[quote=jarosenka;756771
Modroočko, prosím ťa, mohla by si napísať ten recept presnejšie? Je mi sympatické, že tam nejde žiadna chémia. Vďaka.
[/quote]
Prepáč, že až teraz, dlho som sa do tejto témy nepozerala.
Višne odkôstkuješ, odvážiš. Na 1 kg višní dáš 1 kg cukru. Poriadne premiešaš a vložíš na 24 h do chladničky, kde sa budú presladzovať.
Na druhý deň ich môžeš uvariť. Do malého kastróla dáš 1 naberačku.(Nezabudni najprv poriadne premiešať, aby ti celý cukor neostal naspodku) Varíš, až kým sa neprestane robiť pena, džem sa z varešky nemá liať, ale olupovať (padať v tekutých kúskoch). Dávaj pozor, aby si ten čas neprešvihla, lebo potom ti z toho ostane karamel. Síce je fajnový, ale sa ťažko rozotiera na chlieb :-) Pri prvej naberačke si odstopuj čas (obyčajne 6 - 10 minút podľa veľkosti naberačky), potom si už len nastav kuchynské hodinky a var podľa nich. Džem nalej do malej fľaše, fľašku potom prevráť a ešte dosterilizuj viečko. Tieto višne sú konzervované len cukrom a teplom, ale kým ten džem zjete, nestihne sa pokaziť :-)
Ešte existuje aj verzia, keď pri varení pridáš aj ríbezľový pretlak, resp. čerstvo vytlačenú ríbezľovú šťavu. Ale to len v prípade, že máš k dispozícii aj to. Keď ti ríbezle budú chýbať, nič sa nedeje. Len to má s nimi taký iný šmrnc.