Zavrieť

Porady

Dôchodza - vyplnenie daň. priznania

Ahojte Starobný dôchodca, mal príjem zo závislej činnosti14 001,- a z dohody 20 880,- , čo je spolu 34 881,-. Nemá povinnosť urobiť daňové priznanie, ale, keďže jeho príjem nepresahuje 47 808,-, tak podľa § 46 sa do tohto príjmu daň neplatí a preddavky mu majú vrátiť. Ja sa chcem opýtať ako mám takéto daň. priznanie vyplniť.
Usporiadat
katkaj katkaj

katkaj je offline (nepripojený) katkaj

dipe Pozri príspevok
...a čo ak mál aj poistné? Mám ho normálne vpísať do r.33?
Ďakujem
Áno, zaplatené poistné sa uvádza na riadku 33 DP typ A
cathyc cathyc

cathyc je offline (nepripojený) cathyc

Heni Pozri príspevok
vyplnenie:
v DP typu A
do riadku 32 nasčítaš všetky príjmy
podľa potvrdení vyplníš aj r. 33, 34
r. 36 = základ dane podľa predtlače
r. 54 = 0
r. 62 = preddavková daň z príjmu
r. 63 = zrazená daň z dohôd
r. 65 = preplatok (daň z r. 62)
súhlasím, ale podľa mňa na riadku 65 bude súčet riadkov 62 a 63
Vladimír Ozimý Vladimír Ozimý

Vladimír Ozimý je offline (nepripojený) Vladimír Ozimý

človiečik
dipe Pozri príspevok
...a čo ak mál aj poistné? Mám ho normálne vpísať do r.33?
Ďakujem
no poviem vám tak ak mal príjmz do 47808 Sk vôbec by som sa zničím netrápil lebo moja daň je 0 t.j. aj keď to tam neuvediete nič sa nestane stále bude 0... to len tak na okraj...
Lekon Lekon

Lekon je offline (nepripojený) Lekon

účtovník-personalista, zakladám sro-čky elektronicky, dobre radím podnikaľom ako sa nezblazniť z odvodov a daní :o) najmä v Košiciach ...viac
Ak mal dôchodca príjem do 47.808 a dôchodok nad 95.616, zaškrtáva sa okienko na 2. strane o dôchodku?
Lekon Lekon

účtovník-personalista, zakladám sro-čky elektronicky, dobre radím podnikaľom ako sa nezblazniť z odvodov a daní :o) najmä v Košiciach ...viac
Prosím poraďte mi, už to mám urobené, len neviem, či toto zaškrtávať alebo nie, vďaka.
KvetkaK KvetkaK

KvetkaK je offline (nepripojený) KvetkaK

Lekon Pozri príspevok
Prosím poraďte mi, už to mám urobené, len neviem, či toto zaškrtávať alebo nie, vďaka.
Áno zaškrtneš, že bol k 1.1. dôchodcom.
katkaj katkaj

Lekon Pozri príspevok
KvetkaK Pozri príspevok
Áno zaškrtneš, že bol k 1.1. dôchodcom.
nabudúce stačí si prečítať poučenie k DP.

Riadky č. 28 a 29 – vyplňuje len daňovník - poberateľ dôchodku (ov) uvedených v § 11 ods. 7 zákona, alebo daňovník, ktorému bol tento dôchodok (ky) priznaný spätne k začiatku (k 1. januáru) zdaňovacieho obdobia, za ktoré podáva priznanie a ktorý si uplatňuje nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka v ustanovenej výške (§ 11 ods. 7 zákona ) - ak suma dôchodku (ov) v úhrne nepresahuje sumu, o ktorú sa znižuje vypočítaný základ dane na daňovníka, zníži sa základ dane len vo výške rozdielu medzi vyplatenou sumou dôchodku (ov) a vypočítanou sumou nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka podľa pomôcky.
misurka misurka

misurka je offline (nepripojený) misurka

Pokiaľ je základ dane na r.44 u dôchodcu nižší ako 1/2 nezdaniteľnej časti, treba na r. 45 vypočítavať daň alebo už na tento riadok uviesť 0 a potom pokračovať riadkom 54, kde tiež uvediem 0? Ide mi hlavne o r.45, či tu treba daň vypočítať alebo sa uvádza 0.
katkaj katkaj

misurka Pozri príspevok
Pokiaľ je základ dane na r.44 u dôchodcu nižší ako 1/2 nezdaniteľnej časti, treba na r. 45 vypočítavať daň alebo už na tento riadok uviesť 0 a potom pokračovať riadkom 54, kde tiež uvediem 0? Ide mi hlavne o r.45, či tu treba daň vypočítať alebo sa uvádza 0.
ale nie základ dane ale celkový príjem musí byť menší ako 47 808. Takže celkový príjem bol aký ?
misurka misurka

misurka je offline (nepripojený) misurka

celkový príjem bol nižší ako 47 808,-- Sk
katkaj Pozri príspevok
ale nie základ dane ale celkový príjem musí byť menší ako 47 808. Takže celkový príjem bol aký ?
katkaj katkaj

misurka Pozri príspevok
celkový príjem bol nižší ako 47 808,-- Sk
Tak potom na riadok 45 treba dať nulu
Lekon Lekon

katkaj Pozri príspevok
nabudúce stačí si prečítať poučenie k DP.

Riadky č. 28 a 29 – vyplňuje len daňovník - poberateľ dôchodku (ov) uvedených v § 11 ods. 7 zákona, alebo daňovník, ktorému bol tento dôchodok (ky) priznaný spätne k začiatku (k 1. januáru) zdaňovacieho obdobia, za ktoré podáva priznanie a ktorý si uplatňuje nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka v ustanovenej výške (§ 11 ods. 7 zákona ) - ak suma dôchodku (ov) v úhrne nepresahuje sumu, o ktorú sa znižuje vypočítaný základ dane na daňovníka, zníži sa základ dane len vo výške rozdielu medzi vyplatenou sumou dôchodku (ov) a vypočítanou sumou nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka podľa pomôcky.
K A-čku nebolo vložené poučenie, tak som napísala sem, potom mi napadlo, že som mohla na drsr pozrieť. Ale vďaka, odpoveď mám aspoň overenú

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať