Zavrieť

Porady

odpis pohľadávky

dobrý deň,

poprosím Vás o názor na môj problém: na základe uznesenia potrebujem odpísať pohľadávku. Odpis takejto pohľadávky sa zahrnie do nákladov postupne,počas štyroch bezprostredne po sebe nasledujúcich období, počnúc zdaňovacím obdobím, v ktorom od splatnosti pohľadávky uplynulo najmenej 24 mesiacov, a to vo výške 25% men.hodnoty pohľadávky.
Splatnosť pohľadávky bola 29.05.1998. Môj názor je: za rok 2000 - 25%,
za rok 2001 - 25%, za rok 2002 - 25%, za rok 2003 - 25%, ale ďalej si stým neviem poradiť. Vnesie mi niekto viacej svetla do toho? Mne totiž z toho vychádza taký záver, že pohľadávku v r.2004 môžem odpísať do 100% MH.
Usporiadat
Sefcikova Sefcikova

Sefcikova je offline (nepripojený) Sefcikova

od splatnosti pohľadávky prešlo viac ako 6 rokov, môžeš ju podľa mňa odpísať naraz do výšky 100% ako nevymožiteľnú
heluška heluška

heluška je offline (nepripojený) heluška

Ja sa len chcem popýtať niekoho múdreho, netreba k takejto pohľadávke doklad od súdu, že je nevymožiteľná.
mariab mariab

mariab je offline (nepripojený) mariab

ja v svojej otázke píšem, že mám uznesenie a tým som myslela uznesenie súdu, vďaka
Pinocchio Pinocchio

Pinocchio je offline (nepripojený) Pinocchio

A bez toho rozhodnutia súdu to nejde?
Ak nie, tak ako mám presne postupovať, ako mám požiadať súd o rozhodnutie? Je na to nejaké tlačivo, alebo vzor podania? Aké kolky budem potrebovať?
mariab mariab

mariab je offline (nepripojený) mariab

Ja sa Ťa spýtam prv, či predmetné pohľadávky riešite súdom alebo nie. V prípade áno: mal by si mať rozsudok, ktorým súd zaviazal dlžníka dlžnú sumu zaplatiť. Keď dlžník sumu neuhradil, tak predmetný spor si postúpil exekútorovi a keď ani ten nič nevymohol v Tvoj prospech z dôvodov nemajetnosti atď., doručíš exekútorovi "Návrh na zastavenie exekúcie" a tak následne súd vydá uznesenie o nevymožiteľnosti pohľadávky. K "Návrhu" treba kolok za 500,- Sk.
Pinocchio
A bez toho rozhodnutia súdu to nejde?

Ak nie, tak ako mám presne postupovať, ako mám požiadať súd o rozhodnutie? Je na to nejaké tlačivo, alebo vzor podania? Aké kolky budem potrebovať?
Pinocchio Pinocchio

Pinocchio je offline (nepripojený) Pinocchio

dakujem za radu, a ak som to spravne pochopil, tak bez rozhodnutia sudu to teda nejde ...
slnko slnko

slnko je offline (nepripojený) slnko

Pinocchio
dakujem za radu, a ak som to spravne pochopil, tak bez rozhodnutia sudu to teda nejde ...
ide, ale ako pripočítateľná položka.
Heni Heni

Heni je offline (nepripojený) Heni

mariab, máš PU?
Viera Viera

Viera je offline (nepripojený) Viera

Mám právoplatné rozhodnutie súdu o zastavení exekúcie z dôvodu nedostatku majetku povinného. Pohľadávku na základe tohoto rozhodnutia odpíšem do daňových výdavkov. Ja ako oprávnený som zaplatila exekútorovi trovy exekúcie. Sú tieto trovy exekútora mojím daňovým nákladom ?
andrej_rv andrej_rv

andrej_rv je offline (nepripojený) andrej_rv

Viera Pozri príspevok
. Ja ako oprávnený som zaplatila exekútorovi trovy exekúcie. Sú tieto trovy exekútora mojím daňovým nákladom ?
Podľa § 203 zákona č. 233/1995 Z. z. o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti (Exekučný poriadok) v znení neskorších predpisov:
§ 203
(1) Ak dôjde k zastaveniu exekúcie zavinením oprávneného, súd mu môže uložiť nahradenie nevyhnutných trov exekúcie.
(2) Ak sa exekúcia zastaví z dôvodu, že majetok povinného nestačí ani na úhradu trov exekúcie, znáša ich oprávnený. To neplatí, ak ide o vykonanie exekúcie na vymoženie pohľadávky na výživnom. V takomto prípade znáša trovy exekúcie súd; súd nemá právo na náhradu trov exekúcie, ktoré platil.

Pretože trovy exekúcie sú výdavky, ktoré je daňovník povinný uhradiť podľa osobitných predpisov, podľa § 19 ods. 2 písm. a) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov sú aj daňovo uznanými výdavkami.
Viera Viera

Viera je offline (nepripojený) Viera

Ďakujem za rýchlu odpoveď.
Vladimír Ozimý Vladimír Ozimý

Vladimír Ozimý je offline (nepripojený) Vladimír Ozimý

človiečik
ahojte kamaráti,

vraciam sa k tejto téme:

ako to je z odpisom pohľadávky ktoré vznikli pred 31.12.2003 a konkurz a exekúcia bola ukončená v roku 2006. Čo sa týka daňového hľadiska je možné odpis takejto pohľadávky daňovo uznaný? (samozrejme nejde o premlčané pohľadávky)
Vladimír Ozimý Vladimír Ozimý

Vladimír Ozimý je offline (nepripojený) Vladimír Ozimý

človiečik
takže záver:

ak nejde o premlčanú pohľadávku a sú splnené podmienky podľa § 19 ods 2 písm h) potom ide o daňový výdavok pričom netreba zabúdať na prechodné ustanovenie podľa par. 52 ods 19. Tieto pohľadávky sa odpíšu podľa starého zákona...
Maxinka Maxinka

Maxinka je offline (nepripojený) Maxinka

Prosím o radu:
mám pohľadávku z roku 2010...bolo to na súde pre nezaplatenie, ale súd žalobu zamietol v r.2011.
Môžme si to odpísať celé v r.2011 alebo musím robiť opravné položky?
Ďakujem
KEJKA KEJKA

KEJKA je offline (nepripojený) KEJKA

audítor, účtovník, odborný poradca ...viac
môžeš rovno odpísať, nie je dôvod tvoriť OP, ak súd rozhodol a rozhodnutie je právoplatné.
nika224 nika224

nika224 je offline (nepripojený) nika224

Nie, nemusíš robiť opravné položky, môžeš rovno odpísať. OP sa tvoria len v prípade rizika. U Teba to už nie je riziko, už je to definitíva, že Ti nezaplatia.
Maxinka Maxinka

Ďakujem KEJKA & nika224
Maxinka Maxinka

Maxinka Pozri príspevok
Môžme si to odpísať celé v r.2011
Ďakujem
odpis bude 546/311 ako ODzP alebo NDzP??
Maxinka Maxinka

Maxinka Pozri príspevok
odpis bude 546/311 ako ODzP alebo NDzP??
???
KEJKA KEJKA

KEJKA je offline (nepripojený) KEJKA

audítor, účtovník, odborný poradca ...viac
ODzP
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať