Konzervované cukety.
Cuketový šalát s cibuľou
75 % cuketa
25 % cibuľa
niekoľko červených paprík
nálev: na 1 liter vody 1/4 l octu, 100 g cukru, 30g soli.
Prísady do 1 pohára: kolečko mrkvy, pol lyžičky horč. semienok, koriander,1 bobk. list,3 guličky čierneho korenia a nového korenia, lústok bazaaĺky, celer.
Mladé cukety a cibuľu nastúhame na tenké kolečka, papriky na prúžky, dáme do pohárov, preložíme prísadami, zalejeme teplým nálevom, uzavrieme a sterilizujeme 30min. pri 85 st.C.
Cuketa po grécky.
cukety, rajčiny, mleté mäso, 5 vajec, oregano, olej, korenie čierne, soľ,
Do vymazaného pekáča nakladieme vrstvu neolúpaných cukiet nakrájaných na hranolky, osolíme, okoreníme korením a oreganom.Pokračujeme nrstvou na koliečka nakrájaných rajčiat. Uprostred bude vrstva mletého mäsa, ktoré ochutíte ko na fašírku. Na to znova cuketa a všetko zavŕšiť rajčinami. Asi hodinu pečieme, zlejeme prebytočnú šťavu, zalejeme rozšľ. vajcami a necháme v rúre zraziľ. Zemiaky a šalát korunujú dielo.
Cuketová nádivka.
2 cukety
cibuľa
2 str. cesnaku
2 vajcia
strúhanka
majoránka
petržlen, maslo, čierne korenie, soľ
Cukety nemusíme lúpať. Maslo rozohrejeme, pridáme nastrúhané, odstáte a zliate cukety, cibuľu a korenie a dusíme.Necháme trochu vychladnúť a pridáme žĺtky, soľ, cesnak,strúhanku a tuhý sneh.Vo vymastenom pekáčiku pečieme asi pol hodiny do zlata. podávame so šalátom.
Cuketová nádivkaso salámom
2 cukety, cibuľa,300 g salámu, 150 g strúhaného syra, 200 g hrubej máky, 6 lyžíc oleja, prášek do pečiva, 4 vajcia, soľ, č.korenie
Cukety nalúpeme, nastrúhame, cibuľu a salám nakrájame na kocečky a všetko zmiešame so struh. syrom, vaječn. žltkami a múkou. Osolíme, okoreníme, ľahko vmiešame tuhý sneh z bielkov, naleme na vymastený a strúhankou vysypaný plech /pekáčik/ , upečieme.
Cuketový kotlík
2 cukety, 150 g točeného salámu, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 2 rajčiny, 2 papriky, maslo, tymian, bazalka, kečup, soľ,
cuketu nakrájame na hranolky, salám na kocečky, cibuĺu na kolečká a dusíme. postupne pridáme prelisovaný cesnak, soľ, koreniny, papriku a rajčiny. po dvadsiatich minutách zalejeme kečupom a dusíme ešte asi 5 min. podávame s chlebom, najlep´šie opečeným.
Cuketa "BEZDEK"
4 cukety, 400 g udeniny
1/4 l šlahačky, cibuľa, rajčinový pretlak, trochu cukru, soľ, červená paprika, olej,
cukety nastrúhame, necháme postáť a zlejeme preb. vodu. Na oleji speníme cibuľku, zaprášime červenou paprikoua orestujeme na kocešky nakrájanú údeninu. pridáme cukety, zalejeme rajč. preplakom, ochutíme, dusíme. Nakoniec vlejeme šl. smotanu, necháme prejsť varom. Podávame s chlebom.
Cukeťák
4 cukety, 2 vajcia, 5 lyž. hladkej múky, trochu mlieka, cesnak,majoránky, mletý kmín, korenie čierne, soľ
Cukety olúpeme, nastrúhame, necháme postáť, zlejeme prebyt. vodu, pridáme - všetko, dobre zmiešame, prípadne zriedime s mliekom. Robáme radšej menšie placky, aby sa dobre otáčali pri smažený.
Ospravedlňujem sa za preklepy, recepty sú z knihy od známej českej herečky Jani Štěpánkovej.