Zavrieť

Porady

Leasing v EUR v JU

Ahojte, jeden podnikateľ má zobraný bager na leasing v EUR, odpis tohto bagra mám urobiť prepočítaný kurzom pri zaradení alebo kurzom k 31.12.2007, na ten bager mu každý mesiac chodia na tieto leasingové splátky faktúry. Pômožte ak sa dá.
Ďakujem
Usporiadat
Renatkak Renatkak

Renatkak je offline (nepripojený) Renatkak

nikto mi nepomôže
Monika Kováčová Monika Kováčová

Monika Kováčová je offline (nepripojený) Monika Kováčová

výšku istiny by si mala mať uvedenú v leasingovej zmluve, stroj zaradíš dátumom zaradenia do používania, použiješ kurz v deň obstarania, prepočítaš na SKK a odpis vyrátaš z tejto sumy... potom už ťa "kurz použitý na odpis" nezaujíma...
Renatkak Renatkak

a dph, úrok a poistenie budem brať takisto týmto kurzom, alebo kurzom zaplatenia?
Jana Acsová Jana Acsová

Jana Acsová je offline (nepripojený) Jana Acsová

daňový poradca, audítor
Renatkak Pozri príspevok
a dph, úrok a poistenie budem brať takisto týmto kurzom, alebo kurzom zaplatenia?
V postupoch je k tomu jeden odsek ... kurz ku dňu splatnosti splátok ... DPH by to mal byť zároveň deň vzniku daňovej povinnosti. Takto sa urobí predpis v záväzkoch. Úhrada sa v peňažnom denníku premietne na základe aktuálneho prepočtu.

Z postupov:
(6) Ak je ocenenie majetku v cudzej mene, prepočíta sa ocenenie majetku, ako aj ocenenie záväzku z istiny v účtovníctve nájomcu na slovenskú menu kurzom vyhláseným Národnou bankou Slovenska platným ku dňu prevzatia majetku nájomcom. V deň splatnosti dohodnutých platieb sa v knihe záväzkov nájomcu účtuje záväzok vo výške splatného finančného nákladu, prepočítaný kurzom vyhláseným Národnou bankou Slovenska platným ku dňu splatnosti. V peňažnom denníku sa zaúčtuje úhrada dohodnutej platby v slovenskej mene, ktorá sa ocení kurzom príslušnej banky, ak má účtovná jednotka účet vedený v slovenských korunách alebo kurzom vyhláseným Národnou bankou Slovenska, platným v deň úhrady, ak má účtovná jednotka účet vedený v cudzej mene. Kurzové rozdiely, vznikajúce pri jednotlivých splátkach sa účtujú v rámci uzávierkových účtovných operácií.
Renatkak Renatkak

ak to dobre chápem tak do prevádzkovej réžie cez rok dám dph a úrok tak ako bol zaplatený a na konci roka z tohto urobím kurzový rozdiel ktorý mi vznikne .....a teraz neviem medzi tou uhradou dph, uroku a medzi predpisom´ kedy bol tento majetok zaradený? nejak sa v tom pomaly strácam...
Jana Acsová Jana Acsová

daňový poradca, audítor
Citujem z postupov účtovania od 1.1.2008, kedy sa KR prislúchajúci k istine účtuje ako uzávierková účtovná operácia do daňových výdavkov peňažného denníka.

Nestrácajte sa. Prečítajte si k leasingu na Porade a v postupoch.
Renatkak Renatkak

Ďakujem Vám za pomoc, dám na Vašu radu
Soňula Soňula

Soňula je offline (nepripojený) Soňula

Aj ja sa "trapím" s lízíngami v EUR, chcem si zaviesť niaky systém, aby som sa k tomu nemusela neustále vracať a učtovanie robiť " trochu mechanicky". Jedná sa mi o tie kurzy NBS:

Do knihy majetku: kurz NBS zo dňa prevzatia lízingu, vypočítať odpisy. Vypočítané odpisy zaradiť do prevádzkovej réžie k 31.12.

Do prevádzkovej réžie mesačne zaučtovať lízingový úrok v EUR prepočítaný kurzom NBS v deň platby?

Prosím, ak by mal niekto čas, hlavne na tú druhú otázku. Vopred ďakujem.
Jana Acsová Jana Acsová

daňový poradca, audítor
§ 17
Finančný prenájom
(6) Ak je ocenenie majetku v cudzej mene, prepočíta sa ocenenie majetku, ako aj ocenenie záväzku z istiny v účtovníctve nájomcu na slovenskú menu kurzom vyhláseným Národnou bankou Slovenska platným ku dňu prevzatia majetku nájomcom. V deň splatnosti dohodnutých platieb sa v knihe záväzkov nájomcu účtuje záväzok vo výške splatného finančného nákladu, prepočítaný kurzom vyhláseným Národnou bankou Slovenska platným ku dňu splatnosti. V peňažnom denníku sa zaúčtuje úhrada dohodnutej platby v slovenskej mene, ktorá sa ocení kurzom príslušnej banky, ak má účtovná jednotka účet vedený v slovenských korunách alebo kurzom vyhláseným Národnou bankou Slovenska, platným v deň úhrady, ak má účtovná jednotka účet vedený v cudzej mene. Kurzové rozdiely, vznikajúce pri jednotlivých splátkach sa účtujú v rámci uzávierkových účtovných operácií.

Citácia je z postupov účtovania. Váš prípad:
- účtovanie predpisu záväzku v knihe záväzkov kurzom NBS v deň dohodnutej splátky,
- úhrada v peňažnom denníku - ak hradíte cez korunový účet použijete kurz komerčnej banky, takto premietnete v PD. Ak Vám vyjde kurzový rozdiel v knihe záväzkov (kurz úhrady je iný ako kurz predpísaného záväzku) tento vyznačíte iba v knihe záväzkov - záväzok nebude vykazovať zostatok.

V knihe záväzkov účtujete v slovenských korunách aj v cudzej mene. V peňažnom denníku účtujete iba v slovenských korunách.
ROTI ROTI

ROTI je offline (nepripojený) ROTI

Nemáte prosím Vás niekto príklady na výpočet kurzových rozdielov
pri leasingoch učtovaných v cudzej mene?
ivuska1212 ivuska1212

ivuska1212 je offline (nepripojený) ivuska1212

Dobry vecer, som zaciatocnik v JU. Jedna sa o leasing auta. Mam urobene vsetky tabulky a vypocty, len ma pletie jedna vec a to, ze obstaravaciu cenu odpisujem 4 roky podla odpisovej skupiny 1, no leasing je na 5 rokov. To znamena, ze vsetko ostatne, ako nájomné,havarijnu poistku, dph davam do prevadzkovej rezie 5 rokov. Je to tak ok? Prosim poradte. Dakujem
riremordore riremordore

riremordore je offline (nepripojený) riremordore

Leasing od roku 2005, odpisovanie na 48 mesiacov, ale odpisovanie bolo v roku 2005,2006,2007 a v roku 2008 len do apríla, lebo bol predčasne splatený leasing alebo celú zostatkovú hodnotu odpisov ročnú môžem dať do odpisovania za rok 2008? Pomôže mi niekto s týmto? Ďakujem
Dana4111 Dana4111

Dana4111 je offline (nepripojený) Dana4111

Môžete mi poradiť,
v roku 2007 sme zobrali nakl.voz.na leasing/48m/ v EURE.
Podľa zákona sme prepočítali výšku istiny-obstarávacia cena- kurzom zo dňa obstarania /34,025/.
57 479eur x 34,025 =1 956 165,30 OC
V programe ALFA sme zaevidovali OC už prepočítanu v SK.
VIĎ TABULKU:
Po prechode na Euro sa zmenila hodnota istiny zaznamenaná v DM v programe ALFA:
EUR kurz zo dna obstarania OC v SKK
15.3.2007 57 479 x 34,025 = 1 956 165,30 OC v SKK

kurz prechodu OC v EUR
1.1.2009 1 956 165,30 : 30,126 = 64 932,79 eur

Rozdiel v OC po prechode na EUR : 7 453,79
A po prechode na euro sme podľa kurzu 30,126 prepočítali OC.
Ten rozdiel v OC mi nejako nesedí - rozdiel 7 453,79 EUR.

Prosím poraďte som v koncoch.
Naposledy upravil Dana4111 : 30.01.09 at 14:16 Dôvod: úprava tabuľky
Gombarská Jana Gombarská Jana

Gombarská Jana je offline (nepripojený) Gombarská Jana

Dobrý deň, my tieto prípade v PÚ riešime takým spôsobom, že všetky eurové leasingy prepočítavame v aktuálnom roku ku 31.12. kurzom NBS na SK, samozrejme len do r.2008, aby sme zreálnili hodnotu majetku v cudzej mene. Vo Vašom prípade to znamená, že už ku 31.12.2007, ste mali urobiť prepočet leasingu na slovenské koruny aktuálnym kurzom. Z tejto oprerácie vyplynie skutočný stav majetku a rozdiel vo vašom prípade by bol kurzový zisk. Túto istú operáciu treba urobiť ku 31.12.2008, kedy sa majetok prepočíta konverzným kurzom (taký bol aj kurz NBS z 31.12.2008). Z tejto operácie by Vám mal opäť vyplynúť kurzový zisk. A samozrejme, že do r. 2009 opäť prepočítavam všetky účty na Eurá. :-)
Kája. Kája.

Kája. je offline (nepripojený) Kája.

[quote=ivuska1212;930284]Dobry vecer, som zaciatocnik v JU. Jedna sa o leasing auta. Mam urobene vsetky tabulky a vypocty, len ma pletie jedna vec a to, ze obstaravaciu cenu odpisujem 4 roky podla odpisovej skupiny 1, no leasing je na 5 rokov. To znamena, ze vsetko ostatne, ako nájomné,havarijnu poistku, dph davam do prevadzkovej rezie 5 rokov. Je to tak ok? Prosim poradte. Dakujem[/quot

Predmet leasingu sa odpíše do výšky 100% počas trvania leasingu, t.z. ak máte leasing na 5 rokov tak budete odpisovať 5 rokov a nie podľa 1 odpisovej skupiny.
ivuska1212 ivuska1212

ivuska1212 je offline (nepripojený) ivuska1212

Dakujem za odpoved. Este by som sa chcela opytat, jednu vec,ako pozapisovat a zaevidovat sumy z fa do knihy zaväzkov. Fa za auto bola vystavena na sumu 329 OOO,-Sk. Zaplatena bola len suma akontacie 98 OOO,- Sk v hotovosti. Leasing je vycisleny na sumu 404 800,- Sk. Do knihy zaväzkov zapisem sumu celeho leasingu, teda 404 800,- Sk ? A kde evidujem doslu fa za auto v sume 329 000,- SK? Dakujem vopred za radu.
Johanka Johanka

Johanka je offline (nepripojený) Johanka

ivuska1212 Pozri príspevok
Dakujem za odpoved. Este by som sa chcela opytat, jednu vec,ako pozapisovat a zaevidovat sumy z fa do knihy zaväzkov. Fa za auto bola vystavena na sumu 329 OOO,-Sk. Zaplatena bola len suma akontacie 98 OOO,- Sk v hotovosti. Leasing je vycisleny na sumu 404 800,- Sk. Do knihy zaväzkov zapisem sumu celeho leasingu, teda 404 800,- Sk ? A kde evidujem doslu fa za auto v sume 329 000,- SK? Dakujem vopred za radu.
Pozri si § 17 Postupov účtovania. Nájdeš presný postup.
Asi si zle zaradila otázku, lebo názov témy hovorí o leasingu v EUR.
K podčiarknutému - na tejto faktúre určite nie ste ako odberateľ. Vy ste auto nekúpili .... kúpil ho prenajímateľ .
Dana4111 Dana4111

Gombarská Jana Pozri príspevok
Dobrý deň, my tieto prípade v PÚ riešime takým spôsobom, že všetky eurové leasingy prepočítavame v aktuálnom roku ku 31.12. kurzom NBS na SK, samozrejme len do r.2008, aby sme zreálnili hodnotu majetku v cudzej mene. Vo Vašom prípade to znamená, že už ku 31.12.2007, ste mali urobiť prepočet leasingu na slovenské koruny aktuálnym kurzom. Z tejto oprerácie vyplynie skutočný stav majetku a rozdiel vo vašom prípade by bol kurzový zisk. Túto istú operáciu treba urobiť ku 31.12.2008, kedy sa majetok prepočíta konverzným kurzom (taký bol aj kurz NBS z 31.12.2008). Z tejto operácie by Vám mal opäť vyplynúť kurzový zisk. A samozrejme, že do r. 2009 opäť prepočítavam všetky účty na Eurá. :-)
ďakujem za odpoveď, ale v JU sa kurzové rozdiely do roku 2007 účtovali len z BU a Pokladní vedených v cudzej mene.Až od 2008 sa v JU zmenil postup účtovania -kurzové rozdiely - aj na leasingy v cudzej mene.
Mne sa skôr jedná o to, ako je to s prepočtom OC, tak ako som napísala v otázke.Pretože ak sme to auto zaobstarali v Cudzej mene, tak sme museli prepočítať OC na SK a tak ho zaradiť do majetku s výpočtom odpisov, ale ja nemôžem predsa v priebehu odpisov meniť OC.
SOM Z TOHO NA NERVY, pretože v OC je to rozdiel cca 7000eur.A
ak by sa to dávalo do kurzového zisku tak je to riadna suma/x4autá.
Dana4111 Dana4111

Monika Kováčová Pozri príspevok
výšku istiny by si mala mať uvedenú v leasingovej zmluve, stroj zaradíš dátumom zaradenia do používania, použiješ kurz v deň obstarania, prepočítaš na SKK a odpis vyrátaš z tejto sumy... potom už ťa "kurz použitý na odpis" nezaujíma...
určite je to tak?

aj ja mám taký istý problém
viď príspevok 14-Dana4111
123kikina 123kikina

123kikina je offline (nepripojený) 123kikina

Ahojte, môžete mi prosím poradiť?

ťahač OC 72.000,-€, v r. 2006, do majetku zaradené kurzom NBS 37.499,- SK/1€ = 2.699.928,- Sk

1500 €/1 mesiac

r. 2006= 10 mesiacov= 15.000,- € x 34.573 Sk= 518595,- Sk; ZC 2.181.333,- Sk

r.2007=12 mesiacov = 18.000,- €x33,603 SK=604.854,- Sk ; ZC 1.574.479,- Sk
r.2008=12 mesiacov=18.000,- €x 30.126 Sk. 542.268 Sk; ZC 1.034.211,- SK
r. 2009
r. 2010

Je tento postup odpisu správny aký je môj majetok k 31.12.2008. Keďže týmito kurzovými rozdielmi som stratila asi 400.tis na hodnote auta. Je kurzový rozdiel v JU môj daňový náklad alebo nie.
Je môj majetok tá vyššia suma, alebo suma po prepočte konverzným kurzom?

pomôžte prosím

ďakujem
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať