bv_alexandra Prosím pomôžte mi .
SZČO podal k 31/03 riadne danové priznanie kde mu vyšla dan 1800EUR
zaplatil preddavky 31/03 a 30/06.
V sept. robil dodatočné DP kde mu vyšla danová povinnosť 0,-
Mal platiť preddavky aj nadalej?
ak áno tak teraz 31/03 zaplatí 4preddavok a ostane mu jeden neuhradený, aká tam bude cca sankcia?
Doplnam ešte informácie - on za rok 2007 nemal povinnosť platiť preddavky takže obidva preddavky sú za rok 2008.
takže nemá zaplatený len jeden preddavok k 31/12.
Ešte ma napadla jedna vec keby ho zaplatil teraz môže si ho odpočítať z DP?
Ak by ho zaplatil teraz v marci , tak si ho môže odpočítať z daňovej povinnosti za rok 2010 t.j. v DP , ktoré podáva do 31.3.2011 .
Čo sa týka sankcií
§ 35b
Sankčný úrok Na začiatok
(1) Sankčný úrok vyrubí správca dane
a) daňovému subjektu, ak daň priznanú v daňovom priznaní alebo hlásení alebo vlastnú daňovú povinnosť11ac) priznanú v daňovom priznaní nezaplatí v lehote alebo vo výške podľa osobitného zákona, 11af)
b) daňovému subjektu, ak daň priznanú v dodatočnom daňovom priznaní alebo dodatočnom hlásení alebo vlastnú daňovú povinnosť 11ac) priznanú v dodatočnom daňovom priznaní nezaplatí v lehote alebo vo výške podľa osobitného zákona, 11af)
c) platiteľovi dane, ak neodvedie vybraný preddavok na daň, vybranú daň alebo zrazenú daň v lehote alebo vo výške podľa osobitného zákona; 6ec) pri omeškaní s platením preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti sa sankčný úrok vyrubí do dňa platby vrátane, najneskôr do dňa vykonania ročného zúčtovania preddavkov na daň, najdlhšie však do 31. marca roku nasledujúceho po uplynutí zdaňovacieho obdobia, na ktoré sa mali platiť preddavky na daň,
(2) Správca dane vyrubí sankčný úrok z dlžnej sumy vo výške štvornásobku základnej úrokovej sadzby Národnej banky Slovenska platnej v deň vzniku daňového nedoplatku alebo v deň nasledujúci po dni, v ktorom mal byť preddavok na daň zaplatený alebo odvedený alebo splátka dane zaplatená.
Správca dane vyrubí sankčný úrok za každý deň omeškania s platbou, začínajúc dňom nasledujúcim po dni splatnosti dane alebo rozdielu dane až do dňa platby vrátane alebo do dňa použitia preplatku alebo vykonania kompenzácie podľa § 63;
ak daňový subjekt podá dodatočné daňové priznanie alebo dodatočné hlásenie, sankčný úrok sa vyrubí do dňa podania dodatočného daňového
priznania alebo dodatočného hlásenia z dlžnej sumy uvedenej v daňovom priznaní alebo hlásení alebo v poslednom opravnom daňovom priznaní, alebo v predchádzajúcom dodatočnom daňovom priznaní, alebo v dodatočnom hlásení. Sankčný úrok sa počíta najdlhšie za štyri roky omeškania s platbou s výnimkou uvedenou v odseku 1 písm. e). Sankčný úrok sa nevyrubuje zo sankčného úroku, úroku a pokuty.
Môj názor je taký , že podali ste riadne DP dňa 31.3.2009 za rok 2008 , z ktorého Vám vyplynula povinnosť platiť preddavky na rok 2009 .
Platili ste preddavok 31.32009 zrejme za rok 2007/lebo ten považujem za štvrtý / a 30.6.2009 ste platili prvý preddavok za rok 2008 .
Avšak ste podali DDP kde Vám vyšla daňová povinnosť 0.
Podľa môjho názoru , už preddavky na základe DDP nemal povinnosť platiť . Hľadala som nejakú zmenu v zákone , zatiaľ som ju tam nenašla .Ale mne to vychádza , že preddavky na základe DDP platiť už nemusel .
V daňovom priznaní odpočítaš skutočne zaplatené preddavky v roku 2009. To znamená že dva preddavky .
P.S. lenže Tebe na DU tvrdia , že preddavky platiť má na základe zmeny zákona , ja tú zmenu neviem nájsť ./