jozefstefan No, zatial rozumiem.
A mohol by mi este niekto vysvetlit (podobne prikladom ako citovany text) este nasledujuce moznosti:
a; ked som neplatca a predam platcovi,
b; ked som platca a predam platcovi.
Myslim si, ze viac kombinacii uz nie je.
Dakujem vsetkym vopred a prajem pekny vikend.
Jozostefan, veď Ti už bolo vyššie odpovedané...
Zvyčajne platca DPH obchoduje s platcami DPH, lebo v princípe takéhoto obchodníka zaujíma cena bez DPH...rozdiel medzi DPH na vstupe a výstupe odvádza štátu. Ak by os Teba ako neplátcu kúpil službu alebo tovar bez DPH, on ako plátca DPH, ak by túto službu alebo tovar predával ďalej, tak celú tú DPH na výstupe odvedie štátu, čo by bolo preň nepraktické.
Pokiaľ si platca DPH, tak Ťa to v princípe nijako neobmedzuje a Tvoja potenciálna klientela nie je v tomto smere obmedzená.
Samozrejme, že si treba zvážiť v čom hceš podnikať a aký obrat zhruba môžeš dosiahnuť a či je naozaj nutné byť hneď na začiatku platcom DPH. Ak Tvoj priemerný mesačný obrat bude cca. 125 tis. SK, tak sa do roka a do dňa budeš musieť registrovať pre DPH.
A teraz príklad zo života :
Díler obalového materiálu /sáčky mikroténové, igel. tašky, baliaci papier apd./ chodí autom po Slovensku a predáva tento tovar maličkým podnikateľom. Vypestuje si klientelu, má svoju trasu každý deň a pravidelných odberateľov. Toho času je neplatca DPH. Medzičasom dvaja - traja z jeho pravidelných odberateľov sa stanú platcami DPH a povedia mu, že ďakujú za spoluprácu, ale na základe toho, že nie je platcom DPH si budú zháňať iného dodávateľa, ktorý plátcom DPH je.