Zavrieť

Porady

Usporiadat
sondaw sondaw

sondaw je offline (nepripojený) sondaw

Něco na dobrou chuť (nejsou to moje recepty, ale různě stažené z netu)
Naposledy upravil sondaw : 22.06.09 at 13:02
0 0
erzet erzet

erzet je offline (nepripojený) erzet

Dôchodca
Cestoviny a špagety
0 0
arizona arizona

arizona je offline (nepripojený) arizona

Prikladám aj ja zopár receptov.Možno si niekto nájde niečo,čo mu zachutí
Naposledy upravil arizona : 03.10.10 at 08:04
0 0
arizona arizona

arizona je offline (nepripojený) arizona

A ešte niečo aktuálne

Recepty
Grilovaný plnený list
Na plnenie si môžeme vybrať napríklad kapustné či viničové listy. Rovnako dobre nám však poslúži aj chrenový alebo dokonca lopúchový list. Listy pred naplnením blanšírujeme vo vriacej vode, aby zmäkli. Mleté mäso s príchuťami (soľ, koreniny, vajce alebo horčica) nahrubo rozotrieme (2 až 4 cm) na polovicu listu. Na bokoch si ponecháme 3 až 5 cm. Ak máme iba malé listy, poukladáme ich cez seba, aby sme dosiahli potrebnú veľkosť. Na stred môžeme poukladať zeleninu (papriku, rajčiny, uhorky), uvarené vajcia alebo klobásu, ale nie je to podmienka. Listy postupne zavinieme do bochníka s priemerom 7 až 15 cm, pričom dbáme na to, aby sme dôkladne uzavreli aj boky. Bochník obalíme alobalom a 15 až 30 minút (podľa jeho hrúbky) grilujeme zo všetkých strán. Nakoniec alobal otvoríme a bochník dogrilujeme (3 až 5 minút).
Grilovaný špíz
Pripravíme si špízovú ihlicu alebo zaostrenú špajľu a na ňu striedavo napichujeme suroviny pokrájané na kúsky veľké približne 2,5 x 2,5 cm. Napichovať možno prakticky všetko, čo je jedlé: mäso (chudé aj prerastené), slaninu, salámu, cibuľu, zemiaky, papriku, paradajku (tvrdú), ale aj rôzne tvrdšie domáce či exotické ovocie (jablká, hrušky, broskyne, mango, ananás, kiwi a podobne). Pri napichovaní sa snažíme dodržiavať jednoduchú zásadu, aby susedili mastné (olejnaté) kúsky so suchými (savými), a aby neboli vedľa seba suroviny s výraznou arómou. Napríklad slanina, cibuľa, chudé mäso, avokádo, slanina, chudé mäso, jablko, zemiak, paprika, saláma, huba, prerastené mäso, zemiak atď. Pripravený špíz položíme na mriežku rozpáleného grilu a opekáme nad pahrebou 12 až 15 minút. Keď sú kúsky mäsa hrubšie alebo je pahreba málo rozpálená, opekanie predĺžime.
Ak do špízovej zostavy zaradíme syr alebo inú surovinu, ktorá sa teplom roztápa, podložíme pod ňu alobal.
Kebab, kevapčata a čevabčiči
Potrebujeme najemno zomleté bravčové mäso (0,5 kg), mletú sladkú papriku (2 až 3 lyžičky), mleté korenie (0,5 lyžičky), soľ, nadrobno nakrájanú osmaženú cibuľu, 2 strúčiky roztretého cesnaku, prípadne hladkú múku (1 lyžicu), posekanú čerstvú petržlenovú vňať alebo iné koreniny (provensálske korenie, bazalku, tymián a podobne). Koreníme radšej menej ako viac, aby vynikla chuť mäsa. Všetky ingrediencie dôkladne zmiešame, namočenou rukou vytvarujeme menšie bochníčky alebo valčeky (asi 3,5 až 5 cm hrubé). Grilujeme 10 až 15 minút po oboch stranách. Podávame s chlebom, horčicou a pokrájanou cibuľkou alebo so zemiakmi a zeleninovou prílohou.
Grilované zapekačky, párky, klobásy, špekáčky
Klobásy na grilovanie - tzv. zapekačky (sú tenšie, neúdené alebo iba jemne zaúdené) alebo v zahraničí obľúbené biele klobásy môžeme pred grilovaním stočiť do tvaru slimáka a zopnúť ihlou.
Špekáčky, párky aj klobásy musíme pred grilovaním dôkladne popichať alebo opatrne ponakrajovať. Grilujeme dovtedy, kým nie sú okraje rezov tmavohnedé. Príloha: chlieb, horčica, chren, nakladané feferóny alebo uhorky.
Kukurica pečená v pahrebe
Kukuričné šúľky aj s listeňmi vložíme do pahreby (na grile do rozpáleného dreveného uhlia), prihrnieme žeravými uhlíkmi a asi 30 minút necháme piecť.
Niekoľkými drobnými fintami môžeme proces vylepšiť.
Listene šúľka rozhrnieme a nalejeme doň 2 - 3 centilitre osolenej vody. Po rozhrnutí listeňov môžeme kukuricu natrieť olejom, maslom, masťou, posypať rôznymi koreninami a pod. Napokon šúľok opätovne zabalíme do listeňov a vložíme do pahreby. Šúľky bez listeňov môžeme zabaliť do alobalu (2 až 3 vrstvy) a vtedy ich pečieme asi o 5 minút kratšie.
Pácované grilované mäso
Vynikajúco chutia mäsá alebo ryby, ktoré pred úpravou naložíme do marinády a necháme odstáť 24 hodín v chladničke. Ak nemáme toľko času alebo nemáme poruke chladničku, naložíme do marinády mäso aspoň na 15 až 20 minút (kuracie stehná a prsia na 45 min).
Marináda
Vynikajúcu grilovaciu marinádu pripravíme z jedlého oleja (1 lyžica), plnotučnej horčice (1 lyžica), worčestrovej omáčky (1 lyžica), sójovej omáčky (1 lyžica), grilovacieho korenia (1 čajová lyžička), roztlačeného cesnaku (2 strúčiky), soli a vajec (2 vaječné žĺtky).
Grilované steaky a cigánska
Hovädzie steaky zľahka naklepeme, pokoreníme (nesolíme!) a opečieme po oboch stranách dohnedava. Niekto má rád steaky prepečené, niekto krvavé, iný obľubuje tenučké (1 až 0,5 cm) a ďalší zasa veľké ako tanier a hrubé aspoň 3 cm. "Proti gustu žiadny dišputát". Najlepšie bude, ak sa každého spýtame vopred, aká je jeho predstava ideálneho grilovaného steaku.
Cigánsku pečienku robíme z prerasteného bravčového mäsa, hrubého asi 1 cm. Pokoreníme ho, posolíme a pečieme po oboch stranách dovedna asi 10 minút. K mäsu podávame chlieb, horčicu, chren, nakladané uhorky a feferóny.
0 0
arizona arizona

arizona je offline (nepripojený) arizona

Výborná klobása "dolnozemských"slovákov zo Srbska(originálny starý recept):

Receptna "petrovskú klobásu" si najdeme v:
"Kuchárka" - Ľ. Danková, napr. tu mám vydanie z 1987. roku a je to na str. 46, recept čislo 97. Tam stojí:
1 kg. bravčového mäsa (zo stehna);
16 g. soli
30 g. červenej papriky;
trochu rasce (rosť);
Máličko čierného korenia;
Strúčok cesnaku (rozsekaného, pomletého) atď. Pomiešať a pod.

Pravda, každý gazda má aj svoje "tajomstvá". Medzi tieto môžeme započítať: sladkosť / štipľavosť papriky (americké druhy, ako Cayene, Chily powder... sa nehodia. Majú trpkú chuť), ale "hungarian" (maďarská) paprika je vynikajúca. Dá sa trochu "sladkej", k vôli farbe a štipľavá, k vôli chuti.
Aby si klobása zachovala peknú červenú farbu, do zmesy sa dodá máličko sanitry (Sodium Nitrate), alebo trochu prevareného cukru. Veľmi máličko, lebo to má tam fungovať len, ako prezervatív farby. Mäso sa zomelie "na hrubšie" a nemožno to nadievať na "elektrickej" mašinky, lebo táto to urobí po "mäsiarsky", na "mäkko"). Klobása musí byť tuhá-tvrdá. Aby sa dosiahla "tuhosť", aj sviňa musí byť "zrelá", čiže nie mladá. Ak je mäso y mladej ošípanej, klobásy sa "zoškvaria", "zbehnú" a budú, ako sucháne. Najlepšie mäso je z takých bravov, čo prešli 100 kg.
Nadievanie do čriev je najlepšie robiť "starodávnym" spôsobom, ručne. Vtedy sa dosiahne tvrdosť klobásy. Ńajlepšie sa tam hodia črevá zo svine, lebo tieto sa krčia paralelne s mäsom. Hovädzie, jahňacie atď sa na to nehodia.
Ked sa robí zmes, mieša mäso, treba dať pozor, lebo nie každá soľ je rovnako slaná a nie každá paprika je rovnako štipľavá.. Tu sa to musí koštovať, oblyznúť si prst, a dobrým indikátorom je aj kýchanie. Ak sa Ti chce počas miešania kýchnuť, klobása bude štipľavá. Petrovská, či vo svete známa Csabajská sa vyrábajú podľa slovenského receptu.
Petrovská "klbása" vlastne nie je žiadny kušt. Potrebuje len rozvážnosť pri robení zmesy, chuťové bunky na jazyku a pravda, aj starostlivosť pri údení. Najlepšie sa vyúdi na dyme, z tlejúcich pilín dubového dreva, alebo z dreva ovocných stromov, ktoré majú kôstkové plody, višňa, čerešňa, špánka..., ale tu nezaostáva ani moruša (jahoda), červený eukalyptus a pod.

Ak si chceš urobiť dobrú slaninku, tak do priesole dodaj trochu cesnaku, borovicových bobúľ a jeden-dva bobkové lístky. Slaninka dostane dobrú arómu, vôňu, chuť.

Vo svete je množstvo receptov na "dobrú" klobásu, ale len jeden je petrovský. Zahryzol som si do poľskej, nemeckej, čínskej... klobásy, ale , to sa nedá porovnať, naša je jedinečná, tá pravá slovenská, dolnozemská, či teraz, už s "brandom", aj srbská klobása. Dobrú chuť.

Prilepené z <http://kruhy.blogspot.com/search/label/Recepty%20pre%20labu%C5%BEn%C3%ADkov%20-%20KLOB%C3%81SA%20%28obr.1%29>
0 0
erzet erzet

erzet je offline (nepripojený) erzet

Dôchodca
Čo voda dala
0 0
trisestri trisestri

trisestri je offline (nepripojený) trisestri

dalšia stranka s receptamy http://www.hospodyne.mojerecepty.sk/
0 0
erzet erzet

erzet je offline (nepripojený) erzet

Dôchodca
Kysnuté koláče a kysnuté ovocné koláče
0 0
erzet erzet

erzet je offline (nepripojený) erzet

Dôchodca

Koláče zeleninové

Koláče

Kysnuté koláče ovocné
Naposledy upravil erzet : 17.09.08 at 09:25
0 0
betyna8 betyna8

betyna8 je offline (nepripojený) betyna8

Erzet, viem,že do veľkej noci je ešte hodne ďaleko, ale po otvorení tvojích receptov k veľkej noci sa mi objavil iba nadpis.....
0 0
wagner wagner

wagner je offline (nepripojený) wagner

Asi už pojedol, keď napečie tak potom recept prilepí. Stačí až na zelený štvrtok, aby si sa skôr nenarobila
0 0
erzet erzet

erzet je offline (nepripojený) erzet

Dôchodca
betyna8 Pozri príspevok
Erzet, viem,že do veľkej noci je ešte hodne ďaleko, ale po otvorení tvojích receptov k veľkej noci sa mi objavil iba nadpis.....
Ospravedlňujem sa. "Chybička se vloudila". Najprv vymažem, potom opravím - doplním.
0 0
betyna8 betyna8

betyna8 je offline (nepripojený) betyna8

dobrotky
0 0
heppy heppy

heppy je offline (nepripojený) heppy

Musím vyskúšať, milujem sladké.
0 0
betyna8 betyna8

betyna8 je offline (nepripojený) betyna8

heppy Pozri príspevok
Musím vyskúšať, milujem sladké.
Len skúšaj, inšpirácii je tam dosť Potom napiš, ktorý receptík si otestovala a ako chutilo.
0 0
gabika1116 gabika1116

gabika1116 je offline (nepripojený) gabika1116

nema dakdo nejake kolace pre diabetikov??? PLS
0 0
Nanina Nanina

Nanina je offline (nepripojený) Nanina

Vynikajuca rybka a vynikajuce recepty ktore mi prisli emailom.
0 0
tetrisss tetrisss

tetrisss je offline (nepripojený) tetrisss

No, niekedy ani ja neviem... ...viac
Moj chutny pangasius, uz je po tebe....
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať