Zavrieť

Porady

DPH a stravné lístky

Prajem všetkým príjemný dobrý deň,
mám prosbu.Finišujem s DPH a ostáva mi nedoriešený problém.Zamestnanci sa stravujú v závodnej jedálni v cudzej firme,ktorá nám fakturuje stravné lístky s DPH.Od l.5.2004 zamestnanci hradia 45% ceny lístka s 19% z hodnoty celého lístka.Potiaľto mi to je jasné. Ale čo v účtovníctve?
Ako zaúčtujem úhradu od zamestnancov s DPH- je im to zrážané zo mzdy, a kde to dám do DP? Prosím pomôžte mi s tým, súrne! Srdečná vďaka.
Usporiadat
Luboš Luboš

Luboš je offline (nepripojený) Luboš

v účtovníctve to účtujem
1.Fa
55% firma do nákladov MD 527 Dal 321 celá hodnota
45% zamestnanec MD 335
DPH MD 343

2.Interný predpis DPH zamest. MD 335 Dal 343 celá hodnota DPH (u nás hradí celú zamestnanec)

3. Zrážka zamestnanec MD 331 Dal 335 (45% + DPH)

4. Úhrada fa MD 321 Dal 221

(dúfam že som sa niekde nepotkol)

Do DP to uvedieš na r. 15
0 0
NADEJKA NADEJKA

NADEJKA je offline (nepripojený) NADEJKA

Ľuboš, srdečná vďaka, veľmi si mi pomohol.
0 0
Palino Palino

Palino je offline (nepripojený) Palino

Nezdá sa mi, že by mala byť DPH za stravné lístky, ktoré my predávame zamestnancom uvedená v riadku 15. Tam je DPH, keď nakúpime stravné lístky. Myslím si, že pri predaji zamestnancom by mal byť základ DPH v r. 1 a 3 a DPH v r. 2. Možno sa mýlím, ale podľa mňa je to dodanie služby pre svojich zamestnancov podľa § 9.
0 0
vladan vladan

vladan je offline (nepripojený) vladan

žena, a ešte raz ŽENA!!! (aj keď môj nick o tom nevypovedá) ...viac
súhlas s Palinom
0 0
Luboš Luboš

Luboš je offline (nepripojený) Luboš

samozrejme prepacte neuplnu info, na r. 15 je dan na vstupe, vystup je na r.03 zaklad a na r. 02 dan
0 0
Bredy Bredy

Bredy je offline (nepripojený) Bredy

Ja to účtujem takto:

1. došlá faktúra 100,-sk 213/321
19,-sk 343/321

2. platba fakt. 119,-sk 321/221


3. Interný doklad 55,-sk 527/213 55% - zamestnávateľ

45,-sk 335/213 45% - zamestnanec
19,-sk 335/343 celá DPH zamestnanec

4. zrážka zo mzdy 64,-sk 331/335 (priamo stiahnuté v mzde)


ceny sú orientačné, aby sa lepšie počítalo
0 0
McMarti McMarti

McMarti je offline (nepripojený) McMarti

Bredy
Ja to účtujem takto:

1. došlá faktúra 100,-sk 213/321
19,-sk 343/321

2. platba fakt. 119,-sk 321/221


3. Interný doklad 55,-sk 527/213 55% - zamestnávateľ

45,-sk 335/213 45% - zamestnanec
19,-sk 335/343 celá DPH zamestnanec

4. zrážka zo mzdy 64,-sk 331/335 (priamo stiahnuté v mzde)


ceny sú orientačné, aby sa lepšie počítalo
TAK ISTO TO POčITAM AJ JA.
0 0
Monika Monika

Monika je offline (nepripojený) Monika

Trošku zabrdnem ešte do témy stravné lístky a DPH.
Zaujímalo by ma, pokliaľ nakupujem normálne stravné lístky bez DPH /prevádzkovateľ jedálne je neplatca DPH/ musím ich zamestnancom predávať s daňou, alebo bez dane.
Prosím o radu, naša firma je platca DPH.
Pekný deň a víkend.
Vopred ďakujem za rady.
0 0
JANINA JANINA

JANINA je offline (nepripojený) JANINA

Ak je Vaša spoločnosť plátcom dane, poskytnete zamestnancom stravu, teda ide o zdaniteľné plnenie. DPD k cene stravného lístka od neplátcu musíte pripočítať. Vaša spoločnosť dodala službu/ tentokrát zamestnancom / a teda došlo k zdaniteľnému plneniu.
0 0
vladan vladan

vladan je offline (nepripojený) vladan

žena, a ešte raz ŽENA!!! (aj keď môj nick o tom nevypovedá) ...viac
tým zdaniteľným plnením myslíte dodanie služby/tovaru, resp. vznik daňovej povinnosti???
0 0
alena alena

alena je offline (nepripojený) alena

rada by som tiez poprosila radu ohladom stravnych listkov. Nasa organizacia bola do 30.6. neplatca DPH, mame vlastnu kuchynu, obed stal 66,- Sk, zamestnavatel prispel 36,30, prispevok zo SF 6,- Sk, cize zamestnanec zaplatil 23,70. Od 1.7. sme platcami DPH, obed stoji 72,50 ?, prispevok zo SF ostal 6,- SK, ale zamestnanec plati 33,- Sk. Neviem sa dopocitat, odkial k takej sume prisli. Vyssiu cenu listka zdovodnili kupodivu nie DPH, ale odpismi k stravovaciemu systemu - nemame listky, ale cipove karty. Kto by vedel vysvetlit?. Dakujem
0 0
vladan vladan

vladan je offline (nepripojený) vladan

žena, a ešte raz ŽENA!!! (aj keď môj nick o tom nevypovedá) ...viac
Zamestnávateľ zvýšil cenu obeda na 72,50 Sk (s DPH).
Cena lístka bez DPH 60,90
príspevok zamestnávateľa 33,50 (55% z 60,90)
DPH platená zamestnancom 11,60 (19% z 60,90)
sociálny fond 6,00 Sk
Výpočet:
60,90
-33,50
+11,60
-6,00
= 33,00 Sk
Pekný deň
0 0
alena alena

alena je offline (nepripojený) alena

vypocet je spravny, len mi to akosi najskor neslo do hlavy, zamestnanci vlastne mozu byt radi, ze DPH nebolo pripocitane k tej povodnej cene listka..
Dakujem
0 0
ZuzanaA ZuzanaA

ZuzanaA je offline (nepripojený) ZuzanaA

Ešte sa chcem vrátiť k tomu príspevku, kde autor píše že kupuje lístky od neplatcu a oni sú platcovia. Musí teda rátať pre zamestnancov s DPH. Je to aj náš prípad, ale ja to robím tak, že kupujem lístky v jedálni, fakturovať si dám len tých 55 % čo preplácame, zbytok zaplatím v hotovosti zo súkromných peňazí - akože si to zamestnanci zaplatia sami, sme iba 3 ľudia. Takže ja potom vlastne nič nestrhávam zamestnancom z výplaty a tým pádom ušetria na DPH, a faktúra mi ide celá do nákladov. Čo vy na to? Môžem to tak robiť, nie je to v rozpore s nejakým zákonom?
0 0
All All

All je offline (nepripojený) All

Ahojte, mne sa to nezda.
Ak nakupujem str.listky bez DPH aj ked som platcom DPH, tak uz zamestnancom nepredavaveme s DPH.
My nakupujeme gastro za 80,- bez DPH a zamestnancom predavame za 36,-/45%/
a myslim si, ze je to dobre.
0 0
Luckasari Luckasari

Luckasari je offline (nepripojený) Luckasari

ak sa nakupuju stravne listky bez DPH (pri ich nakupe si teda neuplatnujem odpocitanie) zamestnancom sa predavaju bez DPH
DPH nie je pri stravnych poukazkach - sodexhopass, cheque de jeuner, vasa stravovacia, atd. - zamestnancom predavam bez DPH
DPH vacsinou je pri listkoch, ktore sa predavaju do jedalni (nie su to tie ceniny, za ktore mozeme niekde robit aj nakupy, atd.) - zamestnancom predavam s DPH

ZuzanaA - neviem, ci tento system je spravny, to potom uctujete len naklady (527), a o ceninach (213) vobec neuctujete? a tych 45% kto zaplati jedalni? existuje o tom nejaky doklad? a na fakture vam jedalen fakturuje ako ten stravny listok, v akej hodnote?
0 0
Vlastas Vlastas

Vlastas je offline (nepripojený) Vlastas

žena
Zdravím!
Ja tiež neuplatňujem DPH, veď nakupujem lístky spoločnosti VAŠA bez DPH.
0 0
rosemary rosemary

rosemary je offline (nepripojený) rosemary

Na školení nám bolo vysvetlené, že zo stravných lístkov /ceniny v nominálnej hodnote/ daň zamestnancom nepočítame, ale musia nám zaplatiť daň z marže, ktorú si účtuje prevádzkovateľ stravovacích kupónov, ktorú si pri obstaraní odpočítame.
0 0
ZuzanaA ZuzanaA

ZuzanaA je offline (nepripojený) ZuzanaA

Luckasari, jedáleň mi fakturuje len 55% z ceny lístka, účtujem to 213/321 a potom tú istú sumu 527/213. 45% jedálni zaplatíme my - zamestnanci v hovotosti pri nákupe lístkov, mám na to od jedálne príjmový doklad.
Konkrétne:
lístok má hodnotu 60 SK, firma prepláca 55 % dokonca nie z ceny lístka ale z 80 Sk, čo je momentálne výška stravného. Takže kúpime napr. 100 lístkov ktoré majú hodnutu 60 Sk. Jedálen mi fakturuje 100 x 44 Sk (t.j.j55% z 80) a pri nákupe zaplatím za 100 lístkov 16 Sk v hotovosti - čiže to platia zamestnanci v hotovosti. Viem, že to tam tak robí viac firiem. Tak neviem, nie je na tom niečo v poriadku?
0 0
Monika Monika

Monika je offline (nepripojený) Monika

Prajem všetkým pekný deň.

Rada by som dala do pozornosti stanovisko Daňového riaditeľstva na tému DPH a stravné lístky /je síce pravda, že som to tu už raz písala, ale možno sa k tomu všetci nedostali/.

Písala som na Daňové riaditeľstvo dopyt ohľadom DPH, moja otázka znela:

Sme spoločnosť s ručením obmedzeným, platca DPH. Nakupujeme normálne stravné lístky /nie gastolístky/ od neplatcu DPH.
Pri poskytovaní týchto stravných lískov zamestnancom musíme odvádzať 19% DPH na výstupe, alebo ich máme predávať zamestnancom bez DPH?

ODPOVEĎ Z DRSR bola nasledovná:

Daňové riaditeľstvo SR Banská Bystrica k Vašej žiadosti ohľadne uplatňovania zákona č.222/2004 Z.Z. o dani z pridanej hodnoty /ďalej len zákon o DPH/ uvádza nasledovné:

Základ dane pri poskytovaní závodného stravovania zákon o DPH neupravuje osobitným predpisom. Preto podľa §22 ods.1 je základom dane pri dodaní služby stravovania všetko, čo tvorí protihodnotu, ktorú dodávateľ prijal alebo má prijať od príjemcu plnenia alebo inej osoby za dodanie služby, zníženú o daň. Do základu dane sa zahŕňa aj príspevok alebo dotácia, ktorá je priamo spojená s cenou služby.

Základom dane pri poskytovaní stravovania ej teda celá cena jedla bez DPH vrátane všetkých dotácií a príspevkov, ktoré súvisia s výškou ceny tejto služby. Platiteľ dane uplatní 19% sadzbu dane na celú cenu jedla bez DPH.

Napríklad: základ dane jedného jedla ...................................70,- Sk

DPH .................................................. ..............13,30 Sk

Spolu .................................................. ............83,30 Sk

Z toho 55% .................................................. ....38,50 Sk

Zamestnanec k úhrade ........................................44,80 Sk.


Ak zamestnávateľ sprostredkováva zabezpečenie stravy pre zamestnancov /napr. chegue déjeuner/, princíp sa nemení, zamestnávateľ má nárok na odpočítanie dane z odmeny /z provízie/ za sprostredkovanie stravovania a následne, ak nepožaduje úhradu dane z pridanej hodtnoty od zamestnancov, ide o vnútropodnikovú spotrebu a províziu nezdaňuje.


odbor služieb pre verejnosť

DR SR Banská Bystrica



To je všetko, dúfam, že to niekomu ešte pomôže.
Pekný deň.
0 0
Načítať ďalšie