Zavrieť

Porady

Odpisy a pozastavená živnosť

Som SZČO účtujem v JÚ. V roku 2003 som mal od 1.7. pozastavenú živnosť. Na základe zákona DZP som si v roku 2003 uplatnil len polovicu odpisov. Od 1.7.2004 mám živnosť opäť obnovenú. DHM mám zaradený do 1. skupiny a účtujem zrýchlene. Ako mám pokračovať v odpisovaní v roku 2004 a 2005? Ďakujem
OC: 180 000,-
..............odpis............................... ...ZC
2002.......45 000,-..............................135 000,-

2003.......33 750,- (50% zo 67 500,-).......???

2004......... ??? ....................................???

2005 ....... ??? ....................................???
Naposledy upravil solaris : 08.03.05 at 15:19
Usporiadat
Zuzina Zuzina

Zuzina je offline (nepripojený) Zuzina

Pozrela som sa na stránku DR SR a tam som našla v Často kladených otázkach ("konkr. prerušenie živnosti" a aj "ODPISY"), že ak sa počíta s tým, že po prerušení živnosti sa zase obnoví (teda nejde o skončenie podnikania), účtovné knihy sa neuzatvárajú.

Z toho mi vyplýva, že si si v roku 2003 mala uplatniť celoročný odpis. A v ďalšom roku zase celoročný odpis.

Skús napísať tento problém priamo na stránke DR SR. Len neviem, či to výjde z časového hľadiska.

Ak je pravda, to čo si myslím, druhú polovicu odpisov z roku 2003 si už nemôžeš dodatočne uplatniť.
Zuzina Zuzina

Zuzina je offline (nepripojený) Zuzina

Ešte dodatok.

Myslím, že je to fakt tak. Odpis ako taký sa nemá deliť. Aj keď si kúpiš majetok v decembri príslušného roka, uplatníš si celoročný odpis.
solaris solaris

solaris je offline (nepripojený) solaris

Myslím Zuzina že sa mýliš. Podľa § 26 odst.11 starého zákona o DzP 366/1999 som si mohol uplatniť v roku 2003 len polovičný odpis. Podľa § 23 odst.13 sa skončením podnikania považuje aj prerušenie živnosti a neobnovenie podnikania do lehoty na podanie daňového priznania. Otázkou je, čo s tou neuplatnenou časťou. V nomov zákone o DzP 595/2003 ustanovenie o uplatnení polovičných odpisov vypadlo, takže si može živnostík s prerušenou živnosťou uplatniť od roku 2004 celý odpis.
vgabka vgabka

vgabka je offline (nepripojený) vgabka

učiteľka a účtovníčka
Chcela by som aj ja poprosiť o radu ohľadom odpisov. Ak podnikateľ používal DM len 6 mesiacov a do konca roka ho už nepoužíval, môže si uplatniť ročný odpis? Podotýkam, že tento DM pravdepodobne v roku 2005 predá.
janasokos janasokos

janasokos je offline (nepripojený) janasokos

Prosím, poraďte mi.
SZČO má od 30.09.2005 pozastavenú živnosť na 6 mesiacov. Obnovená bude 29.03.2006. Môže si uplatniť odpis na auto za rok 2005 (teda za 9 mesiacov), ak ho má na lízing od apríla 2004?
Ďakujem za odpoveď a želám všetkým ešte veľa síl a pevné nervy.
janasokos janasokos

Prosím, nevie to niekto?
renča1 renča1

renča1 je offline (nepripojený) renča1

:-D
Ja si myslím, že tu sa nemôže uplatniť vôbec odpis, kedže ide o pozastavenie živnosti. Ak by sa majetok vyradil z používania a os.automob.je na lízing, tak vtedy sa podľa § 22 ods.12 počítajú odpisy na mesiace a môhol by daňovník uplatniť odpisy za mesiace, za ktoré používal os.autom.v majetku.
janasokos janasokos

milá renča1, ak som to správne pochopila:
1. majetok sa mal vyradiť z používania k 30.09.2005 (zač.pozastavenia živnosti). Vtedy by si mohol uplatniť odpisy na 9 mesiacov.
2. teraz po obnovení živnosti má síce podnikateľ automobil na lízing (lízingová zmluva napísaná na IČO), ale už ho nemôže zaradiť do majetku? Takže by o ňom vôbec neúčtoval.
renča1 renča1

Hľadala som v zákone , ale nenašla nič k tomuto problému.
K bodu 1) ak by si ho vyradila môhla by si si uplatniť odpis za mesiace, za ktoré používal os.autmob. a bol zaradený v majektu firmy.
K bodu 2) Nikde v zákone som nenašla, že by si ho nemôhla vyradiť z majetku firmy a pri obnovení živnosti ho zasa zaradiť. Doba od prerušenia po dobu obnovenia by si nemôhla uplatniť žiadny odpis. Uplatňovala by si odpisy až pri jeho zaradení a to zasa len za mesiace, za ktoré sa autom.používal. Postupovala som podľa § 22 ods.12 zákon o dani z príjmu. Ak má niekto iný názor alebo už aj skúsenosti , tak sa prosím vás k tomu niekto vyjadrite. Toto je môj názor.
janasokos janasokos

A teraz sa mi vyskytli ďalšie otázky
1. pri vyradení z používania vypočítam zostatkovú cenu (OS-odpisy). Čo s ňou?
2. tých 6 mesiacov počas pozastavenia živnosti si SZČO platil lízingové splátky z osobného účtu. Zapíšem ich ako VNZD alebo ich vôbec nikam nezaradím, keďže automobil je "súkromný"?
Ďakujem za každú odpoveď.
janasokos janasokos

Prosím, nemáte niekto podobný prípad?
renča1 renča1

Prikladám ti ešte link:
Je to na uváženie, i ked § to povoluje, prečítaj si ho od odborníkov:
http://www.porada.sk/t23319-vyradeni...odnikania.html
janasokos janasokos

čítala som si túto diskusiu, v našom prípade nejde ani tak o špekuláciu, lebo podnikateľ pozastavil živnosť a znova ju obnoví. Skôr sa mi jedná o tie odpisy.
Bea Š. Bea Š.

Bea Š. je offline (nepripojený) Bea Š.

Aj ja mám taký problém, lae keďže som po chrípke, tak celkom nechápem a preto mi pomôžte. Živnostník prerušil živnosť v 07/05. Má auto v majetku od roku 2004. V roku 2004 odpísal 1/4 čiže 50tis. z 200 tis. v roku 2005 môže odpísať 29 166,- (50tis : 12 x 7 ) ale musí k 30.07. auto vyradiť z firmy a po prerušení ho znovu zaradiť ? V tomto prípade si môže uplatňovať odpisy ?
Bea Š. Bea Š.

Janka, pomôže nám niekto ?
Bea Š. Bea Š.

Prezerala som aj ďalšie príspevky a z toho mi vyplýva, že na odpisy nemám nárok, keď som prerušila živnosť počas roka. A aj keby som chcela auto vyradiť z podnikania, nemôžem si uplatniť zostatkovú cenu, lebo to platí len v prípade predaja alebo likvidácie. Takže asi z toho nevýjdem.
zelik zelik

zelik je offline (nepripojený) zelik

Už hodinu tu čítam a stále som nenašiel jednoznačnú odpoveď:
Podnikateľ v priebehu roka preruší živnosť napríklad na 1 rok. V danom roku prerušenia si nemôže uplatniť daňové odpisy majetku- tomu rozumiem.
ale ak si o rok znova živnosť obnoví, tak potom pokračuje v odpisovaní ako keby si odpisy prerušil, či nie?
Majetok z podnikania nevyradil, daňové priznanie upravil o pohľadávky, záväzky, zásoby a vo Výkaze o majetku a záväzkovch vykázal majetok ktorý este by chcel odpisovať.
bsbs bsbs

bsbs je offline (nepripojený) bsbs

Aj ja tu citam vyse hodiny a zatial som nedostal jednoznacnu odpoved na otazku odpisovania majetku v pripade prerusenia zivnosti.
Ak zivnostnik prerusil zivnost k 30.6.2007 do 31.3.2008, ci vlastne moze a kolko moze odpisat z rocneho odpisu v roku 2007 a tiez v roku 2008?

Prosim, da nam niekto jednoznacnu odpoved ?
Dakujem
nina26 nina26

nina26 je offline (nepripojený) nina26

Aj ja by som prosila o radu, či je možné a koľko odpisať z 5 ks počitačov, zostatková cena 12.663,-- Sk4.rok odpisovania pri prerušení živnosti k 7.9.2007 na rok. Treba ich vyradiť, ako tu čítam, alebo nie je možný žiadny odpis. Ďakujem.
dajana16 dajana16

dajana16 je offline (nepripojený) dajana16

Chcem poprosit o radu. Zivnostnik mal prerusenu zivnost k 31.5.2006 a obnovil ju 1.6.2007.Za r.2006 urobil DP, kde upravil zaklad dane o pohladavky a zavazky, ale na vo vykaze o majetku ma odpisovany HM, ale odpis za 2006 neuplatnil. Moze sa tento rok uplatnit preruseny odpis?
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať