vikinka Príjem za prenájom 100 000,-
odpočítaš 5 nás.ŽM-24 900,-
75 100,-z toho 40% výdavky ˇ
30 040,- základ dane bude 45 060,-
základ dane nebude 45 060 Sk!!! treba ešte prepočítať pomerne výdavky prislúchajúce k oslobodenému príjmu (§ 9 ods. 1 písm h) posledná veta zákona o dani z príjmov: výdavky k príjmom zahrnovaným do základu dane sa zistia rovnakým pomerom, ako je pomer príjmov zahrnovaných do základu dane k celkovým príjmom) Marína Tým, že s niekym nepodpíšeš zmluvu ešte neznamená, že si nemala príjem podliehajúci dani z príjmu.
Pozri aj
http://www.porada.sk/t41822-dan-z-pr...tml#post376135
DÚ požaduje pri registrácii daňovníka predkladať zmluvy o nájme. Neviem o právnej norme, ktorá by to vyžadovala. DÚ si relevantné doklady môže overiť pri daňovej kontrole.
tiež som sa čudoval prečo pýtajú tie zmluvy, keď to zákon vyslovene nežiada, jediné čo mi napadlo, že prečo to robia je ten, aby mali podklad k registrácií, že tú nehnuteľnosť naozaj prenajímaš (aj keď kto by sa registroval, keď neprenajíma
), podobne ako keď predkladáš pri registrácií napr. živnostenský list (teda, že si naozaj živnostník, aj keď na druhú stranu dnes už to sa mi zdá ide aj cez JKM). Ale zdá sa mi, že už od toho ustúpili, navyše keď ešte aj pri tej registrácií s tebou spisujú zápisnicu o ústnom pojednávaní (teda aspoň v Trenčíne), že tú nehnuteľnosť naozaj prenajímaš a uvedieš tam tie isté údaje ako v registračnom formulári. No byrokracia.