lekár. Uvedom si, že komunikuješ s niekým kto ešte nemá poriadnu predstavu o depresii. A propo, liečiš sa aj na depresiu? Nebudem predsa niekoho zaťažovať tým, ako dlho trvá liečba, keď nie je ešte ani oficiálne zdiagnostikovaný..
...hm , zaťažovať nechceš , ale dobu liečby už vieš ....teda poviem , zaujímavé ....viď nižšie ...
martuli
...čiže , čiastočná odpoveď na červenú otázku :

Ja sa na nete nejak nemienim zdôverovať so svojími pocitmi osobnostného rázu .....
Danushka sa onehdá pýtala tiež ....odpoveď ale dostala zoči voči ...inak som nie veľmi prístupný , ale budiš ...
Odpoviem ale asi tak , že manželka schovala kľúče od auta ( doktorkovia dali stopku ) ...pol roka som za volantom nesedel ......stačí takto ???
....jáááááááj ....ozaj martuli , už mi veľa nechýbalo k tejto činnosti ........už len spúšť bolo potrebné stlačiť ...
Príspevok zbalený
negatívne hlasy (-4)
+ zobraziť viaczbaliť
jednoznacne vyhodte chemikalie a dajte si pamajoran, ludovo dobra mysel. ma aj afrodiziakalne ucinky. vid. Jaroslav Kresanek: Atlas liecivych rastlin a lesnych plodov - manual fytoterapie
0 4
arizona arizona

arizona je offline (nepripojený) arizona

mikichan Pozri príspevok
jednoznacne vyhodte chemikalie a dajte si pamajoran, ludovo dobra mysel. ma aj afrodiziakalne ucinky. vid. Jaroslav Kresanek: Atlas liecivych rastlin a lesnych plodov - manual fytoterapie
A ty co si autor tej knihy, ci co???? Si robis reklamu?
Na vsetky choroby odporucas v kazdej teme tuto knihu...
mikichan mikichan

mikichan je offline (nepripojený) mikichan

autor knihy uz nezije, kniha ma 35 rokov. je to referencia vo svojom obore, tazko odporucat inu.
buchač buchač

mikichan Pozri príspevok
mikichan Pozri príspevok
autor knihy uz nezije, kniha ma 35 rokov. je to referencia vo svojom obore, tazko odporucat inu.
....vyhodil si to chemo ????

Tak si daj pamajorán ......zahĺb sa do tej knihy .....

Reklama sa inde robí ..........a keď už , tak si ju kľudne stiahnem z netu ( možno ju už aj mám , okrem iných ).....linkov je habadej ...
trisestri trisestri

trisestri je offline (nepripojený) trisestri

depresia je komplikovana choroba ktora vyzaduje odbornu liecbu ako aj diagnostiku, nejake byline preparaty a pod mozu byt iba doplnkom tejto liecby,nastavenie invidualnej terapie trva urcity cas,ta sa moze obcas zmenit aj v jej priebehu,spravne nastavena liecba je vysoko ucinna,ak je vcas diagnostikovana a podari sa nastavit spravne antidepresiva,ale su pripady ked sa liečba komplikuje alebo zabera menej ucinne,vsetko zalezi od mnohych faktorov-doba vyhladania odbornej pomoci,prostredie,porozumenie blizkych,hlbka depresivnej epizody,jej faktory,osobnostne predispozicie,priciny alebo spustac atd-prvorade je vcas vyhladat odbornu pomoc,nemat predsudky pri jej hladani a spolupracovat pri liecbe-tato patri do ruk odbornikom nie vselijakym laickym poradcom -ano lieky su chemia a tak trochu sa zanedbava praca psychologov hlavne v pripadoch depresii ktorych spustacom su jednorazove negativne zazitky ako smrt blizkej osoby, traumatizujuci zazitok,zmena zivotnych pomerov a pod,ak sa to vhodne zdiagnotistikuje, tak v takych pripadoch by najprv mala nastupit psychoterapia,ak nezaberie tak potom psychofarmaka,ale jasne je to na kvalitnej diagnostike a invidualnom posudeni stavu pacienta.
buchač buchač

arizona Pozri príspevok
A ty co si autor tej knihy, ci co???? Si robis reklamu?
Na vsetky choroby odporucas v kazdej teme tuto knihu...
...si je možné stiahnuť ....

http://www.ulozto.sk/hledej/?q=Jaros...al+fytoterapie

..presnejšie ...

http://www.ulozto.sk/hledej/?q=Jaros...al+fytoterapie

....a je vymaľované .....
miguel.santoro miguel.santoro

miguel.santoro je offline (nepripojený) miguel.santoro

Jednoznačne BEHAJ ... sprvu pomaly postupne, môžeš začať aj rychlou chôdzou alebo striedavo beh-rychla chôdza - a to 3-4 krát týždenne po 30minút(najlepšie 40minút).Uvidíš, že po mesiaci behu sa Tvoj stav preukázateľne zlepší.Je to skutočný fakt, nakoľko aktívnym behom dlhším ako 30minút sa v tele uvoľňujú endorfíny (hormóny šťastia), ktoré ešte dĺho po behu skutočne držia organizmus v psychickej pohode. Behať musíš tak, aby si mal z toho príjemný pocit, nie na silu aby si netrpel. Treba sa iba premôcť a začať behať. Behom sa úplne zmeníš - zlepší sa Ti imunita, zvýši výdrž, zlepši nálada, psychicka a fyzická pohoda, chuť do jedla, zrýchli sa Ti metabolizmus, krvný obeh (pokles tlaku a pokles úderov srdca za minútu) a viacero nespočetne pozitívnych zmien. Behom sa dá skutočne bojovať aj v prípade ťažkých depresií. Základ je pravidelnosť behu a zdrava životospráva. Nedať sa odradiť počiatočnými neduhmi,ktoré začínajúceho bežca sprevádzajú (bolesti svalov, šliach,...). Musíš iba zmeniť fungovanie svojho tela, ktoré si zvyklo byť v hlbokej depresií .Viac si "vážiť sa" a nepodceňovať, no zároveň nepreceňovať. Držím Ti palce a verím že Ti zmena životného štýlu - bežca - pomôže spríjemniť každodenný život.
VieraPopluharova VieraPopluharova

VieraPopluharova je offline (nepripojený) VieraPopluharova

miguel.santoro Pozri príspevok
Jednoznačne BEHAJ ... sprvu pomaly postupne, môžeš začať aj rychlou chôdzou alebo striedavo beh-rychla chôdza - a to 3-4 krát týždenne po 30minút(najlepšie 40minút).Uvidíš, že po mesiaci behu sa Tvoj stav preukázateľne zlepší.Je to skutočný fakt, nakoľko aktívnym behom dlhším ako 30minút sa v tele uvoľňujú endorfíny (hormóny šťastia), ktoré ešte dĺho po behu skutočne držia organizmus v psychickej pohode. Behať musíš tak, aby si mal z toho príjemný pocit, nie na silu aby si netrpel. Treba sa iba premôcť a začať behať. Behom sa úplne zmeníš - zlepší sa Ti imunita, zvýši výdrž, zlepši nálada, psychicka a fyzická pohoda, chuť do jedla, zrýchli sa Ti metabolizmus, krvný obeh (pokles tlaku a pokles úderov srdca za minútu) a viacero nespočetne pozitívnych zmien. Behom sa dá skutočne bojovať aj v prípade ťažkých depresií. Základ je pravidelnosť behu a zdrava životospráva. Nedať sa odradiť počiatočnými neduhmi,ktoré začínajúceho bežca sprevádzajú (bolesti svalov, šliach,...). Musíš iba zmeniť fungovanie svojho tela, ktoré si zvyklo byť v hlbokej depresií .Viac si "vážiť sa" a nepodceňovať, no zároveň nepreceňovať. Držím Ti palce a verím že Ti zmena životného štýlu - bežca - pomôže spríjemniť každodenný život.
S týmto príspevkom súhlasím, no má to jeden háčik, aby sa človek vedel donútiť k úprave svojej životosprávy, väčšinou keď človek upadne do depresie to sám bez odbornej pomoci už nedokáže, nakoľko aj uvedomiť si, že mám depresiu je niekedy u jednotlivcov nemožné, skoro vždy zasiahnu rodinní príslušníci a chorý sa bráni odbornej pomoci, málokto ju vyhľadá sám.
Naposledy upravil VieraPopluharova : 15.04.12 at 12:21
buchač buchač

miguel.santoro Pozri príspevok
VieraPopluharova Pozri príspevok
S týmto príspevkom súhlasím, no má to jeden háčik, aby sa človek vedel donútiť k úprave svojej životosprávy, väčšinou keď človek upadne do depresie to sám bez odbornej pomoci už nedokáže, nakoľko aj uvedomiť si, že mám depresiu je niekedy u jednotlivcov nemožné, skoro vždy zasiahnu rodinní príslušníci a chorý sa bráni odbornej pomoci, málokto ju vyhľadá sám.
...Vier .....ja zasa nie .......

...Miguel totiž asi nevie , o čom rozpráva ...a o čo vlastne ide ...

....ááááále ...ostatne , šak neriešim ........idem si zabehať , mám ťažkú depresiu , tak sa pokúsim dodržať životosprávu dlhým a poctivým behom ....snáď sa nejak premôžem ....
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať