Piekol už niekto z vás chlieb s pohánkovou múkou?
Ja som sa snažila 2x a zakaždým mi spľasol. Nie celkom, ale predsa. Nebol taký pekný nafúknutý ako ostatné.
Pohánka je veľmi dobrý prostriedok (použijem toto prirovnanie) na rôzne zdravotné neduhy, preto aj táto múka........
Osvedčil sa mi nižšie prilepený recept z príspevku 32 tejto témy od Dáši, kde tých 150 g obmieňam rôznymi druhmi múky, ale pohánkovej sa akosi nedarí...



. Daniela, ty si taký experimentátor, neskúšala si s tou múkou piecť?
Re: Domáca pekáreň na chlieb Citát: Pôvodca textu príspevku: vema
Ďakujem Dáška, budem experimentovať, mohla by si napísať ako si upiekla chlebík, ktorý Vám chutil.
Ja mám overený tento recept (kopirujem z inej diskusie)
350 ml vlažnej vody
2 PL oleja (ak dávaš mlieko, tak olej asi netreba)
1 PL octu (dávam jablkovy - dočítala som sa v diskusiach, že je to proti melivosti chleba a naozaj to tak je, overila som si, ked som ho zabudla pridať
)
550 g múky - dávam zmes 400 g hladkej a 150 ražnej celozrnnej, alebo špaldovej, alebo grahamovej.
1 čl soli - Pozor ale, sol musí ísť dostatočne daleko od droždia. Inak droždie nekysne.
1 čl sušeného droždia (1 balík používam na 3x)
1-2 čl mrvenej rasce alebo ineho korenia
Ak sa mi chce, tak aj dva nastrúhané zemiaky
Nakoniec (po signale) prisýpam hrsť semien - slnečnica, tekvica). Už som dokonca aj varila špaldu, jašmenné krúpy. Bolo to fajn, ale teraz sa mi nechce
Ďakujem za vaše postrehy, rady a názory.