vilisko Chceme s manzelkou prenajat byt , ja pracujem v zahranici a manzelka nepracuje. Ak uzavriem s najomcom zmluvu len ja, mozem si odpocitat sumu 24900 Sk z prenajmu za mna a aj za manzelku v mojom danovom priznani,alebo len jeden krat?Byt mame v bezpodielovom spoluvlastnictve, manzelka danove priznanie nepodava, nakolko nema iny prijem. A este jedna otazka. Ak sa dohodneme s najomcom, ze nemusi platit 2 mesacne najmy, ktore pouzije na kupu zariadenia do bytu( gauc a postel),ktore ostanu v mojom vlastnictve, mam si tu sumu dat do prijmu, aj ked on mi tie dva mesiace nezaplati?
V provom rade, ak chcete prenajímať byt a nie ste doposiaľ zaregistrovaný na daňovom úrade, čiže ak nemáte pridelené DIČ, musíte to oznámit daňovému úradu voprad a ten vám prideli DIČ.
Ak máte byt v BSM, je na vás, v akom pomere sa rozhodnete priznávať tento prijem. Buď len jeden, alebo ho priznáte obidvaja v pomere akom sa dohodnete.
Sumu oslobodenú o 24900 z prenájmu má každý z vás.
Ak vam nájomca nebude platiť 2 mesiace, je nutné ošetriť to dodatkom zmluvy o vzájomnom započítaní pohladávok a záväzkov.