ferryno No ja by som mal otázku sme spoločenstvo byvame vo 4 poschodovej bytovke a niektorý obyvatelia suhlasia z výstavbou výťahu jedna sa o to že ako riešiť financovanie výťahu ludi na prízemi keď oni vravia že ho nepotrebuju aj maju pravdu ale možem ich donútiť platit za úver a za chod vyťahu? Viac ako polovica obyvaťeľov výťah schválila ale nie na prizemi a 1 poschodi musia plaťiť aj oni alebo je zákon že ich sa to netýka. Ďakujem
No bude to komlikované, lebo:
1/ Spoločnými zariadeniami domu sú zariadenia určené na spoločné užívanie, ktoré slúžia výlučne tomuto domu, aj keď sú umiestnené mimo domu.
Sú to najmä výťahy, práčovne a kotolne vrátane technologického zariadenia, sušiarne, kočikárne, spoločné televízne antény, bleskozvody, komíny, vodovodné, teplonosné, kanalizačné, elektrické, telefónne a plynové prípojky.
2/ hlasuje sa
2/3inovou väčšinou...... § 14 ods. 3 o zmluve o vstavbe alebo nadstavbe bytov alebo NB v dome
takže nestačí nadpolovičná väčšina. Je to dobrý nápad, bohužiaľ vlastníci na prízemí sú povinní sa prispôsobiť nakoľko viď bod 1.
Samozrejme je to pre nich zbytočná záťaž, nakoľko náklady sú v dnešnej dobe oveľa vyššie, keďže je to nová výstavba a nekupovali byt v dome s výťahom. Sama bývam na prízemí a štvalo by ma na to platiť....
..... záleží ako sa dohodnete na nejakej kompenzácií, ak oni prispejú a nebudú ho používať. Možno skúsiť touto cestou. Ale každopádne si to treba zmluvne všetko ošetriť pre budúcnosť a problémy s následnými možnými predajmi bytov na prízemí.