tonca Som nováčik vo vyplňovaní DP FOA- dôchodca od r. 2006, potrebovala by som vedieť či treba vyplňovať v DP výšku poberaného dôchodku za rok 2007, dôchodca mal príjem len z dohody, daň bola vysporiadaná zrážkovou daňou.
Podľa mňa má nárok na vrátenie celej zrazanej dane.
Príjem bol 11 065
r.32.... 11065,-
r.34.....11065,-
r.36 .... 11065,-
r.63 .....2101,-
r.65 .... 2101,-
Je to takto dobre vyplnené ?
katka50 Výška dôchodku nie je zaujímavá-iba keby bola nižšia ako 95.616,- Sk.
katkaj Do príjmu 47 808 sa daň nevyrubuje. Čiže pokiaľ by z takéhoto príjmu boli zaplatené preddavky alebo daň zrážkou tak sa aj dôchodcovi vrátia napriek tomu že nemá nárok na odpočítateľnú položku. Pozri § 46
§ 46
Minimálna výška dane
Daň sa nevyrubí a neplatí, ak za zdaňovacie obdobie nepresiahne 500 Sk alebo celkové zdaniteľné príjmy daňovníka, ktorý je fyzickou osobou, za zdaňovacie obdobie nepresiahnu 50 % sumy podľa § 11 ods. 2 písm. a). To neplatí, ak daňovník uplatňuje daňový bonus podľa § 33 alebo ak sa daň vyberá podľa § 43, alebo ak sa zrážajú preddavky na daň podľa § 35 okrem zdaniteľných príjmov daňovníka, u ktorého za zdaňovacie obdobie nepresiahnu takéto príjmy 50 % sumy podľa § 11 ods. 2 písm. a), alebo preddavky na zabezpečenie dane podľa § 44.
K daňovému priznaniu sa doklad o výške dôchodku nedáva
Takže si to zhrňme.
Ak poberateľ dôchodku mal zdaniteľné príjmy do sumy 47.808,- , nie je povinný podávať DP. Aj napriek tomu, ak mu bola strhnutá daň preddavkovo alebo zrážkovo. Avšak v tomto prípade sa mu oplatí podať DP, nakoľko strhnutá daň sa mu celá vráti bez ohľadu na výšku dôchodku. A to podľa teórie, že ak by tieto príjmy (do 47.808) nemal zdanené, nemusel by podávať DP.
Teda podá DP vyplnené podľa príspevku od Tonca.
Ak by mal vyššie príjmy ako 47.808,-, musel by podať DP a mohol by si uplatňovať nezdaniteľnú časť na daňovníka vypočítanú ako nezd.časť-úhrn dôchodku.
Prosím môže mi niekto potvrdiť alebo vyvrátiť moje zhrnutie? Vopred vďaka.