nika17 Hiker, ja Ti stale nerozumiem, o co chces opriet dobru vieru? musi to byt dane objektivne, nie subjektivny pocit.A teda ak vo verejnom registri bol uvedený ako vlastnik na ten kusocek niekto iny, ako mohol byt in bona fidea??? Ak davas teda priklad s odkupenim, aspon v kupnej zmluve by musela byt uvedena taka skutocnost, ktora by zakladala dobru vieru, napr. ze kupili aj ten kusok, hoc od nevlastnika...
Napr. ak ten pozemok dostali od niekoho a mysleli si, ze to kupuju od vlastnika. To, ze je tam vedeny ako niekto iny nemusi znamenat, ze je posledny vlastnik. Medzi r. 1951 a 1965 (tusim) nebola povinnost zapisovat vlastnictvo do pozemkovej knihy.
Blbo sa mi to vysvetluje, ale v decembri som jedno osvedcenie o vydrzani daval robit a preslo to. Klientka dostala darom pozemok od svejej mamy, ktora ho mala zase od svojho otca. Na LV ajv PK bol zapisany niekto este z 19. stor., o kom nikto nevedel kto to bol ani ci ma pravnych nastupcov (ani obec). No a toto sa napisalo aj do osvedcenia. Oni to uzovali uz desatrocia, cely cas si mysleli ze je to ich (kedze im to darovala mama) a nemali ani potuchy, kto bol ten posledne zapisany vlastnik.
Inak by sa pozemky prakticky nedali vydrzat, keby sme sa drzali toho, ze tam bol zapisany iny vlastnik. Videl som aj osvedcenie, kde sa vydrziavalo proti poslednym vlastnikom, ktori este zili (samozrejme tam bol ale dany ich suhlas).
Pravdou je, ze v tomto konkretnom pripade mame primalo informacii na to, aby sme vedeli s urcitostou povedat, ci by sa to vydrzat dalo alebo nie.