Zavrieť

Porady

Depresia

Pozdravujem vsetkych.

Prvykrat som sa dostal na tuto stranku, len tak som nou listoval a prisiel som na to, ze mnohi ludia nevedia, co je to depresia, resp. podcenuju jej nebezpecnost. Zauzivany termin "depka" mi pripomina vyraz zo slovnika pubertlanych dievcat a vobec nesuvisi s diagnozou F32.

Ja trpim na depresiu. Je to, prepacte vyraz, svinstvo. To nie je stav, kedy sa rano clovek zobudi a hned je po "depke". Zazivam ju uz dlho, cca 3 roky, momentalne vdaka jesennemu pocasiu sa to dost zhorsilo. Je to ako ked clovek pada do priepasti a uvazuje nad tym, ci chce dopadnut a zlomit si väzy, alebo ci sa chce zachytit o nejaky vytrcajuci konar. Na druhej strane, ak clovek chce bojovat, musi dopadnut az na to najhlbsie dno, aby sa mohol odrazit a ist hore. Niektori to vzdaju a hladaju ulavu vo svetle na konci tunela. Drzim sa nazoru, ze ak ju niekto nezazije (osobne alebo v rodine), nema ani potuchy, co to je. Často mam pocit, ze jedinu ulavu dosiahnem vtedy, ked do toho tunela vstupim a pojdem za tym svetlom (myslene prenesene: skoncim svoj zivot). Som ateista.

Zaujimal by ma nazor inych ludi, ktori nou trpia; ako s nou bojuju. Ja sa liecim antidepresivami v kombinacii s utlmujucimi liekmi. Terapie som vychal, pretoze mi nepomahali. Rady typu: "pracuj vela, zabudnes" alebo "neboj, zvladnes to" mi maximalne tak zdvihaju adrenalin.

Este by som snad dodal dovod, preco som ochorel. Asi som nebol silny a nezvladol rozchod po styroch rokoch. Nazor "pro jedno kviti slunce nesviti" poznam, ale nenavidim ho z duse. Tymto pozdravujem moju "drahu polovicku", JUDr. P.P., ktora ma podrazila v tom "najvhodnejsom case", pricom podanie pomocnej ruky tejto osobe nic nehovori.

Aky je vas nazor? Aku mate skusenost?
Naposledy upravil antonio29 : 08.11.07 at 21:48
Usporiadat
Téma je uzavretá.
trisestri trisestri

trisestri je offline (nepripojený) trisestri

snad by trebalo skusit ku liekom pridat aj muzikoterapiu-čiže počuvanie oblubenych pesničiek,aromaterapia,dostatok svetla,prechadzky po vonku,snažit sa odblokovat mysel od problemovych stresovych podnetov,aj ked to je najtaššie
Tanče Tanče

Tanče je offline (nepripojený) Tanče

trisestri Pozri príspevok
snad by trebalo skusit ku liekom pridat aj muzikoterapiu-čiže počuvanie oblubenych pesničiek,aromaterapia,dostatok svetla,prechadzky po vonku,snažit sa odblokovat mysel od problemovych stresovych podnetov,aj ked to je najtaššie
keď som mala depku, tak som nevnimala, že hrajú peknú pesničku, že mi horí aromalampa a krásne rozvoniava, že je vonku krásne, že štebocú vtáčence....
to som začala vnímať a užívať si to až keď som sa s depkou vysporiadala tj. zbavila sa problému...
zuhl zuhl

zuhl je offline (nepripojený) zuhl

Ja som mala nedávno hroznú depku a vyliečila mi ju účasť v súťaži 5proti5. Vrelo odporúčam si nájsť nejakú podobnú zábavu alebo odreagovanie. Nikdy som nemyslela, že to funguje.
kitky kitky

kitky je offline (nepripojený) kitky

COGITO ERGO BOOM
zuhl Pozri príspevok
Ja som mala nedávno hroznú depku a vyliečila mi ju účasť v súťaži 5proti5. Vrelo odporúčam si nájsť nejakú podobnú zábavu alebo odreagovanie. Nikdy som nemyslela, že to funguje.
To nemyslis vazne? Depresia nie je depka. Z tej sa nedostanes ziadnou zabavou alebo odreagovanim. Skor naopak, ked vidis okolo seba zabavajucich sa ludi, ktori ta este aj vtahuju do zabavy, len ti to depresiu prehlbi.
Ludia bohuzial stale nechapu tie podstatne rozdiely medzi depkou a ozajstnou depresiou.Dneska je asi moderne vsetko hadzat " na depku" a ani len netusit co to skutocna depresia je. Inak by ich ani nenapadlo radit podobne veci.
Depresia sa neda rozchodit, roztancovat, rozbit sa alkoholom a nebodaj este rozcvicit.
Keby si mala skutocnu depresiu tak by ta ziadna sutaz na svete nepostavila na nohy.Takze nie, nefunfuje to!
zuhl zuhl

kitky Pozri príspevok
To nemyslis vazne? Depresia nie je depka. Z tej sa nedostanes ziadnou zabavou alebo odreagovanim. Skor naopak, ked vidis okolo seba zabavajucich sa ludi, ktori ta este aj vtahuju do zabavy, len ti to depresiu prehlbi.
Ludia bohuzial stale nechapu tie podstatne rozdiely medzi depkou a ozajstnou depresiou.Dneska je asi moderne vsetko hadzat " na depku" a ani len netusit co to skutocna depresia je. Inak by ich ani nenapadlo radit podobne veci.
Depresia sa neda rozchodit, roztancovat, rozbit sa alkoholom a nebodaj este rozcvicit.
Keby si mala skutocnu depresiu tak by ta ziadna sutaz na svete nepostavila na nohy.Takze nie, nefunfuje to!
Vždy som si myslela, že depka je skrátenina slova depresia. Tak sorry. A inak vôbec ma nepoznáš, tak nemôžeš vedieť či mám depku alebo depresiu.
kitky kitky

COGITO ERGO BOOM
zuhl Pozri príspevok
Vždy som si myslela, že depka je skrátenina slova depresia. Tak sorry. A inak vôbec ma nepoznáš, tak nemôžeš vedieť či mám depku alebo depresiu.
To naozaj neviem. Ale ked si absolvovala sutaz, si ok.Inak by si tam nebola.To mi ver.
Ano mas pravdu. Depka je hovorovo depresia. Je len velky rozdiel medzi tym, co si pod nou predstavujeme.
Naposledy upravil kitky : 26.02.08 at 19:46
Tanče Tanče

zuhl Pozri príspevok
a vyhrali ste?
zuhl zuhl

V prvom kole 50.OOO a potom už nič, ale sme sa dostali až do 4.tého.
Tanče Tanče

zuhl Pozri príspevok
V prvom kole 50.OOO a potom už nič, ale sme sa dostali až do 4.tého.
tak preto bolo po depke!
zuhl zuhl

Ty vieš čo ani nie pre tie peniaze, ale doteraz to bol môj najemotívnejší zážitok v živote. A nielen môj, ale aj mojich tvrdých chlapov z rodiny. Bolo to naozaj úžasné.
janchillinka janchillinka

janchillinka je offline (nepripojený) janchillinka

Ahojte, no pekne tak ja taky skusim daku sutaz...
ale ne, ja to skusim cez ten sport..len najprv musim prekonat ze sa mi ani vstat nechce... pak vyriesit ten moj uz tu prepierany vztah-nevztah a pak snaaaad
Ale mozem sa Vam pochvalit, ze teraz mam (klop, klop,klop na drevo) lepsie obdobie.. zatim tyzden nic.. takzeeeee.. sa tesiiiiiiim :-)
Len sa trochu obavam kedy to zacne ale snazim sa na TO nemyslet... a teda dost ste mi aj vy pomohli (tance, kitky...) cmuk
kitky kitky

COGITO ERGO BOOM
janchillinka Pozri príspevok
Ahojte, no pekne tak ja taky skusim daku sutaz...
ale ne, ja to skusim cez ten sport..len najprv musim prekonat ze sa mi ani vstat nechce... pak vyriesit ten moj uz tu prepierany vztah-nevztah a pak snaaaad
Ale mozem sa Vam pochvalit, ze teraz mam (klop, klop,klop na drevo) lepsie obdobie.. zatim tyzden nic.. takzeeeee.. sa tesiiiiiiim :-)
Len sa trochu obavam kedy to zacne ale snazim sa na TO nemyslet... a teda dost ste mi aj vy pomohli (tance, kitky...) cmuk
zlato ale ved ty si depresiu nemala, ty si len nevedela kudy - kam .To je fajn ze sa ti vedie lepsie. Tak vidis bolo dobre ze si to napisala sem. Niekedy sa dozvies nieco nove, alebo pochopis suvislosti, ktore ti dovtedy unikali.
Hlavne sa snaz nemat s sebe rozpory, to je pre tvoj organizmus ako jed.
Tes sa zo zivota a vaz si vsetko co mas. Nie kazdemu sa dostane plnym priehrstim. A ked bude horsie, ozvi sa, budeme tu.
Tanče Tanče

cmuk!

Ahojte Tanče, Kitky
Kitky myslis, ze tie stavy to nie su depresia? Lebo vsetky priznaky mi sedeli... no naozaj to teraz ustupilo.. robila som si na jednej stranke taky test vraj vytvoreny lekarmi, rozne psycho diagnozy.. a vyslo mi take daco zvlastne..ze depresiu nemam, ale ze trpim uzkostami, ktore su uplne ina diagnoza... no teda je to zamotane.. ale nebojte sa, nejdem sa v tom ted rypat..
som rada ze sa mi je teraz dobre.. akurat som zistila, ze som uplne ustrachana robit nejake velke rozhodnutie, mam problemy s rozhodovanim... nahlodavaju ma vycitky a strach.. mozno aj pohodlnost? a to kalkulovanie co jedna z vas tusim spominala... No teraz nenarazam len na ten moj vztah, ale aj na pracu, napriklad mam obavy pustit sa do niecoho noveho.. a moje sebavedomie...jaaaj, jaaaj...
Zatim vas zlaticka pozdravujem
Tanče Tanče

Ahojte Tanče, Kitky
Kitky myslis, ze tie stavy to nie su depresia? Lebo vsetky priznaky mi sedeli... no naozaj to teraz ustupilo.. robila som si na jednej stranke taky test vraj vytvoreny lekarmi, rozne psycho diagnozy.. a vyslo mi take daco zvlastne..ze depresiu nemam, ale ze trpim uzkostami, ktore su uplne ina diagnoza... no teda je to zamotane.. ale nebojte sa, nejdem sa v tom ted rypat..
som rada ze sa mi je teraz dobre.. akurat som zistila, ze som uplne ustrachana robit nejake velke rozhodnutie, mam problemy s rozhodovanim... nahlodavaju ma vycitky a strach.. mozno aj pohodlnost? a to kalkulovanie co jedna z vas tusim spominala... No teraz nenarazam len na ten moj vztah, ale aj na pracu, napriklad mam obavy pustit sa do niecoho noveho.. a moje sebavedomie...jaaaj, jaaaj...
Zlatíčko, čo ťa nezabije, to ťa posilní. Keď toto zvládneš, tak nabudúce to bude pre teba brnkačka
kitky kitky

COGITO ERGO BOOM
Ahojte Tanče, Kitky
Niekde si spominala, ze si jedinacik. To bohuzial nie je bohvieaka vybava do zivota, viem o com hovorim, ja som tiez.
Uz navzdy budes ochudobnena o jeden velmi dolezity rozmer. Surodenci nie su iba velmi blizke osoby, s ktorymi mame spolocne spomienky ale v case nasho rastu a dospievania nam poskytuju velmi dolezite modely spravania, mozeme sa cez nich identifikovat,korigovat svoje postoje, nazory a tisic dalsich dolezitych veci z ktorych si neskor dotvarame svoju osobnost.
Ty si jediny clovek, ktory ta pozna najlepsie. Jedine v sebe musis hladat a najst tu silu a ty ju najdes. Si mlada a silna a krok po kroku budes vediet zabojovat za veci, ktore za to stoja a zmenit tie, ktore ta brzdia. A to su vsetky tie tvoje neistoty a strachy.
Pre zaciatok si najdi nejaku literaturu o autosugescii. Su tam navody ako zvladat veci, ktore chceme zmenit.
Ty si ich dokazala pomenovat. To je prvy krok.
Ja len dufam, ze som ta nevyplasila . Su veci, ktore treba prijat ako fakt .A su veci, ktore nikdo za nas nevyriesi.Len my.
Niekde som citala jednu pravdivu vetu:

Najistejsie miesto, kde vzdy najdes pomocnu ruku, je na konci tvojho ramena.

Takze zahod obavy, strach a vycitky za hlavu a jednoducho ŽI! OK?
danushka danushka

danushka je offline (nepripojený) danushka

Janchimilka a všetci čo trpia rôznymi zmätkami vo svojej duši a vzťahoch,

vyzerá to tak, akoby my čo tu radíme, sme zjedli všetku múdrosť sveta...Ale asi to bude tak, že väčšina z nás, čo tu prispievame, sme zažili rôzne fyzické, duševné a finančné dná, určité formy ľahších, ťahších a hlbokých depresií, ktoré buď nadobro zapadli prachom, alebo sa nám tie depresie ešte pripomenú a treba s nimi bojovať, len už vieme ako na ne.
Poviem za seba, že zo zlých stavov som sa dostala vyslovene elimináciou toho čo chcem a čo nechcem. Naučila som sa razantne používať súhlas a nesúhlas a v princípe sa nenechávam zatláčať do kúta situáciami a ľuďmi, ktoré mi neprispievajú. Vypracovala som si sebavedomie natoľko, že dnes mi už vôbec nezáleží na tom, či moje okolie o mne povie niečo dobré alebo zlé. Tento pocit maximálnej asertivity mi rozprestrel zviazané krídla a cítim sa voľná. Pochopila som, že netreba riešiť neriešiteľné a z neriešiteľného treba vycúvať von. Týmto samozrejme nechcem povedať, že som sebec a egoista - len nemrhám zbytočne svojou energiou na hlúposti, svojim najbližším nechávam priestor na sebarealizáciu a názor. Celý tento život je o tolerancii a aj vnútornej tolerancii, o komunikácii a aj vnútornej komunikácii. Ak sú dni, že sa nám nedarí, tak prídu dni, že sa nám opäť začne dariť. Len treba nájsť príčinu, aby sme vedeli riešiť dôsledok a nájsť v sebe neopakovateľného jedinca, ktorý nemá len povinnosti, ale aj práva.
Ak ten život nejde bez pomoci antidepresív, tak nech. Treba ich užívať dovtedy, kým to nepôjde bez nich. Ale hlavne s tou depresiou treba bojovať, dá sa nad ňou zvíťaziť.

Ahoooj Kitky, Tanče, Danushka
Ja sa vzdy tak potesim, ked mi napisete tie povzbudzujuce slovka Je fajn sa takto podelit.. a danushka, vobec si nemyslim, ze mudrujete..mne pomaha, ked sa niekto ochotne podeli so mnou o svoje skusenosti, da mi rady a povzbudi ma.. toto je velka vyhoda netu. Aj ked bolo toto forum velmi vazne o depke..ja som to mozno trocha posunula niekde inde.. za to sa ospravedlnujem vsetkym co cakali ze budem hovorit len o liekoch atd.. ale prispevky vas dievcat mi pomohli mozno viac ako navsteva lekara... no si myslim, ze neistoty v zivote, vecne otazniky, pocit ze sa clovek nedokaze tesit zo zivota je skutocne velmi bicujuci... a uvedomit si zasadne veci je dolezite pre to aby sme mohli byt stastne.. Mne pomaha najma ked si predstavim, ze zivot je fakt len jeden a preto sa budem zo vsetkych sil snazit aby som bola stastna.. a rozchod s mojim drahym bude asi ta najvacsia skuska.. stale neviem ci to zmaknem..ale citim(niekedy viac, inokedy menej)ze ma to obmedzuuje. stavia do pozicie povinnosti zotrvat s nim, .. tak sa snazim to uz vyriesit..
a Danushka, ten tvoj posledny prispevok..je skvely! Akoby to bolo to prave povzbudenie pre moju zmatenu dusu... a veru som si to citala niekolko krat..asi si niektore rady od vas vytlacim, nalepim do zosita, kde si planujem pisat svoje pocity a ine haluze
Kitky, a to s tym nasim "jedinackovskym"hendikepom mas pravdu.. velmi si to uvedomujem. Aj ten psycholog co som ho dva krat navstivila mi hovoril, ze mam problem riesit svoj vztah, lebo nemam skusenosti vo vztahoch, navyse som sa nemala kde trenovat, kedze som jedinacik.. ale esteze mam uuzasnych rodicov, skvele kamaratky, fajn kolegyne a aj nove kamosky-butlave vrby a dobre vily z netu
Tanče Tanče

no výborne! takže už vieme že nie si chorá, nemáš diagnózu "depresia" ale len stojíš pred zásadným rozhodnutím.
Tak tfuj tfuj tfuj - pre šťastie!

A ešte jeden môj postreh zo života: keď je pre
do mnou problém, ktorý viem že budem riešiť, tak sa teším ako dobre mi bude keď ho vyriešim!!! Je to úžasne povzbudzujúce a pozitívne.
papa
Naposledy upravil Tanče : 04.03.08 at 12:30
kitky kitky

COGITO ERGO BOOM
Ahoooj Kitky, Tanče, Danushka
Ja sa vzdy tak potesim, ked mi napisete tie povzbudzujuce slovka Je fajn sa takto podelit.. a danushka, vobec si nemyslim, ze mudrujete..mne pomaha, ked sa niekto ochotne podeli so mnou o svoje skusenosti, da mi rady a povzbudi ma.. toto je velka vyhoda netu. Aj ked bolo toto forum velmi vazne o depke..ja som to mozno trocha posunula niekde inde.. za to sa ospravedlnujem vsetkym co cakali ze budem hovorit len o liekoch atd.. ale prispevky vas dievcat mi pomohli mozno viac ako navsteva lekara... no si myslim, ze neistoty v zivote, vecne otazniky, pocit ze sa clovek nedokaze tesit zo zivota je skutocne velmi bicujuci... a uvedomit si zasadne veci je dolezite pre to aby sme mohli byt stastne.. Mne pomaha najma ked si predstavim, ze zivot je fakt len jeden a preto sa budem zo vsetkych sil snazit aby som bola stastna.. a rozchod s mojim drahym bude asi ta najvacsia skuska.. stale neviem ci to zmaknem..ale citim(niekedy viac, inokedy menej)ze ma to obmedzuuje. stavia do pozicie povinnosti zotrvat s nim, .. tak sa snazim to uz vyriesit..
a Danushka, ten tvoj posledny prispevok..je skvely! Akoby to bolo to prave povzbudenie pre moju zmatenu dusu... a veru som si to citala niekolko krat..asi si niektore rady od vas vytlacim, nalepim do zosita, kde si planujem pisat svoje pocity a ine haluze
Kitky, a to s tym nasim "jedinackovskym"hendikepom mas pravdu.. velmi si to uvedomujem. Aj ten psycholog co som ho dva krat navstivila mi hovoril, ze mam problem riesit svoj vztah, lebo nemam skusenosti vo vztahoch, navyse som sa nemala kde trenovat, kedze som jedinacik.. ale esteze mam uuzasnych rodicov, skvele kamaratky, fajn kolegyne a aj nove kamosky-butlave vrby a dobre vily z netu

Janchillinka , vily su etericke bytosti. Ja osobne som taka hmotnejsia :-)
Ale! do leta budem cisty éter som sa rozhodla!
Pekne sa maj a pracuj na sebe.Vysledky budu zarucene.
A ked to nepojde, sme tu. Aspon takto.
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať