Zavrieť

Porady

Dôchodza - vyplnenie daň. priznania

Ahojte Starobný dôchodca, mal príjem zo závislej činnosti14 001,- a z dohody 20 880,- , čo je spolu 34 881,-. Nemá povinnosť urobiť daňové priznanie, ale, keďže jeho príjem nepresahuje 47 808,-, tak podľa § 46 sa do tohto príjmu daň neplatí a preddavky mu majú vrátiť. Ja sa chcem opýtať ako mám takéto daň. priznanie vyplniť.
Usporiadat
barto barto

barto je offline (nepripojený) barto

Prosím , budem rada ak mi odpoviete, dosť to súry.
Heni Heni

Heni je offline (nepripojený) Heni

pozri tu:
http://www.porada.sk/t70216-dochodca...priznanie.html
katka50 katka50

katka50 je offline (nepripojený) katka50

r.32 34 881
r.33 poistné
r.34 34881 - poistné
r.36 = r.34
r.44 = r.36
r. 45 vypočítaná daň z r. 44
r. 54 0
r. 56 0
r. 62 zrazený preddavok
r. 65 rozdiel medzi r. 62 - r.54
Platí to však ak príjmy mal zdanené len preddavkovo. Ak mal aj zrážkovú daň-potom sa to mení.
Heni Heni

vyplnenie:
v DP typu A
do riadku 32 nasčítaš všetky príjmy
podľa potvrdení vyplníš aj r. 33, 34
r. 36 = základ dane podľa predtlače
r. 54 = 0
r. 62 = preddavková daň z príjmu
r. 63 = zrazená daň z dohôd
r. 65 = preplatok (daň z r. 62)
katka50 katka50

Heni Pozri príspevok
vyplnenie:
v DP typu A
do riadku 32 nasčítaš všetky príjmy
podľa potvrdení vyplníš aj r. 33, 34
r. 36 = základ dane podľa predtlače
r. 54 = 0
r. 62 = preddavková daň z príjmu
r. 63 = zrazená daň z dohôd
r. 65 = preplatok (daň z r. 62)
Prečo do r.63 daň z dohôd? Veď ona neuviedla, že dohody boli zdanené zrážkovou daňou.
Heni Heni

katka50 Pozri príspevok
Prečo do r.63 daň z dohôd? Veď ona neuviedla, že dohody boli zdanené zrážkovou daňou.
neviem, či mala 5 dohôd či len 1 dohodu s takou vysokou odmenou. ak ich mala zdanené preddavkovou a nie zrážkovou daňou, tak bude v r. 63 nula.
barto barto

barto je offline (nepripojený) barto

Ste všetci super, ďakujem krásne
tonca tonca

tonca je offline (nepripojený) tonca

Som nováčik vo vyplňovaní DP FOA- dôchodca od r. 2006, potrebovala by som vedieť či treba vyplňovať v DP výšku poberaného dôchodku za rok 2007, dôchodca mal príjem len z dohody, daň bola vysporiadaná zrážkovou daňou.
Podľa mňa má nárok na vrátenie celej zrazanej dane.
Príjem bol 11 065
r.32.... 11065,-
r.34.....11065,-
r.36 .... 11065,-
r.63 .....2101,-
r.65 .... 2101,-
Je to takto dobre vyplnené ?
katka50 katka50

tonca Pozri príspevok
Som nováčik vo vyplňovaní DP FOA- dôchodca od r. 2006, potrebovala by som vedieť či treba vyplňovať v DP výšku poberaného dôchodku za rok 2007, dôchodca mal príjem len z dohody, daň bola vysporiadaná zrážkovou daňou.
Príjem bol 11 065
r.32.... 11065,-
r.34.....11065,-
r.36 .... 11065,-
r.44....11065
r.54....0
r.63 .....2101,-
r.65 .... 2101,-
Výška dôchodku nie je zaujímavá-iba keby bola nižšia ako 95.616,- Sk.
tonca tonca

Výška dôchodku je nižšia ako 95 616, čo teraz?Ovplyní to niečo ak je dôchodok nižší?
Naposledy upravil tonca : 27.02.08 at 10:28
KvetkaK KvetkaK

KvetkaK je offline (nepripojený) KvetkaK

tonca Pozri príspevok
Príjem bol 11 065
r.32.... 11065,-
r.34.....11065,-
r.36 .... 11065,-
r.63 .....2101,-
r.65 .... 2101,-
Pri tomto príjme, nemáš dôvod uplatňovať rozdiel medzi nezdaniteľnou časťou a výškou dôchodku.
katka50 katka50

tonca Pozri príspevok
Výška dôchodku je nižšia ako 95 616, čo teraz?
Ono je to v podstate jedno. Pretože má príjem do 47.808,- Sk daň sa mu celá vráti. Výška dôchodku by bola zaujímavá, ak by mal vyšší príjem a mohol by si uplatniť nezdaniteľnú časť ZD, a to: 95.616 - výška dôchodku.
tonca tonca

Ďakujem.
Gabi03 Gabi03

Gabi03 je offline (nepripojený) Gabi03

katka50 Pozri príspevok
Ono je to v podstate jedno. Pretože má príjem do 47.808,- Sk daň sa mu celá vráti. Výška dôchodku by bola zaujímavá, ak by mal vyšší príjem a mohol by si uplatniť nezdaniteľnú časť ZD, a to: 95.616 - výška dôchodku.
Na základe čoho je jedno, aká je výška dôchodku, ak je do 47.808?
Treba k daňovému priznaniu doložiť aj nejaký výmer o výške dôchodku?

Vopred vďaka za odpovede.
katkaj katkaj

katkaj je offline (nepripojený) katkaj

Gabi03 Pozri príspevok
Na základe čoho je jedno, aká je výška dôchodku, ak je do 47.808?
Treba k daňovému priznaniu doložiť aj nejaký výmer o výške dôchodku?

Vopred vďaka za odpovede.
Do príjmu 47 808 sa daň nevyrubuje. Čiže pokiaľ by z takéhoto príjmu boli zaplatené preddavky alebo daň zrážkou tak sa aj dôchodcovi vrátia napriek tomu že nemá nárok na odpočítateľnú položku. Pozri § 46

§ 46
Minimálna výška dane
Daň sa nevyrubí a neplatí, ak za zdaňovacie obdobie nepresiahne 500 Sk alebo celkové zdaniteľné príjmy daňovníka, ktorý je fyzickou osobou, za zdaňovacie obdobie nepresiahnu 50 % sumy podľa § 11 ods. 2 písm. a). To neplatí, ak daňovník uplatňuje daňový bonus podľa § 33 alebo ak sa daň vyberá podľa § 43, alebo ak sa zrážajú preddavky na daň podľa § 35 okrem zdaniteľných príjmov daňovníka, u ktorého za zdaňovacie obdobie nepresiahnu takéto príjmy 50 % sumy podľa § 11 ods. 2 písm. a), alebo preddavky na zabezpečenie dane podľa § 44.

K daňovému priznaniu sa doklad o výške dôchodku nedáva
Gabi03 Gabi03

tonca Pozri príspevok
Príjem bol 11 065
r.32.... 11065,-
r.34.....11065,-
r.36 .... 11065,-
r.63 .....2101,-
r.65 .... 2101,-
katka50 Pozri príspevok
Výška dôchodku nie je zaujímavá-iba keby bola nižšia ako 95.616,- Sk.
katkaj Pozri príspevok
Do príjmu 47 808 sa daň nevyrubuje. Čiže pokiaľ by z takéhoto príjmu boli zaplatené preddavky alebo daň zrážkou tak sa aj dôchodcovi vrátia napriek tomu že nemá nárok na odpočítateľnú položku. Pozri § 46

§ 46
Minimálna výška dane
Daň sa nevyrubí a neplatí, ak za zdaňovacie obdobie nepresiahne 500 Sk alebo celkové zdaniteľné príjmy daňovníka, ktorý je fyzickou osobou, za zdaňovacie obdobie nepresiahnu 50 % sumy podľa § 11 ods. 2 písm. a). To neplatí, ak daňovník uplatňuje daňový bonus podľa § 33 alebo ak sa daň vyberá podľa § 43, alebo ak sa zrážajú preddavky na daň podľa § 35 okrem zdaniteľných príjmov daňovníka, u ktorého za zdaňovacie obdobie nepresiahnu takéto príjmy 50 % sumy podľa § 11 ods. 2 písm. a), alebo preddavky na zabezpečenie dane podľa § 44.

K daňovému priznaniu sa doklad o výške dôchodku nedáva
Takže si to zhrňme.
Ak poberateľ dôchodku mal zdaniteľné príjmy do sumy 47.808,- , nie je povinný podávať DP. Aj napriek tomu, ak mu bola strhnutá daň preddavkovo alebo zrážkovo. Avšak v tomto prípade sa mu oplatí podať DP, nakoľko strhnutá daň sa mu celá vráti bez ohľadu na výšku dôchodku. A to podľa teórie, že ak by tieto príjmy (do 47.808) nemal zdanené, nemusel by podávať DP.
Teda podá DP vyplnené podľa príspevku od Tonca.

Ak by mal vyššie príjmy ako 47.808,-, musel by podať DP a mohol by si uplatňovať nezdaniteľnú časť na daňovníka vypočítanú ako nezd.časť-úhrn dôchodku.

Prosím môže mi niekto potvrdiť alebo vyvrátiť moje zhrnutie? Vopred vďaka.
katka50 katka50

Áno, presne tak.
katka50 katka50

Gabi03 Pozri príspevok
Takže si to zhrňme.
Ak poberateľ dôchodku mal zdaniteľné príjmy do sumy 47.808,- , nie je povinný podávať DP. Aj napriek tomu, ak mu bola strhnutá daň preddavkovo alebo zrážkovo. Avšak v tomto prípade sa mu oplatí podať DP, nakoľko strhnutá daň sa mu celá vráti bez ohľadu na výšku dôchodku. A to podľa teórie, že ak by tieto príjmy (do 47.808) nemal zdanené, nemusel by podávať DP. Zdanené musia byť, nakoľko sa zdaňujú preddavkovo v mesiaci, v ktorom boli vyplatené. V priebehu zdaňovacieho obdobia sa nevie, či za celý rok presiahnu, alebo nepresiahnu 47.808,- Sk.

Ak by mal vyššie príjmy ako 47.808,-, musel by podať DP a mohol by si uplatňovať nezdaniteľnú časť na daňovníka vypočítanú ako nezd.časť-úhrn dôchodku.

Odpoveď texte.
Gabi03 Gabi03

katka50 Pozri príspevok
Odpoveď texte.
To je jasné, bola to len teória. Ale v extrémnom prípade mohol všetko dostať až v poslednom mesiaci a podpísať čestné vyhlásenie u ZĽa, že iné príjmy nemal.
dipe dipe

dipe je offline (nepripojený) dipe

Gabi03 Pozri príspevok
Takže si to zhrňme.
Ak poberateľ dôchodku mal zdaniteľné príjmy do sumy 47.808,- , nie je povinný podávať DP. Aj napriek tomu, ak mu bola strhnutá daň preddavkovo alebo zrážkovo. Avšak v tomto prípade sa mu oplatí podať DP, nakoľko strhnutá daň sa mu celá vráti bez ohľadu na výšku dôchodku. A to podľa teórie, že ak by tieto príjmy (do 47.808) nemal zdanené, nemusel by podávať DP.

...a čo ak mál aj poistné? Mám ho normálne vpísať do r.33?
Ďakujem
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať