petulka1891
este by som si to chcela ujasnit (sme spedicka-DFA od dopravcu-do svajciarska), lebo sa mi vyskytol dalsi problem:
v tom prvom pripade ak dopravca je SK tak nesamozdanujem, ale
oslobodené plnenie §47-vývoz do 3.krajiny
v druhom pripade ak je dopravca z EU a viezol tovar do CH tak to mam samozdanit?[COLOR="rgb(0, 100, 0)"]nie, je to vývoz z EÚ do 3. krajiny, §47, oslobodené plnenie, žiadne samozdanenie[/COLOR]
a teraz sa mi vyskytol este jeden pripad-dopravca je z CH viezol tovar z EU do CH - co s tou FA mam samozdanit?
nie, vývoz z EÚ do 3. krajiny, § 47, oslobodené plnenie
citala som uz niekolkokrat tieto prispevky, aj tabulky aj zakon, ale uz som uplne dopletena,

odpoveď v texte
Zapamätaj si pravidlo :
1. ak sa jedná o dovoz, alebo vývoz z a do 3. krajiny /je jedno, či prepravu vykoná SK, EÚ, alebo dopravca z 3. krajiny - nič nesamozdaňuješ
2. Samozdaníš prepravu od dopravcu z EÚ, ak išlo o prepravu v rámci SK - EÚ, EÚ - SK, EÚ - EÚ
3. Ak vystavuješ fa pre odberateľa v EÚ, táto bude bez dane, povinnosť dodanenie - krajina odberateľa, uvádzaš v SV. Tiež sa jedná o prepravu v rámci SK - EÚ, EÚ - SK, EÚ - EÚ
Pozor, treba čítať CMR-ky, kde je určená nakládka a posledná vykládka, resp. dodávateľ a odberateľ. Môže sa stať, že je preprava aj EÚ - EÚ, ale pokračuje ešte ďalej prekládkou do 3. krajiny, alebo bola naložená v 3. krajine. Tu vždy bude služba bez dane, bez samozdanenia. Ale samozrejme, tieto skutočnosti treba vedieť dokázať sprievodnými dokumentami, resp. ich kópiami. /CMR, JCD, Karnet atď./