tinaM Nedávno som riešila ten istý problém. /Obaja partneri sú platiteľmi DPH/.
Zistila som, že Maďari, ak sú registrovaní platitelia DPH vo svojej krajine, neznamená to, že sú registrovaní aj pre obchodovanie v EÚ. To sa musia registrovať zvlášť a majú pridelené IČ DPH pre EÚ.
Tiež mám doklad vystavený za tovar nakúpený v Maďarsku s ich DPH. Na doklade nemám IČ DPH pre EÚ. Zistila som ale, že platiteľmi pre EÚ sú.
Na DÚ mi povedali, že v tom prípade, ak tam nemám IČ DPH partnera pre obchodovanie s EÚ, dávam to celé do nákladov. Nákupná cena tovaru je včetne maďarskej DPH.
DPH uhradené v Maďarsku si môžem vyžiadať. Riadim sa podľa ich zákona.
Teraz si môj zákazník zisťuje , akým spôsobom si vyžiada zaplatenú DPH v Maďarsku.
V prípade, že mu je vrátia, bude to príjmom OZD u nás.
Trochu som zisťovala údaje o identifikácii na daň daňových subjektov v Maďarsku.Ja mám dodávateľa služby aj tovaru z MR, preto som sa tomu venovala viac.
Majú dosť zložitý systém na rozoznanie daňových subjektov.
Majú všeobecné DČ . : 8 miestné číslo
a pre DPH /ÁFA - v Maďarsku/ xxxxxxxx - y - zz
xxxxxxxx - všeobecné daňové číslo
y - identifikačné číslo pre možnosť oslobodenia dane vo vzťahu k EU
zz - identifikácia podľa miesta podnikania/sídla/ miestne príslušnému DÚ podľa územného členenia - župy
Tomu daňovníkovi, ktorý požiada o pridelenie DČ pre EU spoločenstvo príslušný DÚ pridelí DČ, ak daňový subjekt chce naviazať obchodný vzťah takým daňovým subjektom, ktorý v EU spoločenstve má pridelené IČ pre DPH. V maďarsku je to : HUxxxxxxxx , ale spoločne sa majú uvádzať na faktúrach aj s tým 11-miestným číslom.
Len na taký daňový subjekt môže vystaviť faktúru oslobodenú od DPH, ktorí má
Y = 2 alebo y = 3.
Vo výnimočných prípadoch môže kod
y = 1, ale to len v takých prípadoch ak o pridelenie EU daň. čísla požiada taký daňovník, ktorý nemá povinnosť na území svôjho členského štátu byť plátcom DPH,u ktorého sa jedná o jednorázový obchod - príležitostný alebo tento obchod dosiahne limit, môže vystaviť FA oslobodenú od DPH.
V Maďarsku platí zákon "2007. évi CXXVII. törvény - ÁFA" a v zmysle §37, § 40-41 a § 43-46 ak daňový subjekt Maďarska chce nadviazať obchodný vzťah s takým daňovým subjektom v členskom štáte EU, ktorý má pridelené IČ pre DPH vo svojom členskom štáte je povinný požiadať o pridelenie DČ pre EU.
Priblížne sa jedná o tie isté činnosti ako je uvedené v našom zákone o DPH. V týchto prípadoch má aj povinnosť fakturovať bez DPH /ÁFA/ a zároveň aj má nárok v inom členskom štáte nakúpiť bez DPH.
zároveň môže požiadať o pridelenie IČ EU aj taký daňový subjekt, ktorý v Maďarsku nemá povinnosť byť plátcom ÁFA, ale obrat jeho transakcií presiahne 10 tisíc EUR alebo aj vtedy, ak ten obrat nedosiahne uvedenú hranicu, ale sa rozhodol priznať si daň vo svojom štáte.
Takže, podľa tohoto, ak ich obrat s daňovníkmi iného členského štátu EU nedosiahne 10 tis EUR, nemôžu si uplatniť oslobodenie od PDH,teda vystaviť FA bez DPH, lebo sa neprihlásili o IČ pre EU.
Nedočítala som sa alebo som asi nepochopila, ale novým zákonom po dosiahnutí obratu 100 tisíc forintov už sa musí prihlásiť za plátcu na území Maďarska, ak nevykonáva také činnosti, ktoré sú oslobodené od DPH. /neviem isto/
Ak by niekto mal iné vysvetlenie alebo iné chápanie, nech ma opraví.
Dosť som sa potrápila, ak by mal niekto znalosti a náladu v tom pokračovať.:
http://www2.pm.gov.hu/ http://www.apeh.hu/adoinfo/afa080101_hatalyos