anto
Ak je doklad vystavený na firmu, má tam uvedené odberateľa firmu a jej identifikáciu, tak som toho názoru, že je to nákladom firmy, potom to to účtujeme na 512/211 a DPH 343/211, 221. Ak je doklad dodaný s cestovným príkazom, to znamená, že to platil zamestnanec a aj si to v cestovnom príkaze účtuje, potom účtujem 512/211 - cestovné náhrady.
Ja som čítal názor daňového poradcu, podľa ktorého doklad za ubytovanie zamestnanca (aj keď bol vystavený na meno firmy) nedáva nárok na odpočet DPH, keďže je to zdaniteľné plnenie prijaté zamestnancom a celá suma vrátane DPH sa má účtovať na účet 512. Výnimkou bol len podnikateľ - fyzická osoba, kde pri dodržaní formálnych náležitostí daňového dokladu vzniká nárok na uplatnenie DPH. Je síce pravda, že ten príspevok bol niekedy zo začiatku roka 2004 (platil ešte starý zákon o DPH), ale autor na podporu svojho tvrdenia citoval aj Metodický pokyn MF SR, uverejnený vo finančnom spravodajcovi č. 11/1996.
Pokiaľ znie faktúra alebo daňový doklad na meno firmy, podľa mňa by sa mala suma za ubytovanie účtovať na účet 518, pretože účet 512 slúži len na účtovanie
náhrad výdavov osobám uvedeným v zákone o cestovných náhradách. (A akonáhle je to účtované ako náhrada, vyplýva z toho, že zdaniteľné plnenie prijal zamestnanec a podľa mňa teda nie je splnená podmienka v zmysle § 49 ods. 2 zákona o DPH).
Možno niekto má aj priamu skúsenosť z daňovej kontroly z tejto oblasti.