Pru prosím vás, nepozná niekto dobrý recept na marhuľový džem, tak aby sa nechytila pleseň navrchu, ďakujem
Odkôstkované, rozštvrtené marhule sa zasypú cukrom, na 1 kg marhúľ 60 - 80 dkg cukru, podľa toho, kto aký má rád sladký.Necháme to zasypané stáť 24 hodín v chladničke.
Potom poriadne premiešame, dávame do kastrólika po 3 naberačkách a varíme asi 10 minút.Má to byť takej konzistencie, že keď prejdeš vareškou po džeme, zostane Ti na chvíľku od varešky kanálik v džeme. Vtedy nalejeme do suchých pohárov, zavíčkujeme víčkami potretými alkoholom - rumom, slivovicou. Obrátime hore dnom. Prikrývame dekou a nakoniec poriadne prikryjeme a necháme do druhého dňa vychladnúť.
Pokiaľ do džemu nedáš nahnitú marhuľu, nemôže Ti džem splesnivieť. Ja mám ešte spred 3 rokov a nič mu nie je.