Metrix
výcuc sa Ti hodí aj na reštauráciu, len treba Ti podopĺňať ešte tú výrobnú časť.
Presný popis jedál. Ako ukážku si pozri nižšie.
Popis výrobku a technologický postup výroby Hranolky – Oerlemans Foods 2,5 kg nám dováža .................. zmrazené. Dávajú sa do mrazníka, aby zostali aj naďalej zamrazené a nestratili svoju tvrdosť a nezmäkli pri roztápaní sa. V chladiacom zariadení sa skladujú aj prísady do hranoliek a to kečup, tatárska. Dbá sa na to, aby tieto prísady do hranoliek neboli otvorené viac ako dva dni. Vždy sa sleduje dátum spotreby. Vo fritéze sa ohreje olej, a keď je už ohriaty, vložia sa do fritézy zamrznuté hranolky 13 gr. Vo fritéze sa fritujú 10 minút. potom sa vyberú a dajú sa do pripravenej misky, oblejú sa tatárskou, poprípade kečupom, podľa požiadaviek zákazníka. K miske sa priloží aj vidlička, aby zákazník mal čím jesť. Hot-dog: Hot-dog sa pripravuje z čerstvého rožku, rožky sa kupujú v .............. prekrojí sa špička a dá sa ohriať do hot-dogového stroja. Medzi tým sa v hot-dogovači uvarí párka, kupuje sa v mäsiarni .......................Na špic stroja sa potisne rožok, spraví sa tam medzera, kde sa pridá horčica, a potom sa vloží do medzery párka. Pri každej potravine sa sleduje dátum trvanlivosti a dátum spotreby. Príprava a dávkovanie jednotlivých surovín je ručné. Výber surovín – CCP1 Nebezpečie: Všetky potraviny musia byť zdravotne neškodné, kvalitné a nesmú sa používať po dobe spotreby. Pri nesprávnom výbere surovín hrozí nebezpečie nákazy: - Salmonellou spesies (enteritidis) - Toxikogénnymi plesňami
Pre všetky výrobky platí:
1. Výber surovín - CCP1
Nebezpečie:
Všetky potraviny musia byť zdravotne neškodné, kvalitné a nesmú sa používať po dobe spotreby. Pri nesprávnom výbere surovín hrozí nebezpečie nákazy:
- Salmonellou spesies (enteritidis)
- Toxikogénnymi plesňami
Kritéria:
suroviny musia byť bez zjavných zmyslových zmien (zmena chuti, vône, farby, konzistencie).
Monitoring:
kontrola dokumentácie
Nápravné opaternia
- suroviny, ktoré zmenili svoje vlastnosti, prekročili dobu spotreby a nezodpovedajú hygienickým požiadavkam, nesmú byť použité.
2. Skladovanie - CCP2 - máš v prílohe
3. Váženie - CCP2 - toto asi na Hot-dog nebudeš potrebovať, ale pre istotu Ti to píšem, neviem čo všetko budeš predávať
Nebezpečie:
môže dôjsť ku kontaminácii surovín pri používaní znečistených váh a odmerných nádob
Kritéria:
na váženie surovín musia byť vyčlenené jedny čisté váhy a odmerné nádoby
Monitoring:
kontrola záznamu čistenia a dezinfekcie
vizuálna kontrola
Nápravné opatrenia:
- opakované čistenie váh a odmerných nádob po aj pred každým použitím
- poučenie zamestnancov o dodržiavaní čistoty a osobnej hygieny
4. Uchovávanie hotového výrobku - CCP1
Nebezpečie:
skladovanie pri nevhodnej teplote umožňuje kazenie
Kritéria:
skladovanie v zásobníkoch pri teplote -8°C po dobu max. 24hod. od zmrazenia (mrazené výrobky)
Monitoring:
- meranie teploty
- kontroly
5. Predaj hotového výrobku - CCP2
Nebezpečie:
krížová kontaminácia mikroflórou prostredia
Kritéria:
správne skladovanie
Monitoring:
- meranie teploty
- kontrola doby
- dodržiavanie osobnej hygieny obsluhujúceho personálu
Nápravné opatrenie:
- poučenie zamestnancov
- čistota a dezinfekcia prostredia