Poradu sledujem už dobrých pár mesiacov-zatiaľ to bolo vždy len pasívne, cez plece môjho manžela, ale táto téma je niečo, čo ma prinútilo napísať-vlastne ani nie tak téma samotná-každý z nás si už určite vo svojom živote nejakú tú väčšiu-menšiu depresiu prežil, nezľahčujem celú situáciu...nemôžem sa ale pozerať na toľkú sebaľútosť-po piatich mesiacoch nepožul celý ten vzťah-ale veď Ti ako píšeš za to nestála-celé tie štyri roky Ti vlastne nič nedali-ak by si vedel ako to dopadne-to sú čo za reči? Veď keby som ja vedela, že ma mesiac pred stužkovou zrazí na ceste auto, tak by...čo by som? Je to tak, ako to má byť-všetko-aj zlé aj dobré. Ak je všetko o.k., nemáme tendencie rozmýšľať nad opakom...Ty si váž, že si tu, že nemáš chorobu, pri ktorej pomôžu len lieky príp.chirurg, Tvoja hlava-pokiaľ nie si od narodenia postihnutý-čiže za to nemôžeš, je len v tvojej moci...Ty tam tie myšlienky vpúšťaš a nepotrebné vylúčiš, zabudneš-prečo sa donekonečna hrabať v minulosti? JEDINE, ak sa z nej chystáš poučiť...Ja osobne som si v puberte za každým zbabraným vzťahom povedala, že mi nestál predsa zato! Osoba, ktorej na mne nezáleží, ktorá je schopná po nádhernom večeri ísť druhý deň ruka v ruke s niekým iným-čo je to za človeka? Však taký by sa pri prvých problémoch zbalil a hlavne-ja som mu nestála zato...Ja viem, v puberte je to iné, ale myslím, že to šestnásťročná duša prežíva rovnako intenzívne a strašne ju to raní...Zažila som to, že mi pre mňa dovtedy úplne neznámy chalan strčil do ruky obálku-mala som 14rokov-v ktorej mi písal, ako ma strašne ľúbi, ako ma neuveriteľne potrebuje, aké ma problémy doma s otcom alkoholikom a jediná, ktorá mu môže pomôcť som ja!-podotýkam, v živote som si ho ja nevšimla.A na koniec pridal bodku-že ak teda nie ja, tak jemu už život za to nestojí...Teraz si predstav 14ročnú babu, ktorá príde večer domov s takýmto niečím, prečíta si to, najprv nechápe, potom sa vyplače a len dúfa, že ten chudák si už nevzal život...NIČ SA NESTALO...pár mesiacov chodil za mnou ako tieň, bol všade v úzadí a pôsobil na mňa strašne úboho-odmietala som ale prevziať za jeho život zodpovednosť,-a potom, pár rokov nato mi vyviedol, to čo som už spomínala(podviedol ma)... neustále spomínaš bývalú, ona Ti predsa mala pomôcť a nie odísť-mýliš sa-nemala a nemá tú povinnosť a na druhej strane-predstav si, že ostane vo vzťahu, ktorý ju asi ničí alebo jej nevyhovuje s tým, že je POVINNÁ Ti predsa pomôcť...neviem si predstaviť pri psychických problémoch pomoc z povinnosti-to by asi ešte viac pokašľala... nechaj ju žiť si svoj život, každého z nás si nájde ten náš osud, a zameraj sa na problémy iných-začni pomáhať, napríklad...začni naplno fyzicky "makať"-to zatiaľ nikomu neublížilo-vezmi si naše staré mamky-veľakrát život s alkoholikom, kopec detí, dom, statok, polia-nemali čas sa zamýšľať nad tým, čo za život to žijú - moja babka mala ťažký život-aj ten fyzický aj ten psychický-dnes by sa to nazvalo psychoterorom zo strany muža alkoholika-ale brala to odovzdane, ako svoj osud, bola vďačná za zdravé deti, šikovné vnúčatá a keď sa dedo pobral na onen svet, vydržala ŽIALIŤ asi dva mesiace a pobrala sa za ním... Toť vsjo