DanielaSĽ Dávaš do chlebíku aj cukor? Ten podporuje zhnednutie. Ja dávam piecť vždy na najvyšší stupeň prepečenia a mám ho dosť tmavý na vrchu. Niekedy zvyknem pár minútiek pred koncom..alebo potom pri udržiavaní v teple potrieť po vrchu olejom.
Rad by som sa vyjadril aj k tomuto. Dlho som na porade nebol, tak si to nejako musim vynahradit.
Cukor sa dava do cesta z dvoch dovodov:
a)
podpora kysnutia cesta pri cerstvych kvasniciach
b)
sladsieho cesta
- je naivne si mysliet, ze jedna lyzicka cukru posobi na hnednutie chleba....na to ma vplyv len vyber muky a dlzka pecenia
na tvrdost muky by sa mal chlieb v troch fazach potierach slanou vodou urobenou v pomere 1CL/0,5dcl vody
prva faza: zaciatok pecenia.
druha faza: polovica casu do skoncenia pecenia.
tretia faza: ihned po skonceni pecenia.
.................................................. ....
Este si nieco dovolim napisat na adresu vyroby PSENICNEHO chleba a kratko opisem ulohy jednotlivych surovin, ktore sa podielaju na vyrobe chleba..... Predpokladajme vyrobu chleba o hmotnosti cca 750g v domacej pekarni...
VODA: mala by byt bezchlorova, ked bude z chlorom, nema ziadnu vyznamnu ulohu v kysnuti cesta, len v kvalite chleba... Zatial pouzivam len vodu. Viem ze mlieko, acidofilne mlieko a dalsie speciality mozu byt o dost lepsie...ale zatial u mna este neprisli na rad.
Moja davka: 300ml
OCOT: Daval som klasicky, lacny...teraz davam jablcny...nebadam zatial rozdiel.... V chlebe je vyhradne preto, aby sa menej madlil pri krajani a mam za to, aby aj vonal ako priemyselne vyrabany chlieb.
Moja davka: 1 PL
OLEJ: Zacinal som beznym rastlinnym olejom, e uz nejaky cas davam obycajny olivovy, menej predrazeny olej... Nebadam nejaku chutovu zmenu...ale vraj je zdravsi a verim tomu ze hej.
Moja davka: 1PL
MUUUUUUUKAAAAA: najdolezitejsia komodita nasho chlebika. Peciem zatial vyhradne psenicny chlieb a zacinal som na lakho dostupnej muke T650, ktora umoznuje chlieb upiect,avsak na muku T1050 urcenu ku komercnej vyrobe sa ani zdaleka nechyta. Jednoznacne cesto z nej kvalitnejsie kysne a je o dost viac nakysnute a po upeceni kypre ako cesto z muky T650, ktora nie je urcena na pecenie chleba.
este dodam ,ze chlieb upeceny na rovnakom programe z muky T1050 je krajsie, chrumkavejsie a hnedsie upeceny ako pri rovnakom programe z muky T650.
Muka T1050 nie je vobec draha,aj napriek tomu ze je v obchodoch menej pristupna ako bezna hladka muka T650. Cena muky T1050 sa pohybuje v mlynoch od cca 12,40 do 13,50 SKK a rata sa s trvanlivostou cca 6 mesiacov pri dodrzani urcitej teplote, vlhkosti a svetle(ziaden probem nie je ju mat aj doma)
Niektore obchody predavaju aj muky z nadpisom "Psenicna muka chlebova", avsak neuvadzaju hodnotu T, co beriem ako neodostatok, pretoze co viem, tak za chlebovu muku sa da povazovat T930, T950, T1000 a T1050 a takto neviem na com som. :-/
Moja davka: 500gr
.......................................
KVASNICE/DROZDIE/KVASOK:
Zacinal som klasickymi cerstvymi kvasnicami a dosial s nimi aj pokracujem...
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
zvysok prispevku doplnim neskor, som unaveny. :-O