Dion
Dik Marianka.
Este okrajovo, ako sa odpisuje tovar na ktory som si "uplatnil" dph a nepredal som ho ked dajme tomu koncim s podnikanim. (Predpokladam ze v case podnikania musim mat ten tovar na sklade pre pripad kontroly ale tiez mi nie je jasne ako sa zbavit napr. poskodeneho tovaru alebo nepredaneho tovaru podliehajucemu skaze a uplatnit si dph, dat to do nakladov...)
Ide mi o to, ze na zaciatku podnikania budem mat nejaku ivesticiu a ked to nepojde podla predstavy, tak chcem co najrychlejsie skoncit a co najviac minimalizovat stratu.
Ja sa predsa len vrátim k téme, predchádzajúca diskusia je, myslím si, úplne zbytočná. Kvôli týmto veciam sú tu témy ohlasy a po porade. Treba si to vydiskutovať tam, stačí pozrieť Etiketu...
Dion, v čase podnikania skutočne musíš mať vykázaný tovar na sklade, ináč pri inventarizácii musíš vykázať manko.
DPH si si uplatnil pri nakúpení tovaru. Ak máš poškodený tovar, môžeš ho v rámci reklamácie vymeniť u predávajúceho, odkiaľ si tovar kúpil. Ak škoda vznikla Tvojím zavinením, vstúpi Ti tento tovar do položky manká a škody, ktoré môžeš dať k náhrade tomu, kto túto škodu zavinil. Vypracuješ si smernicu (hľadaj smernice v poradách), kde presne určíš, do akej výšky zosobňuješ škody atď.
Ak skončíš s podnikaním, vstúpi Ti tovar to výnosov, keďže pri nakupovaní Ti vstúpil do nákladov. To znamená, že o sumu nepredaného tovaru si navýšiš základ dane.