Kacenka11
ach jo, tak ja to stale robim zle. Uz som z toho hotova, uvediem priklady s datumami a povedzte co je spravne, pre zahranicneho zakaznika to chapem, riadim sa cmr ale co so sr zakaznikom?
Prisla mi faktúra od dopravcu:
Datum vystavenia 1.5.2010
Datum dodania 29.4.2010
Datum prijatia 3.5
Ja prefakturujem:
1. datum vystavenia: 4.5
datum dodania 1.3 (t.j. datum vystavenia prijatej faktury)
2. datum vystavenia 4.5
datum dodania: 3.5
Ktory je spravny? Ja som si myslela ze ten prvy, ale ako tak citam tak asi ten druhy. A potom ako uctujete? Ja musim posielat mesacne vysledky, tak to mam robit cez rezervy? Kedze dosla faktura patri do aprila a vysla do maja?
Kacenka, v princípe platí to, že pre SK zákazníka fakturuješ tak, že deň prijatia fa od dopravcu je tvojim dňom dodania, vystavenia aj odoslania.
Samozrejme, že je to problém zosúladiť na prelome mesiacov a nemôžeš vystaviť svoju fa ku koncu mája, keď fa od dopravcu bola vystavená začiatkom júna.
U nás na špedičke si nechávame týždeň na začiatku mesiaca vždy k dofakturovaniu starého mesiaca. Už neviem ako ináč by sa Ti to dalo vysvetliť

, musíš to skĺbiť tak, aby bol aj vlk sýty, aj baran celý.
Ak Ti môžem poradiť, prestaň sa na svoje špedično-provizné výkony dívať cez vyfakturované prepravy !
Ak si ohodnocovaná takto, tak to čo nevyfakturuješ tento mesiac, prenesieš do budúceho mesiaca.
Skutočne zrealizované prepravy môžeš svojmu vedeniu sprehľadniť v inej tabuľke, ktorá nebude korešpondovať s účtom Vašej pani účtovníčky na nákladových a výnosových účtoch práve preto, lebo doklady putujú po svete.
A pravda svätá a najsvetejšia je tá, že účtovný zisk má ďaleko do zisku fyzického. Obchod je uzavretý až vtedy, keď sa peniažky ocitnú na účte a dopravcovi od Vás odíde jeho práca, až vtedy sa dá hovoriť o zarobenci.
Myslím, že toto čo tu riešiš by mala polopate vysvetliť Tvojmu chlebodarcovi Vaša pani účtovníčka

.