Ahojte !
Ak Vám pôžem ponúknuť recept na rožky, bagety , pletienky, žemle,.....všetko s jedného cesta.
Potrebujeme :
1 kg hladkej múky obyčajnej / zelená dakedy /
0,5 l vlažnej vody / mlieka /
100 g margarínu roztopený
30 g cukru /1-2 PL cukru /
1 droždie čerstvé alebo sušené
1 žltok
1 ČL soli.
Postup 1.:
Do pekárničky vlejeme najprv vždy vodu, cukor,soľ, droždie , žltok, múku, margarín,
A zapneme program príprava cesta
Postup 2.:
Ak nemate pekárničku tak to môžete robiť normálnym spôsobom ja to robím takto:
Do nádoby dáme najprv múku ktorú sipem cez sitko aby sa prevzdušnila potom ju dám do mikrovlky asi na 5 min zohriať .Po vybraní s mikr.rúry do muky spravým jamku a do nej vložím cukor, soľ , rozmrvým droždie /čerstvé /
a zalejem vodou necham nech sa spravý kvások ,.
Potom pridám žltok,vymiešam všetko a ked sa bude vareška tak čistiť od cesta vtedy je cesto dobre vymiešané a na záver pridáme margarín .Dobre vymiešame a necháme vykysnúť.
Po vykysnutí :
Po vykysnutí rozdelym si cesto na 4 časti .
Rožky
každú zo 4 častí vyvalkáme do kruhu asi na hrúbku 5 mm prekrojíme na 8 častí./trojuholníky/
Zoberieme si 1 diel a začneme krútiť od najširšej strany pričom taháme jednou rukou špic trojuholníka a nakrucame to na tú širšiu stranu vznikne nám rožtek.
Bageta:
kruh rozdelíme na 4 diely a nie 8 ako u rožkov inak všetko je rovnako .
Pletienky :
Zoberieme si 3 rožky a upletieme z ních vrkoč na koncoch spojíme po vrchu natrieme bielkom alebo rozšlahaným vajcom môžeme posypať sez.semienkami, makom.
Pečenie:
Natrieme plech olejom a poukladáme postupne.
Zapnem si rúru na 50 *C a vložím rožky do rúry nech nakysnú .
Neskôr pridám na 200 *C
Po vybratí zoberiem si čistú hubku /na umývanie riadu / a namočím ju do vody a potiriem tou hubkou po rožkách a prikrijem utierkou rožky a nechám vychladnúť.
Rada
To potieranie hubkou robým aj pri chlebe, buchtách....pečených potravinách.
Ak sa vám nechce babrať s rožkami môžte urobiť si gulky , necháme vykysnúť ten istý postup....
Dúfam že vám budú chutiť ahojte Gabriela .